Tag det første skridt mod sejlerlivet lige her, vi skal nok hjælpe dig på vej.
Sejlsporten rummer et hav af muligheder, og uanset om man har lyst til at sejle konkurrence, sejle på lange ture eller surfe, er der noget for enhver smag.
Fart, frihed og frisk luft er noget af det fedeste ved sejlsport.
Herunder kan du læse lidt om de forskellige discipliner, og hvad de forskellige medlemsklubber tilbyder af aktiviteter.
At sejle i sejlbåde er en livsstil, der indebærer et aktivt fritidsliv. Det er en form for sejlads, der kan udøves på vidt forskellige måder, hvad enten man ønsker en fredelig tur rundt om Tunø, at deltage i klubbernes kapsejladser eller at udforske verden på en jordomrejse. At befinde sig på havet kan være tiltalende for mange, der trænger til en pause fra den travle hverdag, og solens stråler samt havets lyst giver enestående naturoplevelser. Så hvis roen, friheden, udfordringen i f.eks. at navigere og planlægge ruter i alt slags vejr tiltaler dig, så er sejlbåden det oplagte valg for dig.
Alle Sailing Aarhus klubberne tilbyder sejlerskole for voksne – både praktisk sejlads og teoretisk navigation. Disse kurser afsluttes typisk med duelighedsprøven.
Kitesurfing er en af de hurtigst voksende former for sejlsport og findes i mange forskellige stilarter. Med en styrbar kite kan man for alvor udnytte vinden til at komme op i høj fart. Det er en form for sejlads, der virkelig byder på muligheden for at lave lange og vilde spring så højt, at man føler, man flyver. Kitesurfing er nemt at komme i gang med, men er også blandt de farligste brætsportsgrene, og de store kræfter gør, at ingen bør begive sig i gang med kitesurfing, før de har fået undervisning i de mest basale kundskaber og sikkerhed. Prisen for et begynderkusus er omkring 1.000 kroner.
Jollesejlads er en af de mest aktive former for sejlads, samt en der byder på meget variation og fleksibilitet. Den passer til mange forskellige aldersgrupper samt prisklasser, og det kan gøres både alene eller med andre. Jollen er typisk en mindre båd, der er nem at navigere i og bruges meget inden for ungdomssejlads. De fleste har sikkert hørt om optimistjollen, der er verdens mest udbredte begynderjolle og en jolle, man kan sejle i fra 8 årsalderen og frem til man er 16 år. Der findes dog mange forskellige joller Zoom 8, Europa, 29’eren, som er en moderne skiff jolle, og Laserjollen, som er en jolleklasse, hvor Danmark har vundet flere OL-medaljer. Det korte af det lange er, at som jollesejler kan man til enhver tid forlade hverdagens stress og jag til fordel for en fredfyldt og aktivitetsfyldt tur på vandet.
SUP, forkortelse for Stand Up Paddle, er for dig, der gerne vil hurtigt på vandet. Det er en af de hurtigst voksende vandsportsgrene over hele verden og en alsidig sportsgren, der ikke kræver den store oplæring. SUP-boards er længere og bredere med mere opdrift end traditionelle surfboards, hvilket gør det nemmere for dig at balancere på dem. Prisen for at komme i gang er relativ lav for et oppusteligt SUP-board, og ønsker man ikke at købe sit eget, findes der allerede i Aarhus adskillige SUP-klubber. Sporten bruges meget som et socialt samlingspunkt og er en glimrende aktivitet, hvis du står og mangler en alternativ form for motion.
Vil du ud at prøve kræfter med naturen, fornemme havets frihed, og synes du måske samtidig, at fart er rigtig sjovt – så er windsurfing noget for dig. Danmark egner sig perfekt til windsurfing med den lange kystlinje og relativt kort vej til vandet, uanset hvor du befinder dig. Windsurfing byder på mange forskellige discipliner og kan derfor dyrkes af folk i alle aldre. Det kan være en fin indgang til andre former for sejlsport, da man allerede her får god erfaring med at udnytte vinden optimalt. Windsurfing er som nævnt en meget hurtig form for sejlads og udfordrende både fysisk og motorisk. Desuden kræver det en god balance at mestre denne sport, men det gør bare det hele endnu sjovere
Hvis du foretrækker at bruge sejlads som en form for afslapning frem for en aktiv motionsform, er motorbådssejlads sikkert for dig. Her er der mulighed for at komme hurtigt frem til sit pågældende mål samt frihed til at tage vidt omkring for at udforske de mange steder, der ligger op langs Aarhusbugten. Motorbåde kan findes i mange forskellige størrelser og variationer, så der er uden tvivl en båd, der også passer til dig. Vær opmærksom på, at du skal bruge speedbådskørekort, afhængig af bådens størrelse (læs mere på Søfartsstyrelsens hjemmeside). Du kan tage et speedbådskørekort på én dag, og det koster typisk omkring 1.000 kr.
Her kan du læse lidt om hvilken sejlklub der passer bedst til dig.
BØRN (8 til 15 år)
kan starte op med et introforløb i et udvalg af alders-passende joller. Du kan lære at sejle i f.eks. Zoom8-jollen eller Optimistjollen.
FOR UNGE (15 til 20+)
bliver udvalget af joller udvidet, og der er mulighed for at sejle Europa jolle, 29’er eller 49’er jolle, og er du dygtig nok, kan du endda repræsentere Kaløvig i Sejlsportsligaen i Dansk Sejlunions sportsbåd J/70.
FOR VOKSNE (20+)
er der mulighed for at starte på sejlerskole, hvor man kan starte fra bunden, finpudse sine evner eller tage duelighedsbevis, alt efter dine egne ønsker og dit nuværende niveau.
ALLE UNGE OG VOKSNE (16-25+)
kan stille op til klubbens hold i sejlsportsligaen, der sejles hvert år i sportsbåden J/70.
HVER MANDAG AFTEN
afholdes der kapsejlads for kvinder.
HVER ONSDAG AFTEN
afholdes der onsdagskapsejlads. Der sejles ca. en time, hvorefter der afsluttes med en øl og lidt brød.
DE GRÅ SÆLER
er en gruppe ældre, aktive sejlere på efterløn, der mødes hver onsdag mellem kl. 10.00 – 12.00, til en kop kaffe og en hyggelig snak.
FISKERNE
er en gruppe af 30 fiskere, der holder til på ”Bryggen”, i den lille og hyggelige varmestue, som har navnet ”Hyttefadet”. Ønsker du at blive en del af fiskerne, kan du kontakte udvalgsformand Birgitte Sauer på mail: birgittesauer@email.dk
Hold øje med infoaftener i foråret på www.kblsail.dk, hvis du er interesseret i kajak, pigesejladser eller optimistsejlads.
Børn og unge (10-17 år)
har mulighed for at deltage i surf mandag og tirsdag, hvor der hver gang vil være to faste trænere og én assistenttræner. Mandag er for begyndere og tirsdag er for videregående juniorer. Klubben sørger for at både ligger klar som sikkerhed, og her bliver træningen som udgangspunkt planlagt ud fra deltagernes individuelle niveau, så alle kan have det sjovt samtidig. Surf for begynder er 10 mandage fra kl. 16.00-18.00, og videregående er 10 tirsdage fra kl. 17.00-20.00. Vil du høre mere, så kontakt Niklas Lillelund på niklasden291@gmail.com
For voksne (18+ år)
er der mulighed for at starte til begyndertræning, hvor undervisningen foregår på hold af otte personer af fire timer over tre gange. Her bliver der lagt vægt på praktisk sejllads med elementer af teori, vindaflæsning og teknik.
Begyndertræning
afvikles med op til otte personer på hvert hold, og her bliver du undervist i såvel teoretisk som praktisk windsurfing. Undervisningen er fordelt over tre dage á fire timer, og man skal selv sørge for surfbeklædning og svømmevest, som er obligatorisk. Vil du høre mere, så kontakt Niklas Lillelund på niklasden291@gmail.com Prisen for et begyndertræningskursus i ÅWK er følgende:
– Under 18 år: 1800,- kr. inkl. instruktionsbog og ÅWK-medlemskab.
– Over 18 år: 1400,- kr. inkl. instruktionsbog og ÅWK-medlemskab.
Mandagssurf for let øvede
er en aften for de windsurfere, der har stiftet bekendtskab med sporten, og som ønsker at udvikle deres færdigheder inden for windsurfing. Træningen afholdes 10 mandage fra kl. 18.00-20.00.
Windfoil intro
er et nyt kursus, der tilbydes gratis i ÅWK. På hvert kursus er der plads til fem deltagere, og tilmeldingen foretages efter ”først til mølle-princippet”. Er du allerede inkarneret windsurfer og vil stifte bekendtskab med windfoil, så følg med på ÅWK´s facebookside
Hver torsdag
fra kl. 17.00 er der klubaften i ÅWK. Aftenen er indbegrebet af hygge og en masse aktivitet omkring klubhuset og naturligvis på vandet. Er man nyt medlem og søger gode råd m.h.t. windsurfing, grej eller blot ønsker at være en del af fællesskabet, så er torsdag aften det helt rigtige tidspunkt at møde op på. I sommerperioden bliver der desuden grillet, og der er altid mulighed for at købe lækker grillmad.
Klubture
bliver som minimum afholdt to gange om året i form af en forårstur og en efterårstur. Klubturene afvikles typisk over en weekend, hvor der surfes, hygges, grilles og festes.
Børn (9-10 år) kan i Aarhus Sejlklub starte ud med jollesejlads og med alderen rykke videre til mere udfordrende joller.
Unge (13-23 år) i Aarhus Sejlklub sejler primært Zoom8, 29’er, Europa og Laserjollen. Der er også mulighed for at surfe i den olympiske klasse kaldet RS:X.
For voksne (23+ år) kan man gå på sejlerskole. Undervisningen foregår på hold af tre personer af 2 ¼ time ugentligt med fast instruktør. Her bliver der lagt vægt på praktisk sejllads med elementer af teori, navigation, meteorologi og søsikkerhed.
Hver tirsdag afvikler Aarhus Sejlklub og Egå Sejlklub et fælles pointsejllads for rutinerede sejlere.
Hver onsdag afvikles onsdagssejladserne, som er et tilbud til joller og sejlerskolens kølbåde om at sejle på korte baner med mange starter og manøvrer på en relativt kort bane. Første start går kl. 18.15 for joller og kl. 18.20 for kølbåde.
Aarhus Sejlklub kører desuden et projekt med fællessejlads i sportsbåden J/70. Her foregår sejladserne mandag (13-23 år) og torsdag (23+ år) fra kl. 17.00. Gennem J/70 projektet kan man få lov til at være med på to gratis prøvesejladser, hvorefter du skal bestemme, om du vil fortsætte. Der er også mulighed for at købe et otte-turs-kort til deltagelse (kræver dog klubmedlemskab), og det kan være en mindre forpligtende måde at få lidt praktisk sejler-erfaring.
Aarhus Sejlklub tilbyder som en af de få klubber sejlads for handicappede. Der sejles i sejlbåde, der er indrettet på en let og overskuelig måde. Ønsker du yderligere information vedrørende handicapsejllads, så kontakt Peter Svarre, formand for handicapudvalget på mail pesvarre@gmail.com.
Der er ingen aktiviteter for børn og unge i Sejlklubben Bugten.
For voksne (18+ år) er der mulighed for at komme på vandet og lære at sejle uden selv at have en båd. Sejlklubben Bugten råder over to Folkebåde, én H-båd og en Scan-kap 99´er. Alle både bruges som ”delebåde” og kan hjælpe nye sejlere i gang uden selv at skulle eje en båd. Det er enormt socialt og helt i klubbens ånd. Hvis du vil høre mere om klubbens aktiviteter, kan du kontakte Aage Bech Kristensen på mail: aagebech@mail.ck
Hver torsdag arrangeres der torsdagssejlads. Der afholdes i alt 12 sejladser i løbet af sæsonen med første start kl. 19.00.
Singlehand-sejladsen afvikles på torsdags-banen, og som navnet angiver med kun én person i hvert fartøj. Kontakt Sejlklubben Bugten for mere information vedrørende Singlehand-sejladsen.
Kyllingesejladsen er en efterårssejlads for klubbens medlemmer, hvor der hygges og sejles om ”Kyllingepokalen”. Vinderen kan kalde sig for SBA Mester, og arrangementet afvikles hen over formiddagen med frokost og hygge i det grønne.
Kalø-sejladsen er en distance-sejlads på ca. 26 sømil og en årligt tilbagevendende event.
Senior Service er Sejlklubben Bugtens frivillige korps, der hovedsageligt består af ældre pensionerede medlemmer af sejlklubben. De frivillige står for vedligeholdelse af klubben og mødes jævnligt til hygge i det lokale klubhus.
Bøjeholdet sørger for udlægning, optagning og vedligeholdelse af Dansk Sejlunions fortøjningsbøjer i Begtrup Vig og ved Moesgård strand. Bøjeholdets medlemmer består typisk af personer fra Senior Service-gruppen. Vil du høre mere om Bøjeholdet, så kontakt Preben Hvas på phvas@privat.dk
Clemens-holdet sørger for vedligeholdelsen, søsætning og optagning af Sejlkubben Bugtens dommerbåd ”clemens”. Båden bliver brugt til at afvikle diverse kapsejladser, og mandskabet består typisk af frivillige fra Senior Service. Vil du høre mere om Clemens-holdet, så kontakt Leif Grøn Nielsen på Groen.Nielsen@privat.dk
Børn (fra 8 år)
kan man starte ud som sejler i joller, hvor der er mulighed for træning, så man kan lære at færdes sikkert og effektivt på vandet.
Unge (15 til 25 år)
kan være en del af klubbens ungdomsmiljø, indtil man er 25 år, men man behøver ikke at blive så længe, hvis man ønsker at blive seniorsejler.
For voksne (26+)
tilbyder Marselisborg Sejlklub også en sejlerskole, som primært henvender sig til de voksne. På sejlerskolen er der mulighed for at starte fra bunden, finpudse sine evner eller tage duelighedsbevis alt efter dine egner ønsker og dit nuværende niveau.
Studerende
i alderen 18 til 29 år kan melde sig ind i Ancha – de studerendes sejlklub, som er et socialt fællesskab for alle unge sejlsportsinteresserede uanset niveau. Et medlemskab af Ancha koster et engangsbeløb på 1000 kroner, hvorefter man betaler et årligt beløb på 400 kroner til Marselisborg Sejlklub.
Som ungdomssejler (under 25)
har kan man i to uger få lov til at afprøve sejlsport, inden man melder sig ind i klubben. Der er ungdomssejlads tirsdag og torsdag.
Aftenkapsejlerne
også kaldet onsdagsbanen afvikles som ordet antyder hver onsdag. Efter sejladserne hygges der i klubhuset med mad og en enkelt fadøl.
Havfruerne
er en gruppe aktive damer på efterløn, der mødes til hygge den første torsdag i ulige uger kl. 10.00. Programmet består af både julefrokoster, museumsture, traveture, yoga, sejlture og meget andet.
Sølvrævene
er ligeledes en gruppe aktive herrer på efterløn, der mødes torsdag i lige uger kl. 10.00 i klubhuset. Så er du ved at være lidt grå i toppen, så er sølvrævene måske noget for dig.