Myndighedernes afbrændingsforbud kunne ikke holde folk fra sankthansfesten på Aarhus Ø. 6.000-7.000 gæster anslås at have taget del i arrangementet, der ifølge Sailing Aarhus blev en pæn succes til trods for, at man måtte sadle om i 11. time. Foreningen håber på en gentagelse til næste år, men kigger ind i visse udfordringer.

Sailing Aarhus blev blæst bagover af opbakningen i 2022, da man for første gang afviklede sankthansfest på Aarhus Ø. Oddsene for succes var på forhånd lidt lavere i år på grund af Beredskabsstyrelsens afbrændingsforbud, der forhindrede levende bål – selv på vandet.

I stedet diskede Sailing Aarhus op med et alternativt sankthansbål på vandet med LED-lys, røgmaskine og knitrende effekter. Det var dog ikke noget, der kunne skræmme folk væk, konkluderede Sailing Aarhus-direktør Jon Koch Hansen efter sankthans.

– Det blev en fantastisk aften med 6-7.000 gæster, der tog godt imod vores alternative bål. Vi er hamrende stolte over at være med til at starte en ny sankthanstraditions her på Aarhus Ø, og vi skylder en stor tak til alle fremmødte, frivillige og flere af de lokale ejerforeninger, som har støttet arrangementet, fortæller han.

Sailing Aarhus stod for sankthans-arrangementet i samarbejde med de lokale hovedpartnere Fællesrådet for Aarhus Ø, Steady og Træskibshavnen. Borgmester Jacob Bundsgaard leverede årets båltale, mens Frederik Thostrup sang for på midsommervisen, da ikke-bålet blussede op.

Næste års sankthansfest kan være i fare

I år blev der skruet op for både lyden og antallet af salgsboder, ligesom sikkerheden var øget med vagtpersonale og samaritter grundet sidste års succes. Det store setup giver visse udfordringer for en lille non-profit-forening som Sailing Aarhus, forklarer Jon Koch Hansen:

– Vi er stolte af arrangementet, og jeg synes, vi holdt, hvad vi lovede om et mere professionelt setup. Vi oplevede, at folk følte sig godt serviceret, og det var et af målene for os. Vi har hele tiden haft en ambition om at gøre sankthansfesten til en Aarhus Ø-tradition. Vi må dog også erkende, at det med sådan et setup er sværere at få tingene til at hænge sammen.

– Derfor kan vi heller ikke love, at vi står bag sankthansfesten næste år. Vi er i gang med at evaluere og indgå partnerskaber, men vi har brug for, at flere lokale foreninger, virksomheder og aktører træder til, så det i endnu højere grad bliver et fælles Aarhus Ø-projekt. Og så er det naturligvis vigtigt, at eventen bliver økonomisk bæredygtig.

Der skal rettes en særlig tak til Fællesrådet for Aarhus Ø, Træskibshavnen, Uno Mas, Timm Vladimirs Køkken, Obton, Løvbjerg, Stark Skejby, Havnær og Nordea Fondens ’Liv i det lokale’-pulje samt ejerforeningerne Pakhusene, Z-husene, SHIP, Nicolinehus og Isbjerget. Se billeder fra sankthansaften 2023 her.

Foto: Peter Brøgger – Sejlsportsfoto