Vi har talt med 14 sejlere på tværs af niveau og alder forud for 2023-sejlsæsonen. Alle erklærer sig enige om, at lysten skal drive værket i ens sejlerkarriere, uanset om man sejler på SailGP-touren eller på hyggeniveau i fritiden. I seriens fjerde og sidste del har vi talt med Martin Kirketerp (SailGP), Frederik Fomsgaard (matchrace) og Rune Kraghede (J70).

Et nyt år er lig med nye mål for de aarhusianske sejlere. Derfor har Sailing Aarhus spurgt 14 udvalgte sejlere i laget mellem elite, ungdom og bredde om deres personlige mål og tanker for sejlsportsåret 2023. I fjerde del skal vi møde tre sejlere, der repræsenterer hver deres lag og alle sejler, fordi de ikke kan lade være.

På spørgsmålet om, hvad de forventer sig af sæsonen 2023 lyder det kort og kontant fra den rutinerede og OL-guldvindende Martin Kirketerp ”At sparke røv på SailGP-touren!”.

Frederik Fomsgaard er MAST – Marselisborg Sailing Team-sejler og har prøvet kræfter med flere forskellige bådklasser. Den 21-årige sejler har blandt andet sejlet Waszp og 49er, men i den seneste sæson har han brug masser af tid på matchrace i Marselisborgs Elliott-både.

– Jeg vil i 2023 prøve kræfter med nye udfordringer. I Marselisborg er vi begyndt at sejle matchrace, og forhåbentligt kan vi begynde at tage til nogle internationale stævner i 2023. Jeg har samtidig kastet mig over nogle foil-projekter, både Waszp og Wing Foil. Det er vildt sjovt og lærerigt at prøve noget nyt, så det vil jeg fortsætte med i år, fortæller han.

Rune Kraghede er tilknyttet Aarhus Sejlklub, og selvom han sejler ”for sjov”, har også sat sig nogle gode mål for den kommende sæson:

– Det kunne være rigtig fedt at tage en podieplads til et af Sejlsportsligaens 2. divisionsstævner igen i år, fortæller han med henvisning til 3. pladsen på hjemmebanen i Aarhus i 2022. Samlet blev det til en 9. plads i 2. division for Rune og hans team.

Stort afsavn til familien på SailGP-touren

Mens Rune Kraghede sejler cirka to gange om ugen i fritiden efter arbejde og derfor ikke er presset af at få sport og civilliv til at hænge sammen, ser det straks anderledes ud for SailGP-stjernen Martin Kirketerp, der ofte er væk fra familien, når han og holdet turnerer rundt i det meste af verden for at sejle mod de allerbedste.

– Det er altid svært som familiefar med dejlige piger derhjemme. Men for mig handler det om at gøre den verden, man er i, godt. Så når jeg er hjemme, er jeg hjemme. Og når jeg er ude, er jeg ude og fokuserer på det, for man skal også være villig til at gøre det, der kræves. Jeg er har heldigvis en forstående familie, fortæller Kirketerp, der som bekendt var så uheldig at blive ramt af lynet under grandprix-stævnet i Singapore. Han er dog tilbage hos familien efter den store forskrækkelse.

For Frederik Fomsgaard handler det om planlægning for at få skole og privatliv til at gå op i en højere enhed.

– Det handler om at planlægge i god tid, så man ikke lige pludselig kommer på bagkant med eksempelvis skolen, fortæller han.

Hav det sjovt og sæt ambitiøse mål

Som alle andre sejlere, vi har talt med, har vi bedt de tre sejlere om at give et godt råd videre til fremtidens sejlere. Her er alle enige om, at lysten skal drive værket.

– Gennem alt den tid jeg har sejlet, har det vigtigste været at have det sjovt og nyde at være på vandet. Hvis man har det sjovt med det, man laver og er dedikeret, så skal man nok opnå succes, forklarer Frederik Fomsgaard.

– Sejl, fordi det er en sjov idræt, som du kan dyrke hele livet, supplerer Rune Kraghede, mens elitesejleren Martin Kirketerp er lidt mere kontant i sin tilgang:

– Sæt dig ambitiøse mål og gør, hvad der skal til for at nå dem. Selvfølgelig inden for reglerne. Ingen undskyldninger.

Foto: Peter Brøgger – Sejlsportsfoto