I vækstlaget lige under de allerbedste i Danmark finder vi de danske udviklingslandsholdssejlere. Her er unge Johan Søe (IQ Foil), Johan Schubert (ILCA 7) og Ellen Schouw (49erFX/?) blandt nogle af dem, der presser på for at bryde igennem såvel nationalt som internationalt. Måske bliver 2023 året, hvor det hårde slid giver afkast i form af OL-kval eller topplaceringer i store mesterskaber. 

Et nyt år er lig med nye mål for de aarhusianske sejlere. Derfor har Sailing Aarhus spurgt 14 udvalgte sejlere i laget mellem elite, ungdom og bredde om deres personlige mål og tanker for sejlsportsåret 2023. I anden del skal vi møde tre østjyske U-landsholdssejlere, der kæmper for at blive så gode som muligt og store levere resultater ved store stævner.

– Målet for 2023 er for mig at blive så god som mulig så hurtigt som muligt. Derudover er fokus på VM i Haag, hvor de første pladser til OL bliver tildelt, fortæller Johan Schubert, som efter et par flotte U21-resultater i ILCA 7 arbejder hårdt på at blive konkurrencedygtig på seniorniveau trods sin unge alder.

Også IQ Foil-surfer Johan Søe har sat sig et mål om at forbedre sig i 2023. Som sin navnebror fra Horsens Sejlklub har Aarhus-surferen vist sig flot frem på U21-niveau, hvor det forrige år blev til EM-sejr i slalom-windsurf.

– Mit mål er at blive ved med at forbedre mig til stævner. Jeg glæder mig især meget til alle PWA-stævner, hvor jeg senest blev nr. 5 i Japan før jul. Jeg ser også rigtig meget frem til de store IQ Foil-mesterskaber og andre store regattaer, så som Defi Wind i Sydfrankrig og One Hour Classic på Gardasøen, fortæller han.

Planlægning i sejlsport er alfa og omega

I modsætning til Johan og Johan er Ellen Schouw fra MAST – Marselisborg Sailing Team afhængig af en ny makker, hvis hun skal fortsætte den gode udvikling, der blandt andet berettigede hende til SailGP-test for et par år siden og sidste år gav deltagelse ved EM i Aarhus i 49erFX’eren med Katrine Schmidt.

– Jeg er ikke længere i et fast makkerskab, hvilket betyder, at det er svært at fastsætte mål og ambitioner for 2023. Det kan være svært at balancere sejlsport og skole/arbejde, familie og venner, da sejlsport er en yderst tidskrævende sport, fortæller hun.

Planlægning er afgørende, mener Ellen Schouw, der i travle perioder kun planlægger en time ad gangen for at kunne overskue og prioritere sine gøremål. Det sammen mener Johan Schubert, fordi sporten gør det nødvendigt at bruge mange timer på rejser og transport. Derfor bestræber han sig også på at holde fri, når det passer i programmet og bevarer således motivationen.

– Der er rigeligt at se til, da jeg både går på i 3.G på Marselisborg Gymnasium og samtidig windsurfer på fuldtid. Jeg prøver at planlægge så langt frem som muligt for at det hele mere overskueligt og struktureret. Skolen hjælper mig, og så er jeg heldig, at jeg har mulighed for ekstra timer med min lærer, når jeg kommer hjem fra stævner. Det skal dog siges, at jeg ser meget frem til at kunne lægge alt min energi i windsurfing efter sommeren 2023, forklarer Johan Søe.

Tre gode råd fra tre udviklingslandsholdssejlere

Slutteligt ønsker de tre talentfulde udviklingslandsholdssejlere at give nye, unge sejlere et råd eller to med på vejen.

– Mit råd til de yngre sejlere er at huske at prioritere venskaber, familie eller en hobby, som ikke handler om sejlads. Det har været vigtigt for mig at have, selvom det i mange sammenhænge kan være tidspresset. Det har været en stor støtte for mig at tage pause fra sejlsporten med andre venner, når det nogle gange bliver hårdt, lyder det fra Ellen Schouw.

Man skal huske at blive ved med at være nysgerrig og aldrig være bange for at stille spørgsmål, tilføjer Johan Schubert, mens Johan Søe understreger vigtigheden af at komme ud at deltage i så mange stævner som muligt. Det har været opskriften til succes for dem.

Foto: EM i ILCA 7