Her bringer Sailing Aarhus første Q&A-del af tre, som sætter lys på sejlere i Aarhus. Ud fra fire spørgsmål indvier de os i hvordan deres sejlsportsår 2024 ser ud, hvad de skal fokusere på og hvordan de balancerer sport og fritid. I denne første del kan du møde Markus Nielsen, Johan Vinkel, Rasmus Blakskjær og Kasper Storvang, som har det tilfældes at de begår sig i iQFOiL-klassen.

 

Hvad er dine mål og ambitioner for 2024?

Rasmus Blakskjær: “Min ambition er at kunne være med i top 10 i u 19 IQ feltet og så vil jeg bruge mit sidste år i ungdomsrækken på at få så meget konkurrenceerfaring som muligt. Det skal stille mig bedst muligt til det store spring til senior rækken.”

Johan Vinkel: “Mit mål for 2024 er at komme i Gold fleet til VM.”

Kasper Storvang: “2024 vil være det første år hvor jeg ikke har skole ved siden af, derfor har jeg ambitioner om at deltage i flere store stævner og have flere timer på vandet end tidligere. Derudover har jeg et mål om at blive bedre til det board tekniske.”

Markus Nielsen: “2024 bliver et lærings- og oplevelses år for mig. Jeg skal bare suge så meget af denne fantastiske sport til mig som muligt! Jeg håber på at deltage i mit første stævne på IQ foil. Jeg vil gerne ud og sejle noget shorthanded kølbådssejlads, så der skal jeg finde mig nogle legekammerater. Så er 2024 jo et kæmpe år for sejlsport. Alle de største ting sker i samme år, OL, Americas Cup og Vendée Globe. Så bliver det ikke større! Jeg håber på at se mindst to af de tre events med mine egne øjne. Vendée Globe er et must see. Så jeg skal bare på vandet så meget som muligt.” 

 

Hvad skal du fokusere på sejlsportsteknisk?

Rasmus Blakskjær: “Mit fokus ind til sæsonen bliver at blive bedre til accelerationen op til topfart og så skal jeg skubbe grænserne så der kommer endnu mere fart på. Jeg skal også arbejde med det mentale frem mod et stæven hvordan jeg bedst sætte mig mentalt op til den opgave der foran mig.”

Johan Vinkel: “Jeg skal fokusere på en del ting men allermest mine foiling tacks.”

Kasper Storvang: “Den vigtigste ting for mig lige nu er at lære at lave bedre tacks. Derudover skal jeg også arbejde på mine valg af VMG på både kryds og læns.” 

Markus Nielsen: “På IQ foil skal jeg have bedre styr på manøvrene. Hvis jeg kan sætte et foiling tack til efteråret er jeg lykkens pamfilius! Jeg skal bare sejle Aarhusbugten tyndt i forsøget. I kølbåd er jeg helt grøn ifht. sejlskift og navigation. Så jeg skal ud og finde nogle der vil lærer mig det. Jeg sejler lidt J70. Jeg drømmer om at lærer at styre. Ikke fordi jeg drømmer om en stor styrmands-karriere, men fordi det er det jeg ved mindst om, så jeg tænker jeg kan lære en masse der. Jeg skal bare lige finde mig et hold der vil underholde mig i den process.”

 

Hvordan balancerer du sejlsport med livet på land?

Rasmus Blakskjær: “Jeg har ingen balance det er bare 110 % på sporten og nogle gange lidt skole.” 

Johan Vinkel: “Jeg er lige startet i 1.G, så derfor fylder skolen meget. Det kan være svært både at bruge masser af tid på vandet og lave lektier/afleveringer, så her i vinter perioden fokusere jeg mest på gymnasie og den fysiske træning. Og så regner jeg med at bruge massere af tid og energi på vandet til foråret.”

Kasper Storvang: “Alle har perioder hvor man ikke er lige så motiveret for sporten som ellers. Men for mig er det vigtigt at være ærlig overfor sig selv og acceptere at der er nogle ting man ikke kan nå når man bruger tiden på sin sport.”

Markus Nielsen: “Det er noget jeg har arbejdet meget med de seneste par år. Det kan være en svær balance at finde. Særligt når det er så fedt at være i sejlsportcenteret, fordi så bliver det ekstra svært at gå hjem. Jeg tror jeg er kommet frem til, at det er vigtigt at huske at lave noget andet, men at man heller ikke skal have dårlig samvittighed over at blive hængende lidt ekstra længe. Jeg har jo kun svært ved at gå hjem, fordi jeg har det sjovt. Jeg mediterer meget, og finder at det gør det nemmere for mig at prioritere imellem hvad der er vigtigt, og hvad jeg skal gå udenom.”

 

Hvis du skulle give råd til nye, yngre sejlere, hvad ville det så være?

Rasmus Blakskjær:Hvis du vil være rig på penge så stop med at sejle. Men hvis du vil være rig på oplevelser så giv den gas på vandet.”

Johan Vinkel: “Tror mit bedste råd ville være at det vigtigste er og have det sjovt mens man er på vandet og så acceptere de fejl man laver. Fordi det er sådan man forbedre sig.”

Kasper Storvang: “Der kommer et tidspunkt hvor man skal vælge mellem sejlsport på højt plan eller ej. Men indtil da, er det vigtigste at gøre det fordi det er fedt og sjovt. Det er også nemmere at blive god til noget, som man elsker at lave.”

Markus Nielsen: “Tag det roligt med udviklingstrangen. Vores liv er ikke en vækststrategi, vi skal bare have det sjovt med vores sport. Vi skal nok nå at lære det, men hvis vi brænder os selv ud ved at have for travlt med at blive den bedste, kan det være lige meget. Vi har en fantastisk sport, som kan give en de fedeste oplevelser. Det skal vi værne om, og ikke lade billedet blive mudret af ambitioner om medaljer og sådan noget.”

 

Du kan støtte sejlsportstalenter i Aarhus ved at donere til Finn Beton-fonden, som hvert år støtte unge, lokale sejlere i deres sejlsportskarriere. Læs mere og støt via: Finn Beton-fonden