De aarhusianske 49erFX-sejlere Ida Marie Baad og Marie Thusgaard stod for presset, da det gjaldt i Auckland, New Zealand. På finaledagen forvandlede de en 6. plads til en bronzemedalje og tog et stort skridt mod OL i Tokyo til næste år. Dermed fik Danmark to medaljer med hjem, efter at Lin Ea Cenholt og CP Lübeck vandt sølv i en tæt Nacra 17-afgørelse.

Selvom der var realistisk tro på danske medaljer forud for det netop overståede VM i New Zealand, var det alligevel nok de færreste, der havde regnet med at se hele to sæt dansk metal med flyveren retur til Danmark. Ikke desto mindre er det realiteten efter en sublim præstation på den anden side af kloden.

Vi skruer tiden tilbage til søndag nat dansk tid, hvor Ida Marie Baad og Marie Thusgaard på en 6. plads før finaledagens to fleetsejladser og afgørende Medal Race var tvunget til at hive en kraftpræstation ud af våddragten for at bevare medaljehåbet.

Først blev det til en 7’er, så en 8’er, inden en stærk 2’er i Medal Race var nok til at ovehale medaljekonkurrenterne og feltets øvrige både, der havde svært ved at håndtere en voldsom vind, som prægede sidstedagen i New Zealand. Det tacklede Ida og Marie til UG og sikrede sig dermed karrierens anden VM-medalje.

”Det er ikke til at fatte. Vi er SÅ glade! Med to sejladser plus finalesejladsen var der meget på spil. Hold k*ft, hvor var vi nervøse før finalen. Vi havde mulighed for at nå bronze, men også for at blive nummer syv. Det blæste vildt meget, og bølgerne var vilde, så det gjorde stressniveauet ekstra højt. Heldigvis lykkedes vi med at tage til nogenlunde roligt og fik med nød og næppe – og en del dybe indåndinger – kæmpet os helt op på podiet. Juhuu!” lød det fra Ida og Marie via deres facebookside efter at have sikret sig VM-bronze.

Kæmpe VM-forløsning efter ’lige ved og næste’-sæson

Bronzemedaljerne var en stor forløsning for duoen fra Aarhus Sejlklub, fordi resultaterne i 2019 ifølge dem selv har haltet. Året har budt på flere top-10-placeringer, men der har lige manglet det sidste. Som fx da Ida og Marie blev 6’er ved EM tidligere i år.

Med bronzen har Ida og Marie bevist – ikke mindst over for sig selv – at de er tilbage, hvor de hører til. Nemlig blandt de allerbedste i 49erFx-klassen. Det er det rette tidspunkt at genfinde formen, for til februar venter et nyt VM i Australien, hvor det afgøres, hvem der får lov at repræsentere Denmark ved OL i Tokyo i 2020.

Ida og Maries direkte konkurrenter, Anne-Julie Schütt og Iben Nielsby fra Horsens, endte VM på en 11. plads. Derfor var podiepladsen ekstra afgørende og et vigtigt skridt i forhold til at sikre OL-billetten. Hvert af de to VM tæller nemlig 50 pct. i forhold til OL-udtagelsen.

VM blev vundet af hollandske Bekkering og Duetz foran de brazilianske OL-vindere Grael og Kunze. Se alle resultaterne fra 49erFX-VM her.

Flot 9. plads til Warrer og Precht hos 49erne

Der var desværre ingen danske medaljevindere hos 49erne, men til gengæld var der gode momenter og en fin 9. plads til Jonas Warrer og Jakob Precht, delvist fra Aarhus Sejlklub, der blev bedste danske båd og dermed forbedrede chancerne for en OL-udtagelse.

Den anden Aarhus-båd med Michael Hansen og Mathias Sletten endte på en ærgerlig 45. plads efter en tung afslutning på VM. Aarhus-drengene leverede ellers det bedste danske udlæg med en 18. plads efter første dag.

Hos 49erne vandt hjemmebanefavoritterne Peter Burling og Blair Tyke fra New Zealand VM-guld foran tyske Erik Heil og Thomas Ploessel, mens briterne Dylan Fletcher-Scott og Stuart Bithell tog sig af bronzen. Se resultaterne fra 49ernes VM her.

 

Her er overblikket over alle danske VM-både:

49erFX:

Ida Marie Baad og Marie Thusgaard, Aarhus Sejlklub – 3 (bronze)

Anne-Julie Schütt og Iben Nielsby, Horsens Sejlklub – 11

Nacra 17:

Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck, Aarhus Sejlklub/KDY – 2 (sølv)

Natascha Violet Saouma-Pedersen og Mathias Borreskov, KDY – 32

49er:

Jonas Warrer og Jakob Precht Jensen, KDY/Aarhus Sejlklub – 9

Mads Emil Stephensen Lübeck og Nikolaj Hoffmann Buhl, KDY – 23

Daniel Nyborg og Sebastian Emil Wright, Yachtklubben Fureøsen – 38

Michael Hansen og Mathias Sletten, Aarhus Sejlklub – 45

 

Foto: Sailing Energy