Søndag sikrede Frederik Rask og Jakob Precht sig en flot bronzemedalje ved VM for 49er i Oman i en tæt afgørelse med sølle ét points margin til 4. pladsen. Bedriften blev ikke mindre af, at makkerparret fra Skovshoved og Aarhus kun har sejlet sammen i tre måneder. Nyborg og Wright udgik med sygdom, mens Saouma-Pedersen og Borreskov blev nr. 9 i Nacra 17.

Godt nok har de kun sejlet sammen i tre måneder, men endnu en gang viste Frederik Rask og Jakob Precht, at de trods den korte tid i 49eren sammen har fundet opskriften på succes. I kvalifikationen til VM i Oman vandt de i første stævne sammen, ved de Asiatiske Mesterskaber som optakt til VM blev de nr. 3 og søndag blev det så til det hidtil bedste resultat, da de sejlede sig til VM-bronze.

Det startede ellers en smule svingende med flere tunge sejladser i starten af mesterskabet, men efterhånden som dagene gik, sejlede Rask og Precht sig længere frem i feltet. Før Medal Race lå de 3’er, men kun med et lille forspring til de nærmeste forfølgere fra USA. Rask og Precht holdt sig tæt op ad netop amerikanerne, der blev henvist til 4. pladsen, da danskerne sejlede sig til en 7. plads i Medal Race.

– Vi er megaglade. Vi vidste, at vi var hurtige, men derfra og så til at lave en medalje ved VM, er der alligevel langt. Vi har kun sejlet sammen i tre måneder, og vi er nået hertil på så kort tid, er ret vildt, sagde Jakob Precht, der blev nr. 5 ved OL i Japan i sommers.

– Selvom det ikke var fantastisk sejlads fra vores side i finalen, så så det nogenlunde sikkert ud hele vejen igennem. Vores mentale game er nok et af de stærkeste kort, vi har som team, og det er helt afgørende for, at vi præsterer godt under pres. Det er også noget af det, der gør, at vi er lykkes med at slutte i top-3 ved alle de stævner, vi har deltaget i sammen, supplerede Frederik Rask.

Dramatisk protest sikrede afgørende point

Dramatik var der også før Medal Race, hvor sejladsen inden medførte en protest mod den førende båd fra Holland efter en styrbord/bagbordssituation omkring en mærkerunding. En protest, som danskerne vandt, hvilket diskede hollænderne og bragte ny spænding i toppen. Det gav Rask og Precht ét point mindre, hvilket i sidste ende viste sig afgørende.

– Det var et gratis point for os og bragte samtidig hollænderne tættere på. Det gav os lidt flere muligheder. Selvom et point måske ikke lyder af så meget, betyder det en hel del i toppen af feltet. I sidste ende var det pointet herfra, der sikrede os bronzen. Så vi er superglade for, at vi gjorde det, fastlog Jakob Precht.

Hollandske Lambriex og van de Werken endte trods den danske protest øverst på skamlen foran tyske Fischer og Graf. Selvom danskerne inden stævnet gik efter guldet, var der alligevel stor tilfredshed med en VM-medalje:

– Vi er helt vildt stolte over vores præstation. Det har taget lidt tid, før det rigtigt er sunket ind, at vi har vundet VM-bronze, men det er så småt ved at gå op for os. Det er vildt fedt!, fortalte Frederik Rask.

Sygdom og Dansk Medal Race i Nacra 17

Det 36 besætninger store 49er-felts øvrige danske team med Daniel Nyborg og Sebastian Wright måtte forud for finalesejladserne forlade stævnet med sygdom. Inden da lå makkerparret midt i feltet.

Der var ingen danske deltagelse i det fint besatte 49erFX-mesterskab, hvor det ligeledes blev til hollandsk triumf. Aanholt og Ruyter tog sig således af guldet foran norske Næss og Rønningen på 2. pladsen og de dobbelte OL-guldvindere Grael og Kunze fra Brasilien på bronze-pladsen.

Til gengæld var Natascha Violet Saouma-Pedersen og Mathias Bruun Borreskov på startlinjen i Nacra 17. Her blev det til en samlet 9. plads og en plads i Medal Race. Sidste års verdensmesterpar, britiske Gimson og Burnet, genvandt VM-guldet foran et italiensk og tysk par på henholdsvis sølv- og bronzepladserne.

Se alle resultaterne fra VM 2021 for 49er, 49erFX og Nacra 17 i Oman her.

Foto: Sailing Energy