15 gennemførte events, herunder SailGP og X-Yachts Gold Cup, styrket organisation, stor frivillig velvilje og et positivt årsregnskab er status på 2021 for Sailing Aarhus. Dog forårsagede vedvarende coronarestriktioner aflysning af et imødeset 29er VM, men overordnet gav året anledning til glæde og optimisme forud for et spændende 2022 med EM for 49er, 49erFX & Nacra og tættere samarbejde med Aarhus Internationale Sejlsportscenter. 

2021 blev året, hvor der igen blev givet grønt lys for afvikling af større stævner og events på national grund. 15 events, hvoraf 12 blev gennemført i anden del af året, blev det til. Coronapandemien var dog fortsat et tema i årets løb, hvor et 29er VM på hjemmebane måtte aflyses som følge af vidtrækkende restriktioner. Heldigvis kan Sailing Aarhus og sejlsports-Aarhus glæde sig over, at klassen i arbejder på at tildele Aarhus et stort mesterskab i 2024.

Ud over en række vellykkede events, især et storstilet SailGP og en begivenhedsrig Sailing Aarhus Week med blandt andet X-Yachts Gold Cup, Aarhus Street Art Festival og et udsolgt Fever-Tree Pink Cap Party, bød året på mange højdepunkter. Et af dem skal findes i et tættere samarbejde mellem Sailing Aarhus og Aarhus Internationale Sejlsportscenter, der i dag er to selvstændige organisationer.

Herudover blev Sailing Aarhus-besætningen udvidet i andet halvår med en ny sponsor- og eventkoordinator i Søren Ilsø Mahneke, ligesom 500 frivillige i årets løb hjalp til ved vores stævner og events. Samtidig kan sejlsports-Aarhus være stolte af, at kontinuerlig tiltrækning af store, internationale events er med til at sætte byen på verdenskortet og cementere Aarhus som en ’Sailing City’ i internationalt perspektiv. Det kan klubberne tilskrives en stor del af æren for.

10 stævner og events på to uger

Årets startede hårdt ud med restriktioner, der tvang Sailing Aarhus til at flytte rundt på flere stævner og events. X-Yachts Gold Cup blev skubbet til Sailing Aarhus Week i august, mens Aarhus Ø-stafettens debut blev udsat til 2022. Det betød, at Garmin Round Denmark Race i slutningen af juni blev årets blot 2. event.

Hele 72 besætninger inddelt i tre kategorier deltog i den første udgave af én af nordens hårdeste havkapsejladser, som både kastede inputs til forbedringer og tro på konceptet af sig. I juli blev M32 European Series afviklet i Aarhus, inden SailGP indledte en travl periode med 10 stævner og events på blot to uger.

SailGP i Aarhus blev en sublim oplevelse med stor publikumsopbakning på promenaden fra Aarhus Internationale Sejlsportscenter til Jette Tikjøbs Plads, første danske race-sejr og et storslået arrangement, som viste sejlsporten fra sin bedste side – endda på direkte tv.

Stor frivillig opbakning til Sailing Aarhus-events

Herefter fulgte Sailing Aarhus Week med X-Yachts Gold Cup, Sejlsportsligaen 1. og 2. division, Sailing Aarhus Week Regatta, iQFoil Nordisk Mesterskab, Business Cup, SUP Around Aarhus, Fever-Tree Pink Cap Party og Aarhus Street Art Festival i samarbejde med Galleri Grisk. SUP Around Aarhus med en fordobling af deltagerantallet og et helt udsolgt Pink Cap Party med 500 deltagere i sejlsportscenterets bådhal.

Eventåret 2021 blev rundet af med et Nordic F18 Championship & Danish Championship i september, inden en ny tradition blev søsat i november 2021. I samarbejde med vores partner Pantaenius afviklede Sailing Aarhus den 4. november en frivilligfest for at takke alle, der i årets løb har bidraget med en uvurderlig, frivillig hjælp.

Det anslås, at cirka 500 frivillige har involveret sig i Sailing Aarhus’ aktiviteter i 2021, hvilket har krævet en nøje koordinering. I den anledning er der oprettet en frivillig database, så vi i fremtiden har mere struktur på det frivillige arbejde til gavn for såvel frivillige som os selv. De mange frivillige hænder har meldt sig fra Sailing Aarhus’ klubber og især fra ReThinkers.

Styrket organisation og EM som pilotprojekt

I den travle periode over sensommeren blev Sailing Aarhus testet på kapaciteten, og det viste behov for at udvide medarbejderstaben. Søren Ilsø Mahneke blev siden fast tilknyttet som sponsor- og eventkoordinator på fuld tid og tilslutter sig Sailing Aarhus-staben, der består af direktør Jon Koch Hansen, regatta manager Per Hjerrild, grafisk designer Emil Paustian, eventkoordinator Christinna Læbel og Jannik Friis, der er kommunikationsmedarbejder.

Et stærkt team, der suppleres af de eksterne konsulenter Anne Sophie Christensen, Susanne Hoeck og Jens Villumsen, som skal fortsætte fremgangen i 2022, hvor en spændende kalender med blandt andet EM for 49er, 49erFX & Nacra 17 venter. Få det fulde overblik nederst.

2021 har endvidere resulteret i et stadig tættere samarbejde mellem Sailing Aarhus og Aarhus Internationale Sejlsportscenter. Den fælles ambition er gennem konstruktiv dialog og øget koordinering at fremme sejlsporten i Aarhus. Som et fælles pilotprojekt er der iværksat et samarbejde om netop EM i juli.

Det tætte samarbejde om et stærkt, fællesskabsorienteret sejlsports-Aarhus skal i høj grad også smitte af på klubniveau. Sailing Aarhus står i den forbindelse til rådighed for klubberne, f.eks. i forhold til at hverve arrangementer, yde assistance i udarbejdelse af NoR, kommunikation og lignende samt udlåne foreningens nye grejtrailer til eventafvikling. Sailing Aarhus ser frem til at styrke en værdiskabende indsats i 2022, hvor et nyt tiltag som bl.a. Finn Beton Fonden skal skabe bedre vilkår for fremadstormende ungdomssejlere i klubberne.

Positivt årsresultat og 15 events i 2022

Trods aflysningen af 29er VM med manglende budgetterede indtægter til følge, forretningsmæssig coronapåpasselighed, der besværliggør sponsorarbejdet, og generelt svære vilkår for fritids- og foreningslivet samt eventbranchen har udfordret Sailing Aarhus økonomisk.

Alligevel kan Sailing Aarhus se tilbage på 2021 med visheden om, at stor opbakning fra partnere, sponsorere, medlemsklubber, frivillige ildsjæle og dedikerede medarbejdere har hjulpet organisationen godt gennem året. Samlet set blev det til et overskud på 63.000 kr. til glæde for bestyrelsen. To coronaår er nu overstået med sorte tal på bundlinjen, hvilket bestyrelsen anser for tilfredsstillende.

Med det positive regnskab blev der bundet sløjfe på 2021, mens fokus nu rettes mod 2022, hvor der i skrivende stund venter 15 events i den foreløbige årskalender. Foruden det nævnte EM i 49er, 49erFX & Nacra 17 kan Aarhus se frem til både inshore- og offshore-sejlads i Garmin Round Denmark Race og et nyt motionsløb i form af Aarhus Ø-stafetten i juni.

Her er oversigten over aktiviteter for 2022:

 • Dansk Sejlunion Grand Prix, 7.-8. maj
 • Skagen Race, 25. maj
 • Foiling Days, 27.-29. maj
 • Garmin Round Denmark Race, 15.-25. juni
 • Aarhus Ø-stafetten, 23. juni
 • 49er, 49erFX & Nacra 17 EM, 1.-10. juli
 • SUP Around Aarhus, 21. august
 • Nordic Olympic Days, 26.-28. august
 • Sejlsportsligaen 2. division, 27.-28. august
 • Greencarrier Business Cup, 31. august til 1. september
 • Fever-Tree Pink Cap Party, 2. september
 • 18 Footer European Championship, 2.-4. september
 • Sailing Aarhus Week Regatta, 3.-4. september
 • Sejlsportsligaen 1. division, 3.-4. september
 • Pantaenius Frivilligfest, 4. november

Foto: Peter Brøgger – Sejlsportsfoto