Som en del af SailGP’s besøg i Aarhus i august var 16 Waszp-talenter fra ind- og udland inviteret med i SailGP Inspire, hvis formål er at bane vejen for sultne, unge sejlere til den store sejlsportsscene. Brødrene Lennart og Magnus Frohmann fra Aarhus Sejlklub vandt Waszp-sejladsen og var høje på SailGP-oplevelsen. Nu håber de på øget fokus på foiling i Aarhus.

Rockwool Denmark Sail Grand Prix i Aarhus var for de fleste en kæmpestor oplevelse. Men for nogle overgik oplevelsen selv forventningerne. Sådan var det for 18-årige Magnus Frohmann fra Aarhus Sejlklub, der med sin bror Lennart oplevede SailGP på tætteste hold som del af SailGP Inspire-program.

Her var brødrene en del af 16 talentfulde og nøje udvalgte U21-sejlere, som fik lov at dyste i Waszps på Aarhusbugten sideløbende med de lynhurtige F50’ere i SailGP. Begge er trods deres unge alder rutinerede Waszp-sejlere, og de endte da også som vinder og 2’er på podiet om søndagen. Magnus kalder eventen den bedste, han har oplevet, selv om han tidligere har sejlet adskillige stævner og mesterskaber.

– Det var en fed oplevelse og et ekstremt professionelt setup. Det gav et kick at sejle foran så mange tilskuere ved vandet. Vi fik adgang til sponsorer, holdene og ikke mindst de største sejlere i verden, som alle var åbne og villige til at lære fra sig, fortæller Magnus Frohmann, der som sin 17-årige bror har prøvet at nå til tops i U21 VM og EM i den rappe, foilende båd.

Stort potentiale for ungdommen i foiling

SailGP Inspire er ud over kapsejlads et læringsprogram med erklæret mål om at inspirere til moderne sejlads, bæredygtighed, job og karriere, miljø og naturligvis sjov på højeste niveau. De 16 udvalgte sejlere består af otte unge mænd og otte unge kvinder, der udvælges på baggrund af præstationer og motivation.

Som bekendt er foiling på vej frem, og det er ikke uden grund, at selv de store SailGP-stjerner fra tid til anden hygger sig med at sejle Waszp, når de ikke tæmmer F50’erne. Waszp’en og mange af de andre foilende både kan nemlig noget specielt og er måske en nøgle til at holde de unge sejlere, der ofte falder fra, i sporten, mener Magnus Frohmann.

– Følelsen er meget anderledes end traditionel sejlads. Følelsen af at svæve, mens adrenalinen pumper, er vild. Waszp’en er rigtig livlig og teknisk, så erfarne sejlere også bliver udfordret i den. Efter min mening giver Waszp den bedste intro til foiling, fortæller han og tilføjer:

– Foiling i Waszp, Moth, iQFoil, Wingfoil og lignende er en fed måde at tilbyde unge sejlere et alternativ til traditionel sejlads, så de ikke falder fra, når de går fra opti, zoom eller 29er, mener Frohmann, der i vinters stod bag en række Waszp-camp for unge Aarhus-sejlere. Det var en stor succes, hvilket bekræfter ham i, at foiling har enormt potentiale for ungdommen.

Traditionelle tanker præger sejlsporten

Magnus Frohmann håber, at SailGP har været med til at skabe øget interesse for sejlsporten – især for den foilende form, som af mange betegnes som fremtiden. Nu krydser han fingre for, at klubberne i Aarhus i højere grad end hidtil vil satse på foiling.

– Aarhus er nødt til at bygge en foilingbase, hvis vi skal følge med andre sejlsportsnationer. Aarhusbugten er ideel til formålet, og Aarhus Kommune støtter innovation og sejlsport. Andre byer ude i verden har allerede vist vejen. Det gælder bare om at udnytte potentialet, siger Magnus Frohmann, der længe har skubbet på for mere foiling i Aarhus.

Måske er der noget om foiling-snakken. I hvert fald formulerede selveste Sir Russell Coutts, før han blev CEO for SailGP, tilgangen til ungdommen i klubberne således:

– Ikke alle er bygget ens, men vores ungdomsprogrammer har tendens til at lede børn ned ad en bestemt vej, og det er ikke så underligt, at mange falder fra i en bestemt alder, fordi de bliver trætte af det. Jeg tror meget på at give børn mulighed for at finde det, de brænder for. Det kan være kite-surfing, windsurfing, Waszp eller lignende.

Ordene gælder ifølge Sir Russell Coutts stadig i dag, hvor sejlsporten ifølge ham sidder fast i traditionelle måder at tænke på. SailGP har siden fortalt, at de valgte Waszp’en som del af Inspire-programmet, fordi den i forvejen sejles af mange nuværende og tidligere OL-sejlere såvel som professionelle sejlere. Samtidig er båden let tilgængelig og et økonomisk overkommeligt supplement til sejleres eksisterende program, ligesom den tester færdigheder, der kan overføres direkte til dem, som bruges på en F50’er.

Foto: Magnus Frohmann