I går kl. 23.00 tjekkede Jan Hansen og hans Figaro 2 ’The Beast’ som første solosejler ind i Helsingør efter 34 timers intens sejlads. I kølvandet har han svenske Anders Nyberg, Embla, og danske Anders Johansen, Beluga. De to førende har netop rundet Falsterbo i retning mod Bornholm, mens hovedfeltet befinder sig omkring i Øresund.

Solosejlerne har haft god vind i sejlene i løbet af det første halvandet døgn af Garmin Round Denmark Race, siden de forlod Aarhus i lørdags. De hurtigste tilbagelagde hele 240 sømil på under 36 timer.

– Mange er nået længere end forventet på nuværende tidspunkt, men der har også været fine sejlforhold undervejs. Det har været en relativt rolig, men blæsende nat i Kattegat med op til 20 sekundmeter. Fortsætter de i samme tempo, har vi de første både i mål allerede torsdag, lyder vurderingen fra Jens Villumsen, Race Director i Garmin Round Denmark Race.

Jens Villumsen beretter, at der ikke har været behov for den store kontakt mellem sejlerne og broen i løbet af det første halvandet døgn. Efter at have rundet Skagen afventede tyske ’Wuchtbrumme’ hjælp til lanterne, og i Skagen har danske ’Amaretto benyttet sig af hjælp til at fikse selvstyreren. Begge både er nu kampklare med kurs mod Helsingør.

Lørdag udgik tyske ’Jufosa’ efter blot 12 sømil, da han gik på grund på Skadegrund tæt ved Sletterhage. Siden er danske ’Grand Danois’ udgået ved Læsø grundet maskinproblemer.

Stærke 36 timer af trio i front

Mens størstedelen af singlehand-feltet prøver kræfter med Øresund, har tre både i front – i skrivende stund – et større forspring til de øvrige. I front er ’The Beast’ og danske Jan Hansen med svenske Anders Nyberg på ’Embla’ og danske Anders Johansen på ’Beluga’. Alle tæt på Falsterbo med retning mod Bornholm.

Jan Hansen var også første mand i Helsingør søndag kl. 23.00 blot to timer, før uret rundede de 36 timer, der kræver otte timers hvile. Nu venter der de tre førende en lang, tricky strækning mod Bornholm og dernæst Gedser.

Alt imens trætheden melder sig hos singlehands-sejlerne, var friskheden en anden for såvel doublehand- som full crew-sejlerne, der blev sendt afsted fra Aarhus henholdsvis 13.00 og 13.30 i to næsten lige store grupper á 20 besætninger. Hos doublehand-sejlerne har tyske Tri langt sig i front, mens den 10 mand stærke RAFALE har gjort det samme blandt fuldbesætningerne.

Følg Garmin Round Denmark Race på facebook-siden af samme navn eller via live-tracking på: race.bluewatertracks.com/garmin-round-denmark-race-inshore-2021.

 

Om Garmin Round Denmark Race:

Garmin Round Denmark Race er en årlig tilbagevendende havkapsejlads og én af de længste ”inshore” kapsejladser i verden, Med sine 650 sømil er er den længere og mere krævende end f.eks Sydney Hoboart og Fastnet Race.

Garmin Round Denmark Race planlægges og gennemføres i samarbejde mellem Shorthand Events, Sailing Aarhus og Aarhus Internationale Sejlsportscenter med støtte fra Garmin Danmark og Aarhus Kommune.

Et sammenklip af lørdagens singlehand-start i Garmin Round Denmark Race. Video: Garmin Denmark