Danmark lagde ud med første sejr i SailGP-sammenhæng, men led som flere af konkurrenterne i den lette vind lørdag. I sidste ende tog Australien den samlede grandprix-sejr foran Japan og Storbritannien i flot dansk kulisse med flere hundrede både på vandet og tusindvis af tilskuere lægterne.

Starten på det historisk første SailGP-event i Aarhus kunne ikke være skrevet bedre set med danske briller. Skipper Nicolai Sehested styrede nemlig den danske båd til første sejr nogensinde i SailGP i første sejlads på første dag. Desværre lykkedes det ikke danskerne at holde kadencen, og derfor sluttede holdet som samlet 6’er i ROCKWOOL Denmark Grand Prix.

I stedet gik den samlede sejr til Tom Slingsby og Australien efter en overlegen finalesejlads. Japan, der ellers havde vundet lørdagens to fleet races, blev henvist til 2. pladsen, mens Sir Ben Ainslie og Storbritannien sluttede på tredjepladsen.

– Selvom det ikke sluttede, sådan som vi gerne ville have haft det, var det fantastisk at sejle på hjemmebane og vise det bedste fra sejlsporten til Aarhus og Danmark. SailGP er den fedeste kapsejlads i verden med de bedste sejlere på planeten, så det at vinde første sejlads i weekenden var fantastisk, fortalte Nicolai Sehested efter eventen.

Sublim stemning i solen på lægterne

Hele vejen fra Jette Tikjøbs Plads til Aarhus Internationale Sejlsportscenter var promenaden tætpakket med glade, danske fans i tusindtal, ligesom flere prominente navne som OL-medaljevindere, forhenværende sejlsportsstjerner og byspidser havde fundet vej til havnen i Aarhus – heriblandt H.K.H. Kronprins Frederik, der forestod præmieoverrækkelsen.

Store skærme med livetransmittering og grafik, livespeak på havnefronten og høj musik som supplement til begivenhederne ude på vandet gjorde sejlsporten ekstremt seværdig og tilgængelig denne weekend – noget, som sporten ellers normalt kæmper med.

På vandet havde flere hundrede benyttet sig af muligheden for at opleve sejladserne fra egne både og dannede smuk ramme om banen, mens kombinationen af høj sol og fed action på Aarhusbugten havde trukket så godt som fuldt hus lørdag. Federe sejlsportskulisse i Aarhus er næppe set siden VM i 2018 – eller måske endda nogensinde.

Aarhusbugten viste sig fra sin lumske side

Aarhusbugten har altid været lunefuld, og det var den så sandelig også i den forgangne uge, hvor træningen foregik i kraftig vind, mens lørdagens to fleet races og finalen blev afviklet i minimal vind. Det bekom trods hjemmebanen ikke danskerne vel.

– Aarhus er kendt som et fantastisk sejlsted, men også for at være vældig udfordrende sommetider. Det fik vi at se og føle i dag (red. lørdag). Det var ikke perfekte forhold for de store F50’ere, hvilket gjorde sejladserne meget taktiske, og man har også brug for held til at finde de rigtige vindstød, fortalte Nicolai Sehested.

Danskernes serie lød på 1-4-7-6-8, hvilket altså rakte til den samlede 6. plads. Sjettepladsen i Aarhus betyder, at Danmark glider ned på 8. og sidstepladsen i SailGP med ti point op til australierne, der fører med 32 point. Der resterer fire grandprix-stævner samt $1 mio.-finalen i USA i marts 2022. Se leaderboardet her.

Foto: Peter Brøgger – Sejlsportsfoto