Sailing Aarhus har indgået samarbejde med Smartmark, der producerer selvsejlende mærker. I første omgang testes robotmærkerne under Volvo Foiling Days i slutningen af maj, før der tages stilling til et samarbejde på længere sigt. Smartmark-mærkerne giver blandt andet en mere bæredygtig og effektiv stævneafvikling.

For nylig fik Sailing Aarhus lov at se Smartmarks nye, selvsejlende mærker an ved et besøg i Aarhus. Det udviklede sig til en formel aftale om at teste mærkerne ved et rigtigt stævne for at vurdere, om de skal være en del af fremtidens stævner og events på Aarhusbugten.

Robotmærkerne skal således testes for alvor i forbindelse med Volvo Foiling Days 2022, der gennemføres fra den 27.-29. maj. Fordelen ved mærkerne er ifølge Smartmark, at de sparer tid og arbejde under stævnet, ligesom de sikrer en mere bæredygtig eventafvikling. Herunder ved at spare RIB-både til flytning, undgå fæstning med beton eller andet samt slippe for at genere havbunden med ankre og kæder.

– Vi arbejder altid på at nytænke og udvikle vores stævner og events i Sailing Aarhus, især når det tager dem i en mere bæredygtig retning. Selvsejlende, robotstyrede mærker er uden tvivl en del af fremtidens sejlsport, og derfor kigger vi lige nu nærmere på at gøre dem til en fast del af vores stævneafvikling, fortæller Sailing Aarhus-direktør Jon Koch Hansen.

Mærkerne styres med nyeste GPS-teknologi

Smartmarks mærker er udstyret med den nyeste GPS-teknologi og kan flyttes ved hjælp af et tryk på en knap fra baneledelsen. Mærkerne er ligeledes forsynet med moderne batterier og to kraftfulde elektriske motorer, der har en garanteret levetid på 24 timer pr. opladning selv i svære vindforhold. Det gør det let at ændre baner, hvis det er nødvendigt.

– Det er vores mål og pligt at gøre sejlsport og events på vandet mere effektivt og bæredygtigt. Smartmark er næste niveau af robotmærker på markedet. Vores firdobbelte sensorteknologi giver bedst mulig præcision og pålidelighed. Samtidig er vores software i stand til at skelne, om mærket flytter sig, eller om der er afvigelser i GPS-signalet, forklarer Jonas Schumacher, direktør hos Smartmark.

Smartmark, der har hovedsæde i Hamborg, fremhæver andre fordele ved selvsejlende mærker som eksempelvis tidsbesparelse ved banelægning 0g -tilpasning ved skiftende vejr- og vindforhold, reduktion af banepersonel, færre utålmodige sejlere, færre radiomisforståelser og færre tunge løft af materiel. Læs mere om Smartmark her.

Få et glimt af robotmærkerne i Kristi himmelfartsferie, hvor der fredag er træning og lørdag og søndag kapsejlads for flere foilende klasser ved Volvo Foiling Days 2022.