Efter 2020 vinker OL-windsurferne farvel til RS:X-brættet og siger ’goddag’ til iQFoil i Paris 2024. Dansk Sejlunion kalder det ’en genstart for dansk olympisk windsurfing’, og udstyrsopdateringen kommer da også til at få stor betydning for det aarhusianske windsurfingmiljø, forudser Allan Tambo Christiansen, formand for Århus Windsurfing Klub.

En novemberdag danser Allan Tambo Christiansen jublende omkring sin radio. Radioen er indstillet på den direkte linje til World Sailings Årsmøde i Bermuda. Stik mod forventning har et flertal netop besluttet, at det nyudviklede iQFoil-bræt erstatter det traditionelle RS:X-bræt på OL-programmet i Paris 2024.

”Det er et grundlæggende skift i kapsejladswindsurfing. Mange windsurfere har ikke set RS:X som tidssvarende, og udstyrsændringen betyder, at mange talenter får mulighed for at sejle OL – endda med grej, som de selv synes er sjovt at bruge”, forklarer Allan Tambo Christiansen, formand for Århus Windsurfing Klub, og tilføjer, at windsurfing har savnet et high performance-’entypebræt’, som sætter udstyrsræset ud af spil.

Flere af de talenter, som Allan hentyder til, har sin daglige gang i Århus Windsurfing Klub, der er kendt for at huse Danmarks vel nok stærkeste windsurfingmiljø. Et flertal af surferne har allerede kastet deres kærlighed på det foilende bræt, og spørger man i Dansk Sejlunion, har modtagelsen af iQFoil også været særdeles varm på landsplan.

Derfor er der god grund til at tro, at flere unge windsurfere – i Aarhus såvel som i resten af landet – i fremtiden vil satse på at ’foile’ sig til OL. Blandt andet er Sebastian Kornum, som er en af verdens bedste windsurfere allerede gået i tænkeboks om at satse på OL.

Til dem, der undrer sig over navnet: iFoil er netop blevet omdøbt til iQFoil som følge af rettighedsmæssige stridigheder i Tyskland og USA.

OL-sats kræver øget professionalisering og samarbejde

Allerede i sommers – flere måneder før beslutningen om at kassere RS:X blev truffet – tog Århus Windsurfing Klub forskud på foil-talentudviklingen med elitetræningssamlinger for at følge med de øvrige nationer, Danmark konkurrerer med.

Unge talenter som Niklas Lillelund, der er youth-verdensmester i windfoil, Johan Søe, Marinus Tambo, Noah Vinther, Alfred Dixen og Christian Justesen foruden Sebastian Kornum, som allerede lever af sin windsurfing, er blot nogle af dem, der er med omkring elitearbejdet og på sigt kan gøre sig gældende i en OL-kampagne, fortæller Allan Tambo Christiansen.

”Vi har et rigtig stærkt miljø og en unik kultur i klubben, hvor der både er plads til at dyrke eliten og drage glæde af vores populære ’freeride’-miljø. Den kultur vil vi gerne holde fast i. Samtidig drømmer vi om at gøre vores træningssetup endnu mere professionelt,” siger Allan Tambo Christiansen og uddyber:

”Det er her, vi skal udnytte synergien. Når vi taler kapsejlads på foil, bliver Dansk Sejlunion og Sailing Aarhus vigtige sparringspartnere. DS har et fantastisk talentmiljø, mens Sailing Aarhus-klubberne og flere af sejlerne har OL-erfaring, som vi kan trække på. Og så tilbyder Aarhusbugten bare de bedst mulige træningsforhold”.

Om overgangen til det foilende bræt skaber yderligere hype omkring windsurfing, vil tiden vise. Sporten oplever lige nu en renæssance. For bare to måneder siden berettede stiften.dk om vind i sejlene i Århus Windsurfing Klub og en femdobling af antallet af medlemmer over de seneste 10 år.

Alt tyder derfor på, at Århus Windsurfing Klub og det øvrige windsurfing-Danmark går en vanvittig spændende tid i møde.