To svenskere har lagt sig i spidsen i tæt opløb med tysker, der fik tillægstid på grund af motorskade.

Ambitionerne fejlede ikke noget ved afgangen i singlehand offshore i Esbjerg torsdag kl. 15.00. 27 timer og 35 minutter senere var første båd i mål på første etape, det obligatoriske stop i Skagen.

– Jeg havde håbet at holde tiden under et døgn, fortæller svenske Rikard Roth, der deltager i sin XP-44, som en af de mest rutinerede singlehand-sejlere. Under hele første etape, på omtrent 200 sømil i 6-14 sek/m fra vest, fulgtes han tæt med den anden deltagende svensker, Anders Nyberg i RM1350’eren Embla, og tyskeren Dirk Eggers, der deltager i sin nyindkøbte Pogo40, Jufosa.

Jufosa lå klart i spidsen indtil et par sømil før Skagen Havn, hvor han lagde sig tæt ind under kysten. Årsagen var motorproblemer, der opstod allerede inden start, og som tyskeren valgte at ordne inden ankomsten til Skagen Havn. Det gav et ’ærgerligt’ tidsforspring til svenskerne, der således kunne forlade Skagen fredag eftermiddag, efter de obligatoriske 16 timers hvile, halvanden time før Eggers.

Dramatisk kollision med kutter

Anders Johansen fra Vejle anløb Skagen efter en dramatisk tur på 29 timer og 25 minutter, inklusiv en kollision med en kutter, der rystede den garvede skipper. (Se artiklen her på siden). Han var dog ved godt mod efter en god nats søvn, da han tog afsted fra Skagen omkring 12.30 fredag med ambitionen om at nå til Bornholm inden de 36 timer, der er maks sejltid for solosejlerne.

– Jeg forventer at sætte kurs mod Helsingør og i første omgang holde mig tæt til den jyske kyst. Når vinden, efter prognoserne, går fra syd og mere i vest, er det direkte mod Nordsjælland. Jeg tror, det bliver en hård nat!

Samme forventning har Niels Ulstrup, der deltager i sin selvbyggede Brøker 35, Garfield, som en af feltets absolutte veteraner. Hans tid til Skagen fra Esbjerg var 31 timer og 15 minutter med en defekt selvstyrer, der ikke gav mange rolige øjeblikke. Derfor valgte han en ’sikker rute’ med mulighed for stop på Anholt, da han forlod Skagen kl. 14 fredag.

– Det må blive som vinden blæser!

Sidst i offshore singlehand-feltet ligger som forventet tyskeren Robert Kuper i sin Rabbit II, Lea, og danske Esben Pilegaard i X’79’eren, X-One, med tider på 36 og 38 timer til Skagen. Placeringerne er dog usammenlignelige med de øvrige deltagere grundet bådklasserne, og særligt den lille X’er var stærkt udfordret på turen op langs vestkysten. Igen var det en svigtende selvstyrer, der udfordrede. Men modet til at fortsætte er intakt.

– Det er vel en slags manddomsprøve. Jo længere, desto bedre, så må man tage de udfordringer, der kommer, mener Esben Pilegaard, der i skrivende stund har endnu 6 timer til at lade op, inden turen fortsætter øst på.

Foto: Peter Brøgger – Sejlsportsfoto