World Sailings årsmøde i Bermuda er slut for denne gang. Det blev en intens uge med grund til dansk jubel, men også ærgrelse, beretter Dansk Sejlunion, som var en del af den danske delegation. Det danske højdepunkt var kåringen af Anne-Marie Rindom som Årets Sejler 2019, mens begejstringen udeblev, da en ny, gennemarbejdet governance-reform blev skudt ned på sidstedagen.

World Sailings komiteer og øvrige besluttende organer satte i den forgangne uge hinanden i stævne i Bermuda for at diskutere sejlsporten.

Set med danske øjne var det især interessant, at Anne-Marie Rindom efter en stærk sæson med EM- og VM-guld var nomineret til prisen som årets sejler – 2019 Rolex World Sailor of the Year. En pris, som den dygtige Laser Radial-sejler vandt på årsmødets tredjedag til stor jubel i den danske delegation.

Mindst lige så stor spænding knyttede sig til en ny governance-reform, som har været to år undervejs og ifølge den danske delegation og støtte har til formål at ændre World Sailings struktur og arbejdsform samt effektivisere processerne i organisationen.

Trods et flertal for reformen var 64 procents opbakning ikke nok, da en egentlig vedtagelse af den krævede 75 procents tilslutning. Dermed måtte danskerne og det resterende flertal forlade Bermuda med uforrettet sag.

”Nej” til Finnjolle og ”ja” til iFoil i 2024

Årsmødet gav naturligvis også anledning til at evaluere årets store stævner samt ændringer i stævneformater. Det gjaldt også for test-eventet i Enoshima forud for OL i Japan til næste år, hvor der blev udtrykt stor bekymring for varmen og talt om, hvordan problemet løses.

Derudover var emner som kvinder i sejlsport og bæredygtighed ligeledes på dagsordenen i løbet af de første fire dage, hvor finalen i verdensmesterskabet i eSailing også blev afgjort.

Den resterende del af årsmødet i Bermuda var præget af flere politiske emner forud for den endelige generalforsamling, som i sidste ende forseglede beslutningerne.

Interessant var det, at tommelfingeren for Finn-klassens tilbagevenden til OL-programmet blev vendt nedad, hvilket efterlod klassen med en fornemmelse af at blive diskrimineret på niveau med racisme og kønsdiskrimination.

Mindre højt gik bølgerne under drøftelserne om OL i såvel 2020 som 2024 samt ungdoms-OL i Senegal 2022 og VM i Holland 2022, inden det blev slået definitivt fast, at der fra OL i 2024 skal benyttes foilende iFoil i stedet for RS:X i windsurfing-konkurrencen.

Læs mere om World Sailings otte dage lange årsmøde på Dansk Sejlunions Facebook-side.