Sailing Aarhus har valgt at begrænse aktiviteterne på land under Sailing Aarhus Week 2020 på grund af smitteudviklingen i Østjylland. Det sker efter tæt dialog med myndigheder, politi og partnere i kølvandet på Aarhus Festuges aflysning i sidste uge. Sejlsporten, der afvikles på andre vilkår end mange af festugens øvrige aktiviteter, gennemføres som planlagt med restriktioner efter gældende anbefalinger. 

Det har været en svær beslutning, men efter Aarhus Festuges aflysning i sidste uge har Sailing Aarhus nu valgt at holde aktiviteterne på land under årets Sailing Aarhus Week på et absolut minimum for at undgå yderligere smittespredning i Aarhus. Faktisk er alt, hvad der ikke har med sejlsport at gøre, sløjfet.

– Vi er naturligvis enormt ærgerlige over, at vi igen skal delvist aflyse et arrangement. Sailing Aarhus Week er et af vores egne flagskibe, så det er ikke en nem beslutning at skulle afblæse en event, der er så vigtig for os. Men som alle andre event- og kulturaktører mener vi, at vi har en samfundsmæssig forpligtigelse, og den tager vi selvfølgelig hensyn til, da sikkerhed altid kommer i første række, fortæller Sailing Aarhus-direktør Jon Koch Hansen.

Det betyder konkret, at den maritime folkefest med oppyntning, musik og fest i bådhallen og festivalpladsen gemmes til 2021. Til gengæld afvikles sejlsporten, der gennemføres på andre vilkår end mange af Aarhus Festuges øvrige aktiviteter, efter alle gældende retningslinjer.

Altså gennemføres Sailing Aarhus Business Cup, Sailing Aarhus Week Regatta, Olympic Days II, SUP Around Aarhus samt et ungdomsstævne, mens alle børneaktiviteter, den maritime fredagsbar, endagsfestivalen med livemusik ved Musikhavnen skubbes til næste år. Det populære Fever-Tree G&T’s og pil-selv-rejer ad libitum-event afvikles i efteråret.

En udfordring for kulturlivet i Aarhus

Sailing Aarhus har i det seneste år brugt adskillige timer på at planlægge Sailing Aarhus Week 2020 – også efter den nye virkelighed med forsamlingsforbud og restriktioner. Derfor er Jon Koch Hansen ærgerlig over at måtte aflyse festen i år.

– Vi havde ellers gjort alt, hvad vi kunne for at følge regeringen og myndighedernes retnings-linjer. Vi havde på forhånd lavet et coronaregelsæt, inddelt vores områder, lavet optælling og afmåling og organiseret frivillige som tællere til at holde styr på antallet af mennesker i de forskellige områder.

– På trods af at vi overholder alle retningslinjer, er vi nødsaget til at aflyse eller skubbe store dele af vores arrangementer. Det er i min optik en trussel for kulturlivet i Aarhus, men også for resten af Danmark. Det kan blive et problem på sigt for små aktører som os. Hvis ikke vi kan afvikle events, selvom vi følger regeringens retningslinjer, får vi svært ved at overleve i denne branche, lyder det fra en magtesløs Jon Koch Hansen.

Han ser alligevel frem mod næste år, hvor han glæder sig til forhåbentligt at kunne trække i arbejdstøjet igen. Kalenderen for 2021 er nemlig fyldt med spændende events – indtil videre hele 12 af slagsen. Nu bliver det så interessant at se, hvordan verden ser ud til den tid.