Her hos Sailing Aarhus drømmer vi os tilbage til den uforglemmelige varme sidste sommer 2018.

Derfor er vi allerede begyndt så småt at kigge på Danmarks lækreste sejlruter. Vi kigger blandt andet lidt nærmere på et par dage ned ad Gudenåen og det pittoreske Sydfynske Øhav. Læs med og få et bud på de bedste tip til smukke sejlruter i Danmark.

Det Sydfynske Øhav

Det Sydfynske Øhav er for nogle sejlere paradis og det smukkeste sted at tilbringe sommeren til skibs. Der er mange skønne områder, som kan anbefales. Svendborg er en hyggelig by med masser af kulturelle tilbud og bestemt også charme, som er værd at besøge.

Hvis man skulle blive træt af den store havn og de mange mennesker, skal man blot sætte sejl ud af Svendborg Sund mod vest. Her kan man undervejs nyde synet af de mange smukke og idylliske huse på henholdsvis Fyn og Tåsinge, og holder man kursen, vil man ramme havnen på den lille ø Skarø. Kast anker og gå en tur op i byen, hvor man på en af de gamle gårde ved gadekæret kan købe sig noget så lækkert, som en økologisk ”Is fra Skarø”.

Disse is bliver produceret på øen, og blandt smagsvarianterne finder man blandt andet en is med birkesaft, som bliver tappet af øens ca. 40. birketræer. Efter en pause på den fredfyldte ø er det igen blevet tid til at stævne ud fra havnen.

Tag turen syd om Tåsinge, under Langelandsbroen og så igen mod nord op langs Tåsinges kyst. På Tåsinges vestkyst kan man nyde synet af Valdemar Slot, og så har man næsten nået turen endepunkt, Thurø Bund. Den lille bugt ligger smukt i læ for vind og bølger og er det perfekte sted at smide anker. Omringet af skov, marker og smukke huse afsluttes dagen her med et glas vin og solen, som går ned over Det Sydfynske Øhav.

Østjyllands idylliske fjorde

De er et helt kapitel for sig selv. De små færger signalerer en ro og mag, men ikke finder andre steder. Man kan have cyklerne med på den lille kabelfærge mellem Mellerup og Voer. Det er en af Danmarks mindste færgeruter, der krydser Randers Fjord. Meget unikt for denne færge, er at der sejles efter behov. Man signalerer efter færgen og straks sætter den kursen mod ventende på modsatte bred. 4 minutter er hvad turen tager, og på den anden side kan man nyde de prægtige strandenge med en gedeflok, der gnasker sig gennem naturen.

Hals-Egense-overfarten, der krydser Limfjorden, har sin helt egen historie. I 1950 var sidste del af strandvejen mellem Skagen og Hals færdigbygget, og på samme tid var udbygningen af vejen fra Hadsund til Egense så godt i gang, at man regnede med, at der ville blive behov for en færgeoverfart på de kanter. Den lille færge med plads til cykler og nogle få biler bringer en over til nogle skønne bakker, der giver en den herligste solnedgangsudsigt.

Ikke nok med det, så byder turen med hjuldamperen ”Svanen” på en naturskøn tur på Mariager Fjord mellem Hobro, Mariager, Bramslev og Hadsund. Der er unikke natur-og kulturoplevelser fra den lille hyggelige færge. Turen er på 43 km, men hvad gør det, når øjet fryder sig. Frokosten om bord slår smut med halen og den fede ferskvandsfisk har ikke ladet livet forgæves.

Smukke Bøgestrøm

Turen gennem Bøgestrømmen er en udfordrende rute eller rettere sagt var. Bøgestrømmen uddybes til 2, 3 meter inden sæsonen. Derfor er den udfordrende rute gennem et smalt farvand med ”soldater” (indsejlingen), sæler og lumske sten fortid. Bøjerne flyttes og det samme gør sejlrenden. De rykkes til, hvor det naturlige løb ligger.

Man kan fornøje sig med alle de små hyggelige øer i farvandet. Favoritstoppet er Nyord, som ligger lige nord for Møn. En smuk lille oase, som historisk har huset lodser, der hjalp skibe gennem det svære farvand. Det bedste måltid på øen indtages på Lolles Gård, hvor der er både friske stegte ål og kringle, som mormor bagte den. Også Bogø er et stop værd. Her lægger den lille, gamle museumsfærge til på sin rute mellem Stubbekøbing og Bogø.

Jævnligt kigger en veteranbilklub eller andre entusiaster forbi den lille havn og nyder idyllen. Der findes et utal af havne og øer, man kan blive ved med at gå på opdagelse i og på. God vind derude.

Gudenåen om sommeren er et must – dog i kano

Danmarks absolut smukkeste sejltur er helt klart en kanotur på Gudenåen i den danske sommer. Der er mange muligheder for at sammensætte en tur, så det passer, hvem der er afsted. Favoritruten er fra Ry til Langå – det tager 3-4 dag, og det er så utrolig smuk en tur.

Man kommer forbi Himmelbjerget, hvor det er oplagt at lægge til og gå en tur op på toppen og nyde den fantastiske udsigt over Juelsø, Laven og landskaberne, Når man kommer ind til Indelukket i Silkeborg, anbefaler vi, at man tager en overnatning og bruger en dag i byen.

Silkeborg er en smuk by med mange seværdigheder, f.eks. Asger Jorn-museet, Silkeborg Bad, Papirfabrikken og Silkeborgmuseum med Tollundmanden. På hele ruten er der mange gode campingpladser og flere muligheder for at tage en dukkert i Gudenåen, men det er en fordel at planlægge ruten hjemmefra – og huske, at hvis der er børn i kanoen, så kan det godt blive en lang dag, hvis man glemmer de små ispauser m.m. på landjorden.

Det er en helstøbt naturoplevelse, hvor man kommer igennem noget af Danmarks smukkeste natur. Det er en skøn og forholdsvis billig ferieform, uanset om man er et kærestepar, en familie eller en flok venner på tur.

 

Vi ønsker Jer her fra Sailing Aarhus en rigtig skøn tur til vands i 2019.

 

Hvis drømmene søger uden for landets grænser, giver Sailing Aarhus deres bud på, hvor skuden skal drejes hen.