Da Sailing Aarhus i samarbejde med Fællesrådet for Aarhus Ø den 23. juni gennemførte det første fælles sankthans-arrangement på havnepromenaden mellem Aarhus Internationale Sejlsportscenter og Jette Tikjøbs Plads, var forventningen at samle 1.000 gæster. Derfor var en tætpakke promenade med 7.000-8.000 mennesker intet mindre end overvældende, fortæller Sailing Aarhus-direktør Jon Koch Hansen.

Det er altid svært at sætte forventningsbarren i den rette højde, når man laver et nyt arrangement. Det kan Sailing Aarhus og Fællesrådet for Aarhus Ø i dén grad skrive under på. Da Aarhus Ø-aktørerne sidste torsdag bød velkommen til sankthansfejring og bål på vandet, lød det forsigtige bud på, at omtrent 1.000 mennesker ville møde op.

Det var måske også højt sat, antog Sailing Aarhus, der til lejligheden stillede an med to salgsboder med pølser og øl foruden båltale af rådmand Steen Stavnsbo (K) og midsommersang af Jens Krogh. Da hele 7-8.000 mennesker troppede op på havnen for at fejre sankthans, var Sailing Aarhus blæst bagover.

– Det var nærmest en surrealistisk oplevelse at se havnepromenaden sort af mennesker hele vejen fra fyrtårnet ved indsejlingen til lystbådehavnen til solbrillerne på Jette Tikjøbs Plads. Vi har svært ved at danne os det præcise overblik over antallet, men vi vurderer, at mellem 7-8.000 deltog i sankthansfesten. Det var langt over vores forventning, og det viser, at vi har brug for flere traditioner og for at dyrke fællesskabet på ’Øen’, siger Sailing Aarhus-direktør Jon Koch Hansen og tilføjer:

– Vi skylder Fællesrådet for Aarhus Ø, de mange gæster og ikke mindst ReThinkers uundværlige frivillige en kæmpe tak for samarbejdet. Vi bør også takke Steen Stavnsbo for båltalen, Henrik Grønborg for bålet samt Jens og Peter (musikerne red.) for at skabe en god stemning omkring arrangementet.

Vender tilbage næste år med stærkere setup

Det overvældende fremmøde har ifølge Jon Koch Hansen givet masser af læringspunkter til 2023, hvor Sailing Aarhus og Fællesrådet for Aarhus Ø vender tilbage med sankthans-fejring version 2.0.

– Det er svært at ramme helt plet, når man laver et åbent arrangement som dette første gang. Vi er ved, at der er flere ting, vi skal forbedre, så alle får en god oplevelse, når vi fejrer sankthans næste år. Vi lover blandt andet flere salgsboder og bedre lyd, så flere kan synge med og høre båltale, forklarer Jon Koch Hansen.

Han erkender, at vejret naturligvis også er en faktor, men håber, at lige så mange vil møde op til sankthans på Aarhus Ø i 2023. I næste uge begynder EM i Sejlsport for de tre olympiske klasser 49er, 49erFX og Nacra 17, og her håber Sailing Aarhus, at bare en lille del af øboerne og resten af Aarhus igen vil møde frem og bakke de danske landsholdssejlere op.

Der vil blandt andet være underholdning, mulighed for at se finalesejladserne på storskærm fra fredag den 8. til 10. juli og møde de danske sejlsportsstjerner ved TORM Meeting Point. Det hele er gratis og foregår i og omkring Aarhus Internationale Sejlsportscenter.

Foto: Sailing Aarhus og Søren Wiegand