Nordic Folkboat
Gold Cup 2019

Dato

6. – 10. august

}

Tid

Kl. 12.00

Sted

Aarhus Lystbådhavn og Sejlsportscentret

Nordic folkboat: Gold Cup 2019

Gold Cup er Folkebådenes verdensmesterskab. Det afholdes hvert år, og i 2019 afholdes det i Aarhus arrangeret af Sejlklubben Bugten og Sailing Aarhus fra onsdag den 6. til søndag den 10. august.

Stævnet er karakteriseret ved, at der konkurreres hårdt og målrettet på kapsejladsbanen, og der bliver ikke givet ved dørene. Det er ikke første gang, at folkebådene dyster i Aarhus, da der tidligere har været afholdt både Danmarksmesterskaber og Jyske mesterskaber i Aarhus. Men det er første gang, Verdensmesterskabet ”Gold Cup’en” afholdes i Aarhus som et Sailing Aarhus-stævne og med Sejlklubben Bugten som den afviklende sejlklub.

En populær og uovervindelig båd

Nordisk Folkebåd er den største bådklasse i Danmark med over 1100 registrerede både. I Sverige er der 1500, i Finland 450 og i Tyskland 800. Men også udover Norden sejles der i folkebåde. F.eks. er der på USA’s i Los Angeles og San Fransisco mere end 200 sejlende folkebåde.

Folkebåden er i sammenligning med mange andre kapsejladsbåde en ret enkel konstruktion med en enkel rig med relativt få trim muligheder. Den fører ikke spiler, den er langkølet, og så kan der også anvendes som turbåd for sejlerfamilien, der ikke stiller krav om de tre S’er: Søtoilet, Søgelænder og Ståhøjde i kahytten!

Et Verdensmesterskab med kultstatus

Folkebådene er stadig meget populære og har fået nærmest kultstatus. Der stilles naturligvis krav om en god fysik til besætningen, men ikke mere end de fleste – også langt oppe i årerne – kan følge med. Der er rigtig mange elitejollesejlere, der i deres seniorsejlerliv er gået over i en folkebåd og har sejlet selv de mest ambitiøse kølbådssejlere agterud.

Forrygende sejladser, flot syn, festligt event

Der forventes at komme ca. 60 folkebåde til Gold Cup 2019 med i alt ca. 180 deltagere. Der sejles på en trekantbane i området lige nord for Aarhus Lystbådehavn. Sejladserne vil være synlige fra land, men hvis man vil følge slagets gang tæt på, skal man ud i en båd og se på ’fra sidelinien”.  Alene at se de mange ens både stævne fra Lystbådehavnen ud mod startlinjen vil være et flot syn!

Deltagerne er kendt for at være særdeles seriøse og ambitiøse sejlere på vandet. Men de er også kendt for at være et festligt folkefærd, når de går i land. Så søger man røver- og skipperhistorier, er havnekajen et besøg værd.