Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck startede det afgørende Medal Race i Weymouth fra baghjul, men takket være en 4. plads i finalen sikrede båden sig en fornem samlet 3. plads og dermed EM-bronze i Nacra 17. Desværre var der ingen medaljer til de danske 49erne eller 49erFXere.

Der var store danske forhåbninger forud for 2019 Volvo European Championship, som EM for 49er-, 49erFX- og Nacra 17-klasserne oprigtigt hedder. Og da det efter søndagens sidste sejladser var tid til at gøre status i sydengelske Weymouth, var der god grund til både store smil og stor ærgrelse.

Dem, der havde mest at smil af, blev Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck fra Aarhus og KDY, som gennem hele stævnet havde flirtet kraftigt med en podieplacering. De endte nemlig med at hive en flot bronzemedalje i land efter en 4. plads i det altafgørende Medal Race.

Dermed blev italienske Tita og Banti henvist til fjerdepladsen, mens der var dobbelt op på britisk Nacra-triumf for Saxtion og Boniface samt Gimson og Burnet, der tog sig af guld og sølv. Clara Møgeltoft Nielsen og Jesper Vogelius fra Kaløvig sluttede på 52. pladsen.

Bitter skade satte stopper for Hansen og Slettens EM-eventyr

Mindre heldigt gik det for den aarhusanske båd med Michael Hansen og Mathias Sletten, der måtte trække sig fra 49ernes EM på andendagen efter en grim skade til Mathias.

Stævnets dag 2 startede ellers fremragende for båden, der efter en fjerdeplads i allerførste sejlads lå på en 28. plads og havde masser af fart sig. Som 10’er i anden sejlads knækkede et salingshorn, hvilket i sidste ende fik båden til at vælte med Mathias’ fod siddende fast i fodstroppen. Selvom omfanget endnu ikke er helt kendt, forlyder det, at der venter mindst to måneders træningspause med det, som ligner en kraftig forstuvning og ledbåndsskade.

I stedet var det op til Jonas Warrer og Jakob Precht Jensen at holde den aarhusianske fane højt. Det lykkedes med en godkendt 21. plads, efter at båden længe lå i top-15. Newzealandske Burling og Tuke lod sig kåre som nye europamestre i 49er, mens briterne Fletcher og Bithell samt Peters og Sterritt tog sølv og bronze.

Lige ved og næsten for Ida Marie Baad Nielsen og Marie Thusgaard

Med en suveræn indsats som lørdagens bedste båd havde Ida Marie Baad Nielsen og Marie Thusgaard en realistisk mulighed for medaljer med kun seks nettopoint til 3.pladsen inden finaledagen.

Desværre endte Medal Race med en lunken 7. plads, og derfor sluttede Aarhus-bådens EM i 49erFX med en lige-ved-og-næsten-placering som nr. 6. Et ganske godkendt resultat, når man tager i ligningen, at medaljerne var inden for rækkevidde helt til slut.

49erFXernes EM blev vundet af de sejrsvante OL-guldvindere Grael og Kunze, mens sølvet gik til hollandske Bekkering og Duetz og bronzen til norske Næss og Rønningen.

For nogle sejlere venter et kærkomment pusterum og for andre et vigtigt ’OL-event’, inden det næste store stævne bliver VM sidst på året, hvor der er mulighed for at kvalificere sig til OL i Tokyo 2020.

Cenholt og Lübeck fik en flot bronzemedalje med hjem fra sydengelske Weymouth, hvor EM for Nacra 17 blev afholdt. Foto: ©DREW MALCOLM / 2019 VOLVO EUROPEANS 16th May, 2019.