Kampen om OL-billetten spidser til for de danske 49’erFX-sejlere. Om blot fire måneder ved den ærke-aarhusianske duo Ida Marie Baad og Marie Thusgaard, om deres indsats gennem de seneste fire år har været ”god nok” til at realisere den ultimative drøm om deltagelse ved OL i Tokyo i 2020.

Så brutalt kan det siges. Ikke desto mindre er det faktum, at det kommende VM 2019 i New Zealand i december og VM 2020 i Australien i februar på barskeste vis afgør, om det er Ida og Marie fra Aarhus Sejlklub eller Anne-Julie Schütt og Iben Nielsby fra Horsens Sejlklub, som snupper billetten til OL i Japan.

Heldigvis blev den danske OL-plads sikret ved VM i Aarhus i 2018, men hvem der får lov at repræsentere de rød-hvide farver til næste års olympiske lege i Tokyo afgøres først endeligt, når placeringerne fra de to VM-stævner, som tæller 50-50, gøres op. Bedste båd vinder den eftertragtede OL-plads.

Skeler man til World Sailings nyeste rangliste for 49’erFX’erne, indikerer den, at der er så godt som dødt løb mellem de to besætninger – dog med en lille aarhusiansk fordel. Ida og Marie ligger på 3. pladsen, mens konkurrenterne fra Horsens er placeret på 5. pladsen.

Venner på land, fjender på vand

Også resultatmæssigt har det været tæt, når de to 49’erFX-besætninger har krydset klinger til stævner eller træninger, som de så ofte gør på sejlerlandsholdet, lejre, samlinger osv. Der er derfor ikke meget at overraske hinanden med til VM, som bliver en sand neglebider.

”Man kan sige, at vi er venner på land og fjender på vand. OL er kæmpestort, og selvfølgelig skal de da ha’ tæsk om én måned i New Zealand,” fastslår Marie Thusgaard med et smil og uddyber:

”Vi skal huske på, at den her kvalifikation til OL kun fylder en meget lille del af vores fire år lange kampagne. Så for os handler det om at holde af hverdagen – det er jo det, som gør det hele værd. Derfor er det også vigtigt for os, at rivaliseringen er venskabelig, og relationen er drevet af ordentlighed og tillid til hinanden frem for alt,” konstaterer hun nøgternt.

Som optakt til VM er 49’erFX’erne blevet matchet med sejlere fra Tyskland, Finland, Japan og Tjekkiet i Aarhus, inden det for få uger siden blev til en uofficiel DM-titel til Ida og Marie i Hellerup. Her vandt den aarhusianske duo suverænt, mens Horsens-pigerne blev henvist til 3. pladsen. Det skal man ifølge Marie Thusgaard ikke lægge så meget i.

”Ved de store stævner har det været tæt. Det har måske været lidt stolpe ud for os, og vi er endt mellem 4.-8. pladsen. Så vi skal lige hæve bundniveauet en smule og undgå store fejl, når det går løs ved VM,” forklarer hun.

Værdifuld erfaring fra OL-kampagne

Ida og Marie har måske den fordel, at de kender gamet. I midten af 10’erne var de således med i kapløbet om at nå OL i Rio i 2016. Dengang trak Aarhus-duoen det korteste strå, men til gengæld blev de en masse værdifuld erfaring rigere.

”Vi har en vigtig viden om, hvordan det er at være en del af selve OL-udtagelsen. Mentalt er det ekstremt udfordrende. Det har hærdet os, at vi missede OL sidst, for jeg tror, vi er mere afklarerede nu og ved, hvad det kræver. Det øger jo sandsynligheden for at ramme det rette spændingsniveau, ” fortæller Marie Thusgaard, der har opskriften på succes klar:

”Det handler om ikke at lave store fejl. Ingen tyvstarter, 360’ere eller lignende, for de dyre sejladser koster. Det er så små marginaler, der er afgørende. Har vi en dårlig dag, og de en god, så vinder de – og omvendt. Det bliver sindssygt nervepirrende!”.

Allerede i denne uge rejser Ida og Marie til Auckland, New Zealand, for at forberede sig til det vigtige VM. Dels for at se forholdene an i god tid, og dels for at klargøre en helt ny båd, som de har anskaffet sig forud for stævnet.

De forudgående øvelser går i gang i slutningen af november for både 49’erne, 49’erFX’erne og Nacra 17, inden de indledende VM-sejladser starter tirsdag den 3. december 2019.

Det tekniske niveau fejler ikke noget hos den aarhusianske sejlerduo. Derfor er fokus især at undgå fejl, når det går løs i Auckland. Jesus Renedo/SAILING ENERGY/50th Trofeo Princesa Sofia Iberostar

Intet spildt, hvis det skulle glippe

Det missede OL i 2016 kostede et års tænkepause, inden den uadskillelige duo igen fandt sammen. Mange spørgsmål vil formentlig presse sig på, hvis to dårlige VM-resultater samt endnu et glippet OL skulle blive en realitet. Intet er dog spildt, forsikrer Marie Thusgaard.

”Vi har stadig glæden ved at sejle, og det er jo det, der har drevet værket lige siden dengang, vi begyndte. Sådan er det stadig, og sådan vil det også være, hvis det ikke går som håbet ved VM. Intet er spildt, bare fordi vi ikke får det ønskede resultat. For os er de fire års hverdag og mange timer på vandet kampagnens højdepunkt,” fortæller hun.

Hvad der skal ske næste år, ved 27-årige Ida og 26-årige Marie ikke endnu. I øjeblikket har begge taget orlov fra deres studier for at hellige sig til OL-kampagnen på fuld tid.

”Lige nu hedder skæringsdatoen 15. februar, og kommer OL-pladsen i hus, rykker vi den til 15. august, når OL slutter. Længere løber vores kalendere ikke. Men formentlig er der noget studietid, der skal indhentes”, forklarer Marie Thusgaard. Alligevel har de en målsætning klar, hvis det skulle blive til den håbede OL-deltagelse:

”Hvis vi kommer med til OL, går vi selvfølgelig benhårdt efter en medalje,” forsikrer Marie Thusgaard.

En OL-medalje vil da også passe aldeles glimrende ind i en i forvejen pæn medaljesamling, som allerede tæller to gange EM-guld, VM-sølv og VM-bronze.

Indbyrdes forståelse kan blive guld værd

Ida og Marie er begge fra Aarhus og har altid været tilknyttet Aarhus Sejlklub. De har sejlet sammen siden ungdomsårene, hvor de blandt andet vandt VM-guld i 29’eren, inden de for alvor fyrede op under OL-håbet og skiftede til 49’erFX’eren i 2012, da den blev en del af det olympiske program.

Det, at de kender hinanden så godt, kalder Marie Thusgaard for én af duoens store styrker. Det er en styrke, som kan blive guld værd, når båden ligger klar på startlinjen forud for den første VM-sejlads om en måneds tid.

”Vores samarbejde fungerer sindssygt godt – ellers havde vi ikke sejlet sammen. Vi kender hinanden, vi har fælles værdier og en rigtig god forståelse for hinandens prioriteter. Det er bare rigtig vigtigt, når man bruger så mange timer sammen,” mener Marie Thusgaard, der afslutter med et godt råd til ungdomssejlere i de lokale sejlklubber.

”Vi brugte rigtig meget tid på at træne og øve os, da vi sejlede 29’er. Vil man være rigtig god hurtigt, så handler det om at træne en helt masse. Man bliver belønnet for den indsats, som man lægger i det. Sådan er det inden for alt sport. Det allervigtigste er selvfølgelig, man har det sjovt imens,” afslutter hun.

Om det bliver Ida Marie Baad og Marie Thusgaard, der nynner med på Abbas ”The Winner Takes It All” i sidste ende, vil vise sig om en lille håndfuld måneder.

Sailing Aarhus krydser fingre for Aarhus Sejklubs to ”jernladies” og følger naturligvis sidste del af OL-rejsen. Følg med på vores Facebookside, pigernes egen Facebookside ’49erFX Ida og Marie’ eller læs mere på idaogmarie.dk.

 

I forbindelse med uge 42-træningslejren i Oure var TV 2 Sporten forbi til en snak om den danske OL-tvekamp. Kilde: TV 2 Sporten.