På den ene side er 21-årige Anna Munch ét af landets største sejlsportstalenter med flere talentpriser og internationale ungdomsmesterskaber bag sig. På den anden er hun en ganske almindelig, ung kvinde, der studerer, hænger ud med veninderne og sætter pris på livet. Det er en kunst at jonglere mellem to identiteter, fortæller hun, men hun nyder det trods forventninger og sport på øverste niveau.

Anna Munch er ikke mere end lige kommet hjem fra et veloverstået EM i Porto, før turen igen går på træningslejr ved Gardasøen i Italien. Når det er slut, venter endnu et stævne i Kiel – nemlig Kieler Woche, og bag efter et VM samt et olympisk test-event i Japan. Selvom Anna Munchs kalender bugner af sejlsportsaktiviteter, er hun alligevel bevidst om, at livet ikke kun handler om sejlsport på trods af, at hun elsker sin sport.

Ved siden af sejlsporten læser Anna Munch medicin på 3. semester på Aarhus Universitet. Hun startede på fuld tid, men nu har hun været nødsaget til at sadle om for at gøre plads til sejlsporten.

”Det første år læste jeg på fuld tid, men nu har jeg valgt at trappe ned og i stedet planlægge hvert semester. Jeg vil gerne have tid til at leve og se mine venner, så jeg prøver at få det hele til at hænge sammen,” fortæller hun og fortsætter:

”Jeg synes, jeg har ramt en rigtig god balance, hvor jeg kan få tid til det hele. Lige nu er jeg inde i en ret intens periode, men kan godt lide at jonglere mellem de to identiteter,” lyder det fra det unge talent, som i dag er en del af Team Danmark-ordningen AU Elite.

Mens studiekammeraterne i øjeblikket går til eksamen og kan se frem til lang sommerferie, er Anna Munch til en anden form for eksamen med lang udsigt til ferie. I slutningen af maj gjaldt det EM, til juli gælder det VM og til august det olympiske test-OL.

Cykelstyrt blev øjenåbner i Porto

Det netop overståede EM i Porto endte med en fornem 13. plads for Anna Munch i et stort felt med de bedste i laser radial-klassen. Annas gode veninde og træningspartner, Anne-Marie Rindom, tog sig som bekendt af EM-guldet, men faktisk var Anna selv tæt at gå glip af EM.

”Jeg havde en blandet optakt til EM. To dage før stævnet væltede jeg på cykel, og jeg nåede at tænke, at nu var det slut. Heldigvis skete der intet alvorligt, og styrtet blev en øjenåbner for mig. Det satte nogle tanker i gang. Jeg blev mindet om, at nu skulle jeg sørge for at nyde det, og på den måde sejlede jeg mere frigjort,” forklarer Anna Munch.

13. pladsen var Anna Munchs vel nok bedste resultat, efter at hun sidste år trådte ind i ’de voksnes rækker’ efter at have vundet u21-VM i 2018. Men som enhver seriøs sportsmand eller –kvinde stiller Anna Munch sig ikke så let tilfreds.

”Jeg lavede to uprovokerede fejl, som jeg normalt ikke laver. Den ene gang kæntrede jeg i en af sejladserne. Fejlene betød, at jeg lige akkurat missede top-10,” ærgrer hun sig, men tager alligevel de positive takter med:

”Omvendt fik jeg bevist, at jeg sagtens kan være med, og det var vigtigt. Det giver et boost selvtillid og en vished om, at træningen virker, og at jeg gør det rigtige. Det motiverer mig til at blive ved med at presse på,” lyder det velovervejet fra den unge sejler.

Venskabelig rivalisering i ’familien’

Anna Munchs kortsigtede mål er nemlig top-10 i klassen, og derfor var hun ekstra ærgerlig over at slutte lige uden for det fine selskab, hvor veninden Anne-Marie Rindom altid er fast inventar ved de store mesterskaber. Så det var et plaster på såret, at veninden hjemtog guldet.

De to piger træner ofte sammen i Aarhus Internationale Sejlsportscenter, og faktisk har de to udviklet et familiært forhold, selvom de i realiteten er konkurrenter.

”Både Anne-Marie og Piotr (Wojewski, laser-landstræner, red.) er som familie for mig, og jeg føler mig helt vildt privilegeret over at arbejde sammen med dem begge to. Jeg kalder dem også for ’min anden familie’. De er gode til at øse ud af deres viden, hvilket giver mig sindssygt meget. Vi træner sammen, vi rejser rigtig meget sammen og vi bor sammen, når vi er afsted,” siger Anna Munch og uddyber om Rindom-samarbejdet:

”Når det regner på præsten, så drypper det på degnen. Jeg er ung og mest af alt med for at lære lige nu, men jeg har da sagt til Anne-Marie, at tager hun en OL-kampagne efter Tokyo i 2020, så får hun kamp til stregen,” griner Anna Munch.

Der er dog lang vej til OL i 2024, og Anna Munch er også bevidst om, at meget kan at ske i løbet af fem år. Derfor betegner hun OL i 2024 som en drøm snarere end et mål.

I første omgang kan Anna Munch høste værdifuld OL-erfaring, når hun og Rindom rejser til Japan til august for at deltage i det olympiske test-event, som skal forberede de bedste sejlere i alle OL-klasser på et rigtigt OL.

”Det glæder jeg mig sindssygt meget til. Min rolle bliver observatør, men det bliver fedt at være en del af, og jeg tror på, at det giver en god portion erfaring, som jeg helt sikkert kan bruge fremadrettet,” fortæller Anna Munch.

Hurtig opstigning til verdenseliten

Det er ingen hemmelighed, at sejlsport er en dyr fornøjelse – og den bliver ikke billigere af en potentiel OL-kampagne. Det fleste sejlere er derfor ’tvunget’ til selv at rejse kapital, men det kan være svært at bruge tid på at skaffe sponsorer, når man i forvejen bruger en masse tid på studier ved siden af de mange træningstimer.

”Jeg er ikke rigtig kommet i gang med sponsorarbejdet, for jeg føler ikke, at jeg har tiden til det. Især ikke da jeg læste på fuld tid. Men det er helt klart noget, jeg skal prioritere lidt mere i fremtiden,” fortæller Anna Munch og tilføjer:

”Jeg overvejede faktisk Nacra 17-klassen i sin tid, men det er måske den dyreste. Så da jeg valgte laser radial, var det også fordi, det kræver lidt mindre økonomi”.

Faktisk begyndte Anna først at sejle laser radial for to-tre år siden, hvilket ikke gør det mindre imponerende, at hun nu nærmer sig verdenstoppen. Som de fleste andre startede den unge Kaløvig- og Egåsejler i optimisten, inden hun vandt EM og VM i Zoom8.

Siden blev det så til VM-guld og EM-sølv for u21 i laser radial, og det kastede flere flotte nomineringer og priser af sig. Bl.a. vandt Anna Munch i 2018 prisen som årets aarhusianske idrætstalent og blev nomineret til Årets Fund, som er Danmarks ældste idrætspris. Trods succesen lader hun sig ikke tynge af forventningspres.

”Selvfølgelig kan jeg mærke, at der er forventninger til mig, men det største pres kommer fra mig selv. Jeg gør det her for min egen skyld, og fordi jeg elsker at sejle,” fastslår hun.

Når sommerens VM og OL-test er overstået, skal Anna Munch tilbage på skolebænken. En reeksamen skal lige ’winges’ for at gå videre til 4. semester. Men Anna er en gæv pige, som nok skal nå de mål, hun sætter sig – såvel på skolebænken som i båden.

Man kan støtte Anna Munch eller følge hendes vej mod toppen på facebooksiden RADICaL Sailing – by Munch: www.facebook.com/sailingannamunch