Talentmassen er stor i det aarhusianske sejlsportsmiljø. Anne Olesen og Katja Visby (29er), Mads Wegener (ILCA 6), Maja Olesen (Zoom 8) og Anna Munkholm (29er) er blandt dem, der kan have en stor sejlerfremtid foran sig, hvis de holder skruen i vandet. De har sat sig et mål om at tage vigtige udviklingsskridt i 2023 og blive blandt de bedste i deres respektive klasser. 

Et nyt år er lig med nye mål for de aarhusianske sejlere. Derfor har Sailing Aarhus spurgt 14 udvalgte sejlere i laget mellem elite, ungdom og bredde om deres personlige mål og tanker for sejlsportsåret 2023. I tredje del skal vi møde fire aarhusianske sejlsportstalenter, som er opsatte på at tage afgørende skridt i deres udvikling i det nye år.

– Min ambitioner for 2023 er at træne en masse og forhåbentlig komme til endnu flere stævner i udlandet. Jeg elsker de ture, man er på, og de oplevelser man får ved stævner, fortæller 15-årige Anna Munkholm, der sejler 29er i MAST – Marselisborg Sailing Team.

– Mit mål for 2023 er at komme i top-3 i både EM og VM. EM foregår hjemme i Kaløvig, så det glæder jeg mig til. Ud over gode resultater håber jeg på at træne en masse. De sidste to år har jeg sejlet næsten 300 gange, og jeg håber at kunne sejle lige så meget i 2023, forklarer Maja Olesen, der allerede har opnået flere stærke resultater i Zoom 8-jollen.

– Jeg vil gerne være med helt i top i ILCA 6-klassen i Danmark. Jeg håber, at jeg kan komme med til YSWC (Youth Sailing World Championship) og få en masse erfaring med internationale mesterskaber, tilføjer Mads Wegener fra Egå Sejlklub.

Også makkerparret Anne Olesen og Katja Visby, der sejler 29er i Aarhus Sejlklub, har et mål om at forbedre sig på vandet. Lige nu går førstnævnte dog på Oure Idrætsefterskole, hvilket har lagt en foreløbig dæmper på deres fælles 29er-sejlads. Det har den unge besætning i sinde at lave om på efter sommerferien, hvor de sammen skal sejle en masse stævner.

Skole, sejlsport og vigtige beslutninger

De unge talenter har som de fleste andre ambitiøse sejlere sommetider svært ved at jonglere mellem fritid og den sport, de brænder så meget for. Især i en periode, hvor der skal tages mange vigtige beslutninger i forhold til skole og retning. Heldigvis er der i dag større forståelse at kombinere sport og skolegang end tidligere.

– Jeg går i 9. klasse på Ellevangsskolen – ESAA, og det gør, at jeg kan tilpasse min skole med min sejlads. Derudover giver morgentræningen mig en masse styrke, der supplerer min træning på vandet. Jeg har de fleste nære venner i sejlermiljøet, hvilket er rigtig dejligt, og det giver ekstra motivation for at træne. Når jeg sejler, er fokus væk fra lektier, fortæller Mads Wegener.

– Nogle gange går man glip af sociale ting, fordi der er stævner eller træning, og det kan være træls. I forhold til skole og lektier må man bare mærke efter. Hvis man er stresset over noget, så må man droppe træningen en enkelt gang eller to. For mig er det rart at tage på vandet, når jeg har travlt med alt muligt andet, for når jeg er på vandet, kan jeg ligesom koble helt fra og koncentrere mig om at få båden til at sejle stærkt, fortæller Maja Olesen.

Mens Anne går på Oure Idrætsefterskole, forsøger makker Katja at passe både gymnasie og sejlads. Efter sommerferie regner Anne med at påbegynde en 4-årig Team Danmark-linje på Marselisborg Gymnasium, og så kan teamet intensivere samarbejdet på vandet

Husk at have det sjovt, når du sejler

Endelig følger et par gode råd fra de talentfulde sejlere om, hvad kommende sejlsportstalenter skal huske, når kaster sig ud i den tidskrævende sport.

– Hvis jeg skal give et råd til nye sejlere, kan det ikke blive mere simpelt, end at man bare skal huske at have det sjovt, lyder det fra Anna Munkholm.

– Det handler om at få en masse timer på vandet, men også at have det sjovt. Man skal også huske at nyde det sociale, som sejlsporten giver. Skab nogle gode relationer, gode venner og kammerater både i sejlklubben og til stævner, forklarer Anne og Katja.

– Hvis du vil forbedre dig, så er det at komme afsted i alt slags vejr. Find en god gruppe at træne med og husk at have det sjovt, fortæller Mads Wegener.

Foto: Peter Brøgger – Sejlsportsfoto