Som den første danske værtsby nogensinde kan Aarhus se tilbage på 11 succesfulde dage med The Ocean Race. Bådene sejlede videre til næste stop i hollandske Haag torsdag eftermiddag, hvor tusinder af glade mennesker på land og til vands tog afsted med feltet.

Torsdag d. 8. juni er World Ocean Day. Ganske passende var det også dagen, hvor de spektakulære, højteknologiske Ocean Race-både forlod havneområdet i Aarhus under store klapsalver fra det talstærke publikum og begav sig afsted på næste etape i den verdensomspændende havkapsejlads, som betragtes som verdens hårdeste.

Udover besøget fra de imponerende både og to velafviklede In-Port Races søndag d. 4. juni, bød The Ocean Race Stopover i Aarhus på stor folkefest over 11 dage, to bådklasser (IMOCA og VO65), en oplevelses-ø med fokus på bæredygtighedsprojekter og en masse sjove og lærerige gratis tiltag for hele familien.

Det er således en begejstret borgmester, som ser tilbage på arrangementet:

The Ocean Race er forløbet flot og har været en stor succes. Med en sådan megaevent bringer vi hele verden til Aarhus, både i form af udenlandske gæster og rosende medieomtaler af arrangementet. Udover et naturligt fokus på sejlsportsdelen har vi brugt vores værtskab som en løftestang til at diskutere det fortsatte behov for grøn omstilling og nye løsninger. Samtidig har publikum haft en fest i fantastiske rammer på havneområdet, for eksempel på Sustainability Island på Pier 2, hvor skolebørn og familier har kunnet gå på opdagelse i inspirerende bæredygtighedsprojekter, fortæller Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus Kommune.

Høje TOR-forventninger blev indfriet

Rådmanden for Kultur og Borgerservice glæder sig over byens vellykkede værtskab:

– Jeg glæder mig over, at vi her i Aarhus endnu engang har bevist, at vi er gode til at være værter for store internationale begivenheder. The Ocean Race i Aarhus har været 11 fremragende dage med sejlsport i verdensklasse, tusindvis af glade gæster i alle aldre, flere end 600 fantastiske frivillige og danmarkspremiere på to spektakulære droneshows, som til fulde levede op til de høje forventninger og var et flot alternativ til et fyrværkerishow. Vi kan være stolte af endnu en velafviklet event, som vækker genklang i resten af verden, siger rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune Rabih Azad-Ahmad.

Også hos den nationale samarbejdspartner Sport Event Denmark er der stor tilfredshed:

Fem stjerner til Aarhus Kommune og The Ocean Race-organisationen for at omfavne og prioritere den grønne omstilling og hensynet til verdenshavene i så høj og flot grad, som tilfældet er med denne event. Intet mindre end verdensklasse, og klart et eksempel til efterfølgelse for andre, det være sig værtsbyer som internationale event rettighedshavere, siger Lars Lundov, direktør, Sport Event Denmark.

The Ocean Race Stopover Aarhus i tal:
  • Mellem 350.000 og 400.000 oplevede The Ocean Race Stopover i Aarhus.
  • Flere end 10.000 mennesker fordelt på omkring 1000 tilskuerbåde var på Aarhusbugten i løbet af de 11 dage.
  • Flere end 600 frivillige involveret før, under og efter eventen – både på land og på vand.
  • Eventen bød på Danmarks første droneshow nogensinde – et show med 200 droner.
  • Tre summits i løbet af eventen: Ocean Race Summit – med deltagelse af finansminister Nicolai Wammen – et Business Summit for erhvervslivet og Ocean Youth Summit – en konference for unge skabt af andre unge.
  • Flotte paradesejladser: Flotiller af (sejl)både fra lokale sejlklubber i inderhavnen.
  • Sustainability Island – et velbesøgt lærings- og inspirationsområde på Pier 2.
  • Flere end 7.000 skolebørn deltog i læringsforløb på Sustainability Island og rundt på eventpladsen – derudover var der dagligt mange besøg fra daginstitutioner og skoler, som deltog i forskellige åbne aktiviteter med fokus på leg og læring.
  • Omkring 100 akkrediterede journalister/fotografer.

Foto: Sailing Energy, The Ocean Race

Publikum klappede Ocean Race-bådene ud på vandet til dock-out før etapestart den 8. juni 2023. Foto: Per Bille