2018 blev året, hvor sejlsporten i Aarhus fik sit store gennembrud. Sommerens succesfulde VM lagde fundamentet, og i de seneste seks måneder er der bygget på med et hav af nye, spændende initiativer. Et af de store events i støbeskeen er en maritim folkefest.

Aarhus Kommune og Aarhus Sailing var blandt hovedaktørerne under sommerens VM i sejlsport, og mens roserne for den succesfulde afvikling fortsat tikker ind – blandt andet med hæderen som årets århusianske idrætsarrangement i januar – blæser der nye vinde over Aarhusbugten.

Parterne har nemlig ikke tænkt sig at sole sig i succesen, og derfor arbejdes der benhårdt i kulissen på at smede, mens jernet er varmt.

”Vi har fået vind i sejlene, og det vil vi selvfølgelig gerne udnytte. Vi vil være samlingspunkt for de aktiviteter, man kan lave i Aarhusbugten og skabe endnu flere folkelige aktiviteter a la VM i sejlsport,” fortæller Jon Koch Hansen, der tiltrådte som direktør for Sailing Aarhus i juni 2018, og løfter sløret for lidt af det, som kommer til at ske i 2019.

”En af de nye tiltag, vi blandt andet kommer med i år, er et event, som vi kalder for Sailing Aarhus Week. Det er en samlet maritim festival, der bliver en del af Aarhus Festuge og som skal trække de århusianske borgere endnu tættere på vandet”.

Aarhus Kommune vil lokke nye store sejlsportsevents til

Hos Aarhus Kommune håber man også på flere maritime events, som både kan samle byen og få flere århusianere til at finde vej til vandet.

”Aarhus er ikke bare en by. Bugten er en naturlig del af Aarhus, og aarhusianerne elsker vandet. Derfor er jeg superglad for det nye initiativ med den maritime festival Sailing Aarhus Week. Jeg er overbevist om, at aarhusianerne vil tage godt imod festivalen. Vi kan alle sammen godt lide at få nogle oplevelser ved og i vandet,” fortæller rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad.

Rabih Azad-Ahmad var især begejstret for de mange vellykkede aktiviteter samt den øgede pressedækning og opmærksomhed på Aarhus, som VM’et var en naturlig følgevirkning af. Det får rådmanden til at drømme stort:

”I sommers skrev vi os ind på det internationale event-kort med afviklingen af både Volvo Ocean Race ”Fly by” og VM i sejlsport, og jeg ser meget gerne Aarhus som værtsby for tilsvarende store sejlsportsevents. Aarhusianerne kan allerede nu glæde sig til nye oplevelser på Havnen og Bugten, når Tall Ships Races kommer til byen i august,” afslutter han.

Gennembrud kan blive springbræt til noget større

Selvom Sailing Aarhus blot er en lille eventorganisation, har den siden 2008 afviklet over 20 internationale Europa- og Verdensmesterskaber. Intet kan dog måle sig med Hempel Sailing World Championship, som sommerens VM oprigtigt hedder.

”Aarhus er en sejlsportsby, og det blev slået fast i 2018, hvor både VM og Volvo Ocean Race ”Fly by” har høstet stor ros. Vi har haft et langvarigt og godt samarbejde med Aarhus Kommune, Dansk Sejlunion og Sport Event Danmark, og gennembruddet sidste år kan måske bruges som springbræt til noget endnu større,” afslutter Jon Koch Hansen.

Hvordan det går, må tiden vise. I første omgang kan Rabih Azad-Ahmad, Jon Koch Hansen og de øvrige borgere i Aarhus se frem til Tall Ships Race og Sailing Aarhus Week i forbindelse med festugen blandt flere kommende sejlsportsevents.