Små 200 besætninger stiller til start ved 49er, 49erFX & Nacra 17 EM i Aarhus, heriblandt 13 danske fordelt på seks 49ere, seks 49erFX’ere og en Nacra 17-katamaran. 49eren med Frederik Rask og aarhusianske Jakob Precht er ifølge landstræner John Pink blandt af dem, vi bør holde godt øje med som medaljekandidater.

Såvel sejlere som sejlsportsfans har blikket rettet mod Aarhus, hvor EM for de tre olympiske klasser 49er, 49erFX og Nacra 17 finder sted. Det største mesterskab siden VM for alle olympiske sejlsportsklasser i 2018. Samtidig er stævnet et af de første, hvor alle de bedste stiller til start siden OL i Tokyo i 2021.

Spændingen mærkes da også i den danske 49er-gruppe, hvor der efter en række udenlandske stævner og træningslejre skal trænes på Aarhusbugten, fortæller den danske 49er-landstræner John Pink, der også giver et bud på, hvem vi skal holde øje med til EM.

– Jeg kan godt mærke, de er spændte på at sejle på hjemmebane. Især de rutinerede har en rigtig god fornemmelse for, at hvad der skal til her i Aarhus. Frederik Rask og Jakob Precht har gjort det godt for nylig, og vi har også et par dygtige, unge besætninger og Daniel Nyborg og Nikolaj Buhl, der ikke har sejlet så længe sammen, men også kan overraske, lyder det fra John Pink.

Vi træner efter at vinde

49er-gruppen har senest været i Frankrig og er vendt retur til Danmark med nogle ting, som de ifølge John Pink har arbejdet med at forbedre. Efter en kort pause kigger landstræneren og de danske sejlere frem mod EM og på, hvordan hjemmebanefordelen skal udnyttes:

– Vi går i gang med at arbejde mere Aarhus-specifikt, altså hvordan man vinder i Aarhus. De fleste af sejlerne kender Aarhus bedre, end jeg gør, så det bliver min opgave at sammenfatte tingene, så vi står stærkest muligt. Vi træner selvfølgelig efter at vinde, og det ville være fedt for en af besætningerne at vinde en medajle. Det er min egen personlige forventning, forklarer John Pink.

Få det fulde overblik over de danske besætninger nederst i artiklen og se den komplette deltagerliste her.

Aarhus gør klar til stort EM-rykind

Forventningerne er også store hos Sailing Aarhus, der med blot én måned igen har intensiveret forberedelserne. I skrivende stund har 193 både fordelt på 92 49ere, 70 49erFXere og 31 Nacra 17-katamaraner registreret sig. Det er i overensstemmelse med det antal besætninger, Sailing Aarhus på forhånd havde håbet.

– Vi er glade for det store antal tilmeldinger til EM i Aarhus. Det bliver det store stævne, som vi havde håbet på. Lige nu arbejder vi rigtig meget med logistikken. Det er en stor opgave at få plads til 200 både på det område, vi har hernede, ligesom der ligger en kæmpe opgave på vandet, forklarer Sailing Aarhus-direktør Jon Koch Hansen og tilføjer:

– Samtidig arbejder vi på folkefesten. Altså på, hvordan vi kan engagere borgerne og få folk ned på havnen og opleve EM, der bliver rigtig stort. Det største, vi har lavet siden VM i 2018.

Følg med i optakten på Sailing Aarhus’ Facebook, begivenheden ’EM 2022 49er, 49erFX & Nacra 17’ og Dansk Sejlunions sociale kanaler.

Foto: Vilamoura Sailing

Overblik over de danske EM-besætninger:

49er:

Carl Emil Sloth & Andreas Hoffmann-Petersen, Sletten Bådeklub

Malthe Ebdrup & Sebastian Wright Olsen, Kongelig Dansk Yachtklub

Daniel Nyborg & Nikolaj Hoffmann Buhl, Kongelig Dansk Yachtklub

Phillip Lyngbæk & Mads Fuglbjerg, Aarhus Sejlklub

Joakim Salskov-Iversen & Markus Oliver Nielsen, Kongelig Dansk Yachtklub

Frederik Rask & Jakob Precht Jensen, Skovshoved Sejlklub

49erFX:

Josephine Frederiksen & Laura Steenstrup Zeeberg, Hellerup Sejlklub

Rebekka Johannesen & Silje Cerup-Simonsen, Sletten Bådeklub

Anne-Julie Schütt & Iben Nielsby, Horsens Sejlklub

Katrine Schmidt & Ellen Nielsen, Marselisborg Sejlklub

Josefine Nøjgaard & Esther Bojsen-Møller, Sletten Bådeklub

Johanne & Andrea Schmidt, Kaløvig Bådelaug

Nacra 17:

Natacha Violet Saouma-Pedersen & Mathias Bruun Borreskov, Kongelig Dansk Yachtklub