Det blev ikke til danske medaljer ved EM på hjemmebane. En 7. plads til Frederik Rask og Jakob Precht i 49er samt en 8. plads til Johanne og Andrea Schmidt i 49erFX blev punktum for et velbesøgt Medal Race på havnen i Aarhus søndag eftermiddag. Få det fulde overblik over nykårede Europamestre og danske placeringer herunder.

De danske medaljedrømme var intakte før Medal Race, hvor Frederik Rask og Jakob Precht lå 4’er i 49er-feltet. Der skulle derfor jagtes fra agter for at stjæle en podieplads i Medal Race – her tæller pointene dobbelt. Desværre blev jagten aldrig for alvor sat ind. Danskerduoen sluttede således på en sidsteplads i den afgørende finale og måtte se 4. pladsen forvandle sig til en samlet 7. plads.

En ærgerlig afslutning på et EM, hvor Rask og Precht ellers var inde i medaljekampen til det sidste, men manglede de berømte marginaler i et uhyre stærkt 49er-felt. I stedet gik guldet til spanske Diego Botin og Florian Paul, der viste sig mest stabile efter en uge med sindssygt svære vindforhold på Aarhusbugten.

Efter aflyste sejladser lørdag var vind- og vejrforhold atter gunstige for sejlerne søndag. Her var over tusind tilskuere mødt op for at følge de danske sejlere på storskærm med livekommentering samt yde dansk support. Blandt andet blev der klappet højlydt, når de rød-hvide besætninger passerede promenaden til og fra kapsejladsbanerne.

Skuffelse hos Schmidt-søstre trods 8. plads

Rask og Precht var ikke eneste danske besætning i top-10, som på forhånd var målsætningen fra Dansk Sejlunion for alle tre klasser. Søstrene Johanne og Andrea Schmidt, der efter de første EM-dage lå etter i 49erFX-feltet, sluttede EM på 8. pladsen efter et stærkt Medal Race, hvor de blandt andet slog de dobbelte olympiske mestre Grael og Kunze. Brasilianerne endte også med at vinde dette åbne Europamesterskab i Aarhus.

– Det var en kæmpe oplevelse at sejle EM foran venner og familie i Aarhusbugten, men vi er lidt skuffede over vores stævne. Før EM satte vi et mål om top-5. Vi er glade for vores Medal Race, men vi er skuffede over, at vores bundniveau ikke var højere, lød det ærligt fra Johanne og Andrea Schmidt.

– Vi lå etter og befandt os i en situation, som vi ikke har prøvet før i et stort stævne, for så at ramme en dag, hvor vi falder helt igennem. Det slog os lidt ud. Måske kan vi se tilbage på et godt EM om en uges tid, når vi har haft tid til at slappe af, men lige nu er det skuffelsen, der fylder mest.

Se øvrige EM-resultater her – også for Nacra 17, hvor den danske besætning med Natacha Saouma-Pedersen og Mathias Borreskov sluttede på en 14. plads. Da alle i verden inviteres til EM i sejlsport blev der både uddelt medaljer for EM og det åbne europæiske mesterskab.

Foto: Peter Brøgger