De aarhusianske topsejlere har sat kurs mod dansk OL-kvalifikation i 2023. For landsholdssejlerne Rask og Precht (49er), Lærke Buhl-Hansen (IQ Foil) og de nyoprykkede besætninger Team Schmidt (49erFX) og Anna Munch (ILCA 6) handler året således om top-10-placering ved EM og VM, hvilket sikrer adgang til OL i Paris i de respektive klasser.

Et nyt år er lig med nye mål for de aarhusianske sejlere. Derfor har Sailing Aarhus spurgt 14 udvalgte sejlere i laget mellem elite, ungdom og bredde om deres personlige mål og tanker for sejlsportsåret 2023. I første del skal vi møde fire landsholdsbesætninger, der samstemmigt erklærer OL-kvalifikation som årets store mål.

– Det sportslige mål for 2023 må være at kvalificere Danmark til OL. Derudover vil vi selvfølgelig gerne lave nogle gode resultater til EM og VM, fortæller 49er-duoen med Frederik Rask og Jakob Precht forud for det kommende sportsår.

Både søstrene Johanne og Andrea Schmidt, Anna Munch og Lærke Buhl-Hansen deler den ambition. For alle parter indebærer det placeringer i top-10 ved de forestående EM- og VM-mesterskaber i hver deres klasse. Kaløvigs Anna Munch uddyber desuden, hvad det vil kræve for hende at indfri det erklærede mål:

– Jeg arbejder på at gøre min sejlads simpel for stået på den måde, at jeg arbejder fokuseret med at sejle så hurtigt som muligt. Derudover forsøger jeg at skabe mønstre for mig selv, så mine beslutninger rundt på banen bliver mere simple, drevet af vinden og feltet. Lykkes jeg med det i 2023, er jeg også overbevist om, at jeg kan sejle ind i top-10 ved VM og EM, lyder det fra nyudklækkede altlet på Sejlerlandsholdet.

Svær balance mellem liv på land og sejlsport på topniveau

Modsat mange andre idrætsgrene har de fleste sejlere på topniveau uddannelser eller anden form for beskæftigelse, når båden er på land. Det gælder også for de danske landsholdssejlere, der sommetider er udfordret af for få timer i døgnet til at passe både sport og studier.

– Balancen har, især tidligere, været svær at finde. Vi har talt meget sammen om prioriteter i de svære perioder, så vi ved, hvad vi kan regne med af os selv og hinanden. Nogle perioder har vi prioriteret studie og i andre sejlsport. I 2023 prioriterer vi sejlsport og har taget orlov fra vores studier, så vi ikke behøver at ”splitte” vores fokus og har tid og ro til at gøre tingene ordentligt, fortæller Team Schmidt.

– Det er en kunst at balancere et til tider altopslugende sportsliv med livet på land, men jeg har lært, at min mavefornemmelse aldrig svigter mig, og at livet på land giver mig energien til at lavere på vandet, tilføjer Anna Munch, der med tiden har lært vigtigheden af at holde fri og har valgt at læse på deltid for at give tid til venner, familie og kæreste.

Gode råd til andre, der drømmer om OL-sejlads

Der er bred enighed blandt de fire aarhusianske sejlere om, at time management er ekstremt vigtigt for at kunne være til stede på vand såvel som på land. Hver især har de indvilget i at give et godt råd til fremtidige sejlere, der ligeledes drømmer om en sportskarriere og måske deltagelse ved OL.

– Sørg for at lave et setup omkring dig, som passer til dig og er sjovt at være i, lyder rådet fra Lærke Buhl-Hansen, der har blikket rettet mod en OL-nationsplads i IQ Foil Women-klassen og kobler af fra sejlsporten ved at bygge på sit eget hus.

– Vær ærlig mod dig selv, hav det sjovt og husk at sejlads vindes på den lange bane, fortæller Rask og Precht, der i 49er-gruppen blandt andet spiller disc-golf for ikke at tænke sejlsport i alle døgnets 24 timer.

– Vores råd til yngre sejlere er at prioritere timerne på vandet derhjemme med klubkammeraterne over grej og rejser. Derudover er det vigtigt ikke at være bange for at spørge om råd og hjælp. Sammen kommer vi nemlig længst, lyder det fra Johanne og Andrea Schmidt.

– Nyd det! Vi dyrker en helt fantastisk sport med så mange muligheder og facetter, som er værd at dykke ned i. Sig ja til forskellige muligheder og prøv forskellige klasser og discipliner – alt er så langt fra at være olympisk sejlsport, og jeg synes, det er vigtigt at åbne øjnene for andre klasser og veje, som giver mindst lige så meget mening, slutter Anna Munch.

Foto: Peter Brøgger – Sejlsportsfoto