Sandhedens time er kommet for de danske sejlere i 49’er, 49’erFX og Nacra 17-klasserne, som i næste uge stiller til start ved VM i Auckland, New Zealand. En OL-billet som en, ikke mindre vigtig, sidegevinst til VM-titlen er på højkant, og derfor blafrer sommerfuglene nok ekstra hårdt i maven hos flere af aktørerne.

En VM-titel er som regel motivation nok for de fleste seriøse idrætsudøvere, men ved VM i Auckland, New Zealand, forhøjes indsatsen yderligere. Udover retten til at kunne kalde sig ”verdens bedste sejler i 2019” følger nemlig chancen for at kvalificere sig til OL, som for de fleste sejlere er karrierens store mål.

Dermed bliver det ekstra nervepirrende på startlinjen, når over 200 besætninger på tværs af 49’er, 49’erFX og Nacra 17 3. december indleder VM på den anden side af kloden.

Allerede i slutningen af oktober drog flere af de danske sejlere afsted mod New Zealand for at inspicere forholdene, varme op, sejle træningsstævne og forberede sig bedst muligt til det ultravigtige VM.

Det gælder om at undgå dyre fejl

Aarhus Sejlklubs Ida Marie Baad og Marie Thusgaard er én af de danske besætninger, som tog tidligt afsted til New Zealand. De skulle blandt andet klargøre en splinterny båd forud for VM.

”Alle skifter båd op til de allervigtigste stævner, så det er en normal procedure. Det kan give lidt ekstra, men vi er helt ude i de små detaljer,” forklarer Marie Thusgaard, der har været i Auckland to gange tidligere. Det er et lækkert sted at sejle, fortæller hun.

Ida og Marie skal i direkte duel med deres træningsmakkere og konkurrenter AJ Schütt og Iben Nielsby fra Horsens Sejlklub om den enlige danske OL-plads. Der er lagt op til en tæt kamp, hvor de små marginaler afgør, hvem der får lov at rejse til Tokyo næste sommer.

”Vi har lidt sommerfugle i maven, for det bliver sindssygt nervepirrende. En dårlig dag kan betyde, at de vinder. Vi skal lige hæve bundniveauet en smule og undgå dyre fejl, så tror vi på, at vi nok skal sikre pladsen til OL,” lyder det fra Marie Thusgaard om teamets chancer.

Læs mere om Ida Marie Baad og Marie Thusgaards tanker om OL-kvalifikationen her.

Fire besætninger om buddet i 49’er

Mens der er dømt dansk tvekamp hos 49’erFX’erne, bliver det ikke mindre spændende hos herrerne i 49’erne. Her bliver det også tæt for Aarhus Sejlklubs Michael Hansen og Mathias Sletten, som slås med Jonas Warrer og Jacob Precht samt to øvrige danske både om OL-billetten udover VM-titlen.

Endelig skal EM-bronzevinderne fra Weymouth, Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck, delvist fra Aarhus Sejlklub samt Natascha Saouma-Pedersen og Mathias Borreskov fra KDY forsøge at booke OL-pladsen. Især Lin og CP ser skarpe ud, efter de for mindre end to uger siden vandt det åbne New Zealandske mesterskab.

OL-kvalifikationen afgøres over to VM-stævner, som tæller 50-50. Først i New Zealand her i december, og siden i Australien i februar 2020.

Her er det samlede overblik over danskerne ved VM i New Zealand:

49’erFX:

Ida Marie Baad Nielsen og Marie Thusgaard, Aarhus Sejlklub (3 på World Sailings ranking)

Anne-Julie Schütt og Iben Nielsby, Horsens Sejlklub (5)

49’er:

Michael Hansen og Mathias Sletten, Aarhus Sejlklub (56)

Mads Emil Stephensen Lübeck og Nikolaj Hoffmann Buhl, KDY (20)

Jonas Warrer og Jakob Precht Jensen, KDY/Aarhus Sejlklub (24)

Daniel Nyborg og Sebastian Emil Wright, Yachtklubben Fureøsen (57)

Nacra 17:

Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck, Aarhus Sejlklub/KDY (14)

Natascha Violet Saouma-Pedersen og Mathias Borreskov, KDY (27)

 

*tallet i parantes angiver besætningens placering på World Sailing rangliste pr. oktober 2019.