Tidligere på sommeren udloddede Sailing Aarhus to traineeophold under Tall Ships Race for to unge mennesker. 15-årige Esther og Dicte var blandt de heldige vindere, og som tak har pigerne skrevet dagbog til os om deres mange oplevelser undervejs på turen, som sluttede i den forgange weekend.

Dagbogen er fortalt med pigerne egne ord lige fra ankomsten i Bergen til den store målfest i Aarhus:

Dag 1: Ankomst til Bergen

”Efter en 3 timer lang køretur i dobbeltdækkerbus og efterfølgende 16,5 timer med færge er vi endelig fremme i Bergen. I alt er vi omkring 70-80 spændte, glade og ikke mindst smilende danskere i aldrene fra 15 til 25 år, der skal tilbringe de næste par uger på det store, smukke skibe. Vi har efter et hurtigt kig rundt på de andre konkluderet, at vi med sikkerhed er de yngste ombord (vi er begge 15 år)”.

”Kort efter ankomsten var der velkomstkomité, hvor en fra hver besætning stod og ventede på os med skilt i hånden. Derefter gik turen ned til vores skib, Eendracht”.

”På Eendracht er vi indkvarteret med 36 andre trainees, heriblandt 8 danskere med os selv. Skibet er hollandsk og landets største af dens slags. Efter at vi havde fundet vores kahytter, smuttede hele ”danskerflokken” ind i byen for at se, hvad den havde at byde på. Vi var bl.a. inde på Bergens kunstmuseum og i byparken”.

”Efter en lang bytur var der aftensmad kl 18:15 efterfulgt af crewets velkomst og præsentation af skibet. Vi fik en lækker suppe til forret, derefter chili con carne og jordbær- og tiramisumousse til dessert. Vi blev desuden inddelt i tre grupper: Rød, hvid og blå, (Hollands flags farver). Vi kom selv i den hvide gruppe. Det er nu vores vagt-gruppe, som vi i perioder á 4 timer skal arbejde sammen med for at holde skibet sejlende”.

”Nu sidder vi i skibets “The-have” og nyder udsigten over den norske natur og dets bjerge, havnen med alle de flotte skibe, mens vi spiller kort sammen med de andre danskere og et par norske piger. I morgen kl. 11 sejler vi, og så går turen ellers bare mod Aarhus!”.

Kortspil med de andre trainees er en god måde at slappe af på ombord på Eendracht. Foto: Esther og Dicte

Dag 7: På hollandsk andejagt

”Så er Danmark endelig i sigte. Målstregen er placeret i farvandet lige ud for Skagen, og vi nærmer os den langsomt. Sidste frist for at sejle i mål var kl. 10:00, men vi er mere end 6 timer forsinket, så vi vinder desværre ikke… Dog har vi en god undskyldning: Vores main sail gik i stykker i syningen på midten allerede på 3. dagen. Derudover blev vi fanget en vindstille zone i en dags tid eller to. Heldigvis har vi fået vinden og sejlet igen og er nu på vej til målstregen”.

”Vi har også et andet mål for i dag, nemlig The Duck Hunt. Skibet hedder Eendracht, og “Eend” betyder and på hollandsk. Det er også derfor, vi har ænder på teamtrøjerne. The Duck Hunt går ud på, at vi skal finde 25 ænder, der er der gemt på skibet. Det vagthold, der finder flest, vinder. Lige pt. går det dog ikke så godt, da vi ligger på tredjepladsen (vi er hvidt team) med 15 ænder, mens de andre hold har henholdsvis 18 og 20. Vores vagtledere vil dog gerne have, at vi vinder, men vil ikke lade os lede, når vi har vagt. De synes nemlig, at det er mere vigtigt at passe skibet… og lave toast”.

”Dicte har derudover samlet sig en efterhånden stor samling af solopgangs- og nedgangsbilleder. I mellemtiden har Esther dystet i en plankekonkurence med fire andre, og hun endte med at vinde efter 5 minutter”.

”Det mest mystiske, der er sket over de seneste dage, er, at vi har jinxed køkkenet. Vi har nemlig siddet og snakket ALENE om, hvad vi gerne ville have at spise, såsom burger, is, tunsalat, spareribs, vandmelon osv. Umiddelbart efter har vi fået alle tingene serveret!”.

”Lige nu befinder vi os omkring Hirtshals, og sidder endnu en gang i The-haven, spiller kort og nyder at sidde i læ for vinden”.

Hvilket vagthold finder flest ænder? Det hold, der først finder 25 ænder, vinder The Duck Hunt på Eendracht. Foto: Esther og Dicte

Dag 13: Fest i målbyen Aarhus

”Efter tre fantastiske dage i Aarhus har vi nu afmønstret fra skibet. Dette skete selvfølgelig ikke uden en længere farvel-runde, da man efter 13 dages konstant samvær er blevet vant til hinandens selskab og kommer til at savne det. Dog er vi også̊ glade for endelig at kunne komme hjem til vores familier og venner igen”.

”Det har også været fantastisk at komme hjem til sin hjemby, Aarhus, som så åbent har budt alle velkommen! Selv har vi vist et par nordmænd og hollændere rundt i byen, hvor vi besøgte væksthusene i Botanisk Have. Den ene af os har også̊ været med i Tug of war (Tovtrækningskonkurrence) sammen med crewet, hvilket også var arrangeret af Aarhus”.

”På turen brugte vi også tid på at lave vores egen mini-Eendracht til “The Tiny Ships Races”, hvor vi mødtes med folk fra de andre skibe og dystede med vores egne hjemmelavet miniskibe. Det gik ikke så godt, men vores skib blev rigtig pænt, og det var super sjovt”.

”Derudover var der selvfølgelig også fest i Musikhuset fredag, hvilket var super fedt! Alle var i super humør, og det var ikke kun trainees, der kom. Også resten af crew’et fra Eendracht kom”.

”Vi har også lært 10 stykker af de andre trainees fra andre lande at lave flødebollekast. Vi kom nemlig til at fortælle dem om, at vi nogle gange kaster med flødeboller til fester med en katapult. De tog det så̊ som om, at vi kylede dem på hinanden, men vi fik vist dem, hvordan man rigtigt gjorde!”.

”Vi må selvfølgelig heller ikke glemme paraden. Vi havde vores orange ande-teamtrøjer på og var klædt ud med ænder, blomster, fløjter og pomponer. En trainee ved navn Curro var klædt ud som en stor and. Vi sang vores kampråb, dansede og lavede “koreografi” og hyggede for vildt! Alle gav sig 100 procent og ingen var bange for at klæde sig ud på de mærkeligste måder med tylskørt, andenæb, osv. Desværre vandt vi ikke prisen for bedste parade-team, men vi havde selv en fest, og det er det, der betyder noget!”.

”Sidste dag stod vi op til at gøre hele skibet rent, og bagefter sad vi og snakkede. Langsomt faldt folk fra, sagde farvel og rejste hjemad. Men en ting tror vi, vi alle var enige om: Vi kommer til at savne det! Savne nattevagterne, kortspillene, kokkens mad, samtalerne og i det hele taget bare menneskerne og stemningen. Selv kunne vi sagtens finde på at tage med ud at sejle igen!”.

”Det er en super lærerig og dannende tur, som alle burde tage på. Selv vil vi foreslå, at I tager med Eendracht, for det var fantastisk!”.