Fire enorme trekanter med hver tre vægge pryder i disse dage promenaden på Aarhus Ø. Det har de gjort siden tirsdag den 24. august. Forskellen er bare, at nu er væggene fyldt med farver og finurlige motiver, som seks streetart-kunstnere fra ind- og udland har formet i løbet af Sailing Aarhus Week. De kan opleves frem til mandag den 13. september.

I de seneste tre udgaver har Aarhus Street Art Festival været et festugens store trækplastre i Byparken – i 2019 havde festivalen intet mindre end 161.000 unikke besøgende. I år rykkede streetarten til Aarhus Ø, hvor Sailing Aarhus i samarbejde med Galleri Grisk og med støtte fra Aarhus Kommunes genstartspulje udsmykkede promenaden mellem Jette Tikjøbs Plads og Aarhus Internationale Sejlsportscenter.

Her har kombinationen af flot sensommervejr, et hav af sejlsportsaktiviteter på Aarhusbugten og de dygtige streetart-kunstnere trukket mange gæster ned til Aarhus Ø.

– Vi har hele tiden vidst, at vi ikke skulle være i Byparken i år. Det var en treårsaftale. Nu har vi fået nye legekammerater. Men helt nye er de nu ikke, for i festugen 2019 lavede vi en udstilling inde i sejlsportscentret ved Sailing Aarhus. Så vi har hele tiden vidst, at vi ville lave noget hernede, siger Peter Birk til stiften.dk.

Mere liv på Aarhus Ø – større projekt i 2022

Peter Birk mener, at det er godt, at der kommer lidt mere kunst på Aarhus Ø, som han kalder for ’rent og klinisk’. I den seneste uge har Manuel Skirl fra Østrig, Marat Morik fra Rusland, Mads Edinger og Emil Kock fra Danmark samt HNRX og Kartel fra Tyskland sørget for at gøre Aarhus Ø en anelse mere farverig. Hver har de malet mindst én af de 12 vægge, og på et par af væggene har de skabt værkerne to og to.

I Byparken var der et automatisk flow af mennesker til streetarten, hvilket er svært at konkurrere med for Aarhus Ø, som ligger et stykke fra midtbyen. Til gengæld har den nye beliggenhed andre fordele, fortæller Peter Birk.

– Det er nogle fede omgivelser. Det passer godt ind med noget stort kunst, som kan spille op mod de mange store bygninger og facader, lyder det fra Birk, der tilføjer, at kunstnerne indimellem har nydt større arbejdsro, ligesom de har ladet sig inspirere af de smukke omgivelser med udsigt over Aarhusbugten og kig til Mols.

– Vi vil gerne koble nogle flere ting på næste år. Det kunne være en indendørs udstilling i sejlsportscentret. Vi snakker også om at få fat i nogle gamle skibsvrag, der kan ligge på kajen, hvor folk kan male på dem. Vi vil også gerne male sejl, for de har nogle fede former. Så kunne man få dem ud på vandet i en lille parade, forklarer Peter Birk.

Tiden vil vise, hvordan såvel Sailing Aarhus Week som Aarhus Street Art Festival former sig til næste år. Indtil videre kan man nyde de 5×5 meter store vægmalerier frem til på mandag. Hvad, der skal ske med malerierne herefter, er endnu uvist.

Foto: Jannik Friis