Ida Marie Baad og Marie Thusgaard er OL-klar efter en neglebidende VM-finale i australske Geelong. Ingen danske medaljer, men tre både i top-10 blev facit for VM, som samtidig fuldbyrdede en ren aarhusiansk OL-udtagelse med Baad/Thusgaard i 49erFX, Warrer/Precht i 49er og Cenholt/Lübeck i Nacra 17.

Der var spænding til det absolut allersidste, da de danske OL-billetter skulle fordeles lørdag ved VM i Geelong på den australske sydkyst. Forud for det afgørende Medal Race i 49erFX lå den danske OL-skæbne i hænderne på Anne-Julie Schütt og Iben Nielsby, der som eneste danske båd i top-10 kunne avancere i den samlede stilling.

Flaskede det sig for Horsens-sejlerne, ville de få OL-billetten. Gjorde det ikke, gik pladsen i stedet til Aarhus Sejlklubs Ida Marie Baad og Marie Thusgaard, som før finaledagen havde vekslet en kedelig 19. plads til en samlet 13. plads og dermed skabt fornyet spænding.

Desværre for Schütt og Nielsby rakte en flot tredjeplads i Medal Race lige akkurat ikke til at sikre OL-pladsen, der afgøres af resultaterne for VM ’19 og VM ’20. I stedet kunne de smalle forhåndsfavoritter på land bryde ud i forløsende jubel efter otte års intensiv OL-jagt.

Barndomsdrøm gik i opfyldelse

Kvalifikationen kom dog ikke i stand uden stor dramatik undervejs. På førstedagen sejlede Baad og Thusgaard ind i en tyvstart, hvilket skabte en smule usikkerhed og satte dem noget tilbage i forhold til feltets øvrige favoritter. På dag 4 fik Baad og Thusgaard tilmed medhold i en protest nedlagt mod Schütt og Nielsby, inden det først på finaledagen lykkedes at finde fornyet spænding frem i OL-kampen.

Schütt og Nielsby sluttede som samlet 6’er, mens Ida Marie Baad og Marie Thusgaard blev nr. 13. Ved VM i 2019 endte det med aarhusiansk bronze, mens Horsens-makkerparret fik en 11. plads.

– Barndomsdrømmen er gået i opfyldelse, og til august skal vi til OL i Tokyo. Vi kan næsten ikke fatte det. Det er helt vildt stort, og vi er meget glade. Tak for mange års uvurderligt træningsarbejde og venskab med Anne-Julie og Iben. Det er virkelig en skam, at kun én dansk besætning sendes til OL, lød første reaktion fra Baad og Thusgaard efter comebacket via Facebook.

Jonas Warrer til OL for tredje gang

Der var mere aarhusiansk jubel i 49er, hvor Jonas Warrer og Jakob Precht Jensen ligeledes er klar til OL efter en 7. plads i Geelong. Makkerparret viste sig igen som bedste danske båd i klassen, da de for andet VM i streg distancerede Lübeck og Buhl fra KDY.

Efter en svingende start sejlede parret sig frem i tabellen og sneg sig med i guldfeltet. Siden lykkedes det også at klemme sig ind i Medal Race, hvor det altså endte med en flot 2. plads og en samlet placering som nr. 7. Dermed kan den tidligere OL-guldvinder Jonas Warrer se frem til sit tredje OL.

– Vi er lettede og spændte. For to år siden satte vi os ned og blev enige om at forsøge at nå OL og sammen vinde en medalje. Nu har vi sikret første delmål i ligningen, og vi glæder os til at give alt, hvad vi har i de kommende måneder, lød det fra Warrer og Precht via Facebook.

Cenholt og Lübeck OL-udtaget i Nacra 17

Ligesom flere af de øvrige danske VM-både leverede den aarhusianske Nacra 17-båd med Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck en halvtung start, men stærk afslutning på VM i Geelong. Med en 2. og 4. plads i finaledagens sidste to fleetsejladser sejlede duoen sig frem i feltet, inden de slog OL-udtagelsen fast med en 5. plads i Medal Race.

I 2016 glippede udtagelsen, hvorefter Lübeck med kort varsel trådte til som gast i 49er med Jonas Warrer. Til sommer får Cenholt og Lübeck så lov at udfordre OL-feltet sammen. Den australske VM-dyst resulterede i en samlet 8. plads.

– Vi kommer godt tilbage og er glade for vores præstation her til sidst. Men overordnet er vi lidt skuffede, fordi vi sejlede dårligt i starten. Vi er glade for at vinde OL-udtagelsen. Det er noget, vi har arbejdet målrettet på, og nu er vi et skridt tættere på den OL-medalje, som er vores store mål, fortalte Cenholt og Lübeck ifølge Dansk Sejlunion kort efter kvalifikationen.

 

Øvrige danske VM-resultater (resultater fra 2019 i parentes):

49erFX:

6. Anne-Julie Schütt/Iben Nielsby (11)
13. Ida Marie Baad/Marie Thusgaard (3)

49er:

7. Jonas Warrer/Jakob Precht Jensen (9)
16. Mads Emil Lübeck/Nikolaj Buhl (23)
22. Daniel Nyborg/Sebastian Wright Olsen (38)
(udgået) Michael Hansen/Mathias Sletten (45)

Nacra 17:

8. Lin Ea Cenholt/Christian Peter Lübeck (2)
20. Natacha Saouma-Pedersen/Mathias Borreskov (32)

Se alle resultater fra VM her: 49er.org/event/2020-world-championship/?event_id=19973#49erresults