Efter fire måneder uden konkurrencesejlads fik sejlerne i de olympiske klasser endelig lov at sejle stævne igen under weekendens Aarhus Olympic Days 2020 i Aarhus. Såvel stævneledere, trænere som sejlere havde tydelige lys i øjnene, da kapsejladsen igen blev givet fri ved Aarhus Internationale Sejlsportscenter. 

’Det er som at lukke køer på græs’, lød det fra stævneleder og regatta manager Per Hjerrild, Sailing Aarhus, da han fredag kunne se sejlerne glide ud på Aarhusbugten for at deltage i det første reelle stævne siden den nationale nedlukning tilbage i begyndelsen af marts i år.

Og sammenligningen med køerne var ikke helt ved siden af, for det var tydeligt at se, at alle i sejlsportsmiljøet omkring de olympiske klasser, der udgør Aarhus Olympic Days 2020, var høje på igen at skulle mærke adrenalinsuset og spændingen ved konkurrencesejlads – også selvom pop-up-stævnet i Aarhus ikke sætter ranglistepoint på spil.

– Det er et event, der er opstået pga. et vakuum skabt af corona-pandemien og flytningen af Kieler Woche. Derfor blev vi enige om, at hvis forholdene tillod det, ville vi rigtig gerne lave noget sjov og god sejlads for sejlerne, men også for vores frivillige, som jo slet ikke har afviklet kapsejlads her i foråret, fortæller Per Hjerrild om årsagen til stævnet.

Regatta Manager hos Sailing Aarhus, Per Hjerrild, fortæller om baggrunden for Aarhus Olympic Days 2020.

Sejlere i god form trods kapsejladspause

Trods den lange pause fra kapsejlads beretter landstræner i 49er, Peter Hansen, om ganske god form blandt sine sejlere, der har haft god tid til at arbejde med detaljer, de ellers normalt ikke har tid til på grund af en stram tidsplan. Nu er det så tid til kapsejlads igen, og derfor er oplægget at behandle Aarhus Olympic Days som et vigtigt stævne.

– Sejlerne har glædet sig. Det er længe siden, vi har sejlet kapsejlads. Derfor behandler vi det i 49er-gruppen som et præstationsstævne, hvor der skal leveres et resultat. Vi får ikke mange stævner i år. Der er festugestævnet i starten af september og Kieler Woche sidst i september, og det er det, vi får. Derfor bliver de her stævner bare supervigtige, fortæller Peter Hansen, landstræner i 49er.

Landstræner Peter Hansen fortæller om sit oplæg til sejlerne før Aarhus Olympic Days 2020.

Stor 49erFX-gruppe med to nordmænd

Under Aarhus Olympic Days sejles der i klasserne Laser Radial, Laser Standard, Finn-jolle, 49er, 49erFX, windsurf og kite foil med cirka 70 både i alt. 49erFX er en af de klasser, hvor flest stiller op med blandt andre OL-aktuelle Ida Marie Baad og Marie Thusgaard. De lagde sig i spidsen af stævnet efter første dag på vandet.

– Det er vildt fedt at sejle kapsejlads igen. Og fedt, at vi har kunnet samle så mange 49erFXere på vandet med 11 i alt, heriblandt to gæster fra Norge. Vi bruger stævnet til at træne lidt på taktikken i båden, fortæller Ida Marie Baad og Marie Thusgaard om tilgangen til stævnet.

I den seneste tid har duoen trænet hård på vandet og i styrketræningslokalet samt arbejdet med forskellige detaljer og fokuspunkter. Det vil de fortsat gøre frem mod OL næste år, mens de håber på mange flere stævner i en indtil videre ukendt stævnekalender.

Ida Marie Baad og Marie Thusgaard, Aarhus Sejlklub, fortæller om Aarhus Olympic Days.

Se alle resultater fra Aarhus Olympic Days 2020 her.