Verdens vildeste kapsejlads – The Ocean Race – kommer til Aarhus, der bliver stopover-by i 2022. Det har organisationen bag Ocean Race netop bekræftet ved et pressemøde i Aarhus Internationale Sejlsportscenter fredag middag. 

Lige nu har Aarhus besøg af de to VO65 Ocean Race-både AkzoNobel og Brunel som et led i The Ocean Race European Tour, og sidste år fik byen stor ros for afviklingen af The Ocean Race ’fly by’, hvor Ocean Race-feltet rundede Aarhus’ inderhavn foran et begejstret publikum.

Nu kan aarhusianerne og resten af sejlsportsdanmark så knibe sig selv i armen indtil 2022 over, at The Ocean Race netop har peget på Smilets By som såkaldt stopover-by, når den ikoniske kapsejlads finder sted i 2021-2022.

Med den nyerhvervede titel som stopover-by på den kommende Ocean Race-rute følger en gigantisk folke- og sejlsportsfest samt publikumsoplevelse på højde med det, som vi så til VM i Aarhus sidste år.

Europas førende sejlsportsby

Borgmester Jacob Bundsgaard kaldte det forestående Ocean Race-værtskab for ”en drøm der går i opfyldelse”, og efterfølgende var Richard Brisius, Præsident for The Ocean Race, ikke nærig med roserne til Aarhus.

”For os er det en enormt stor glæde at komme til Aarhus i 2022. Aarhus har en rig maritim historie, som går over 1.000 år tilbage. Det er Europas førende sejlsportsby, måske endda verdens førende. Byen går endvidere førende i forhold til bæredygtighed, hvilket matcher vores visioner. Det er også en væsentlig grund til, at valget er faldet på Aarhus som stopover-by”, forklarede Richard Brisius under pressemødet.

Den nøjagtige rute og tidsplan for The Ocean Race 2021-2022 offentliggøres på et senere tidspunkt.

Cementering af Aarhus som sejlsportsby

Det bliver første gang i historien, at Danmark agerer stopby under The Ocean Race, og det kommende megaevent imødeses med store forventninger hos Sailing Aarhus, der sammen med Aarhus Kommune og Sport Event Danmark har arbejdet for at bane vejen for kapsejladsen.

”Det cementerer os for alvor som sejlsportsby, og samtidig er det en anerkendelse af, at vi er dygtige til at afvikle events af den her kaliber i Aarhus”, fortæller Jon Koch Hansen og uddyber:

”Der er ingen tvivl om, at det bliver en kæmpe folkefest. Det vil skabe yderligere interesse for Aarhus – ikke kun som sejlsportsby. Det er et vigtigt skridt for organisationen Sailing Aarhus, fordi sådan et megaevent også vil betyde, at vi ligger lunt i svinget, når vi skal søge nye events i de olympiske klasse i fremtiden”, fortæller Jon Koch Hansen, som i samme åndedrag understreger vigtigheden af at kunne give noget tilbage til klubberne. Det er det, vi arbejder for, tilføjer han.

Inden The Ocean Race-hypen for alvor rammer Aarhus, kan aarhusianerne øve sig på at skabe en folkefest til Sailing Aarhus Week 2019, som går i gang i dag i og omkring Aarhus Internationale Sejlsportscenter og foregår sideløbende med Aarhus Festuge.

 

Hvad er The Ocean Race

  • The Ocean Race, tidligere Volvo Ocean Race, er en jorden rundt-havkapsejlads, der afvikles hvert tredje år.
  • Kapsejladsen er etapebaseret og starter typisk i oktober med startby i Europa. Seneste årgange i Alicante, Spanien. Sidste år var der 10 etaper.
  • Første Ocean Race var i 1973-74, hvor 17 både deltog. Siden har antallet af både varieret. 7 deltog i 2017-2018 med Dongfeng Race Team som vindere.
  • Siden 2005-2006 har der været indlagt havne-regattaer i etapemålsbyerne, så publikum kan komme tæt på og ikke kun følge med via diverse medier som TV og internet.
  • Alle deltagende både er enkeltskrogede sejlbåde med en besætning på 9-11 personer.

Aarhus bliver stopover-by i 2022.