Om Sailing Aarhus

2011 Ronstan A-Cat World Championship – Kaløvig

Sailing Aarhus er en non profit sport event organisation etableret af de seks sejlklubber i Aarhus: Kaløvig Bådelaug, Egå Sejlklub, Aarhus Sejlklub, Sejlklubben Bugten, Aarhus Windsurfingklub og Marselisborg Sejlklub. Sailing Aarhus har til formål, at fremme og udbrede kendskabet til sejlsport ved bl.a. at tiltrække og afvikle større kapsejladser, events og tilhørende sociale aktiviteter.

Sailing Aarhus blev stiftet i 1999 på initiativ af de seks sejlklubber, Aarhus Kommune (Sport Aarhus Events) og Dansk Sejlunion. Sailing Aarhus havde som første, omfattende projekt til ansvar for at forberede og gennemføre en budkampagne på ISAF Worlds 2003 i Aarhus (verdensmesterskaberne for alle Olympiske klasser). Aarhus vandt ikke budrunden, men blev slået på målstregen af Cadiz, Spanien, men budprocessen viste sig at blive startskuddet til et aktivitets- og ambitionsniveau inden for sejlsportevents som er uden sidestykke i Danmark og på højde med nogle af de førende sejlsportsbyer i verden.

Klubberne samarbejder
Samarbejdet mellem klubberne, og de kompetencer og den kapacitet, man rådede over, havde dog imponeret den internationale sejlsportsverden og  hurtigt fik Sailing Aarhus tildelt værtsskabet for een af de mest betydningsfulde ungdomssejlsportsevents i verden, nemlig 2008 ISAF Youth Sailing World Championship.

2008 Volvo Youth Sailing ISAF World Championship – Aarhus

2008 og U-VM blev for alvor et vendepunkt for Sailing Aarhus, samarbejdet beviste sin bæredygtighed, ikke kun på papiret men også i praksis. De enkelte klubber og deres medlemmer leverede en forrygende indsats og præstation der gav genlyd langt ud over landes grænser. Bestyrelsen besluttede derfor i efteråret 2008 at etablere en permanent bemandet eventorganisation, dels for at fastholde og udbygge den vidensopbygning der var blevet etableret de foregående år, dels at arbejde fremadrettet med tiltrækning af nye, internationale kapsejladsbegivenheder men også med at identificere og udvikle nye områder, hvor klubberne med fordel kan samarbejde.

Siden har Sailing Aarhus stået bag en perlerække af internationale kapsejladser i Aarhus ligesom man har gennemført et stort antal budkampagner på mindre og større events. Nogle tabt og endnu flere vundet. I 2011 gennemførte man den hidtil største budkampagne idet man (igen) bød på 2014 ISAF Worlds. Vi tabte desværre igen, denne gang til Santander, men med en omfattende kampagne hvor der også blev gennemført en massiv, international PR kampagne lykkedes det for alvor at sætte Aarhus på det internationale sejlsportskort, og byen nævnes nu på linie med byer som Qingdao, Busan, Kingston, Barcelona og Weymouth – vel at mærke byer som kan bryste sig med et tidligere olympisk værtsskab.

I 2013 lykkedes det dog endeligt; efter tre budkampagner på ISAF Worlds lykkede det endeligt at få tildelt dette, største sejlsportevent i olympiske klasser i Verden.

I 2018 er Aarhus således værtsby for ISAF Sailing World Championships.

Medlemmerne; erfaring, viden og ressoucer
Sailing Aarhus medlemsklubber repræsenterer tæt på 2.600 sejlklubsmedlemmer og dette sammenholdt med, at alle medlemsklubberne er hjemhørende i én og samme kommune, én af Danmarks største endda, er enestående i Danmark.

2008 Volvo Youth Sailing ISAF World Championship – Aarhus

Udover det rekordstore antal medlemmer, repræsenterer Sailing Aarhus også et omfattende erfaringsgrundlag. Lige siden Danmarks første, internationale kapsejlads blev afviklet på Aarhus Bugten den 29. august 1866 har sejlklubberne i Aarhus, sammen og hver for sig, planlagt og gennemført utallige af kapsejladser, lige fra tusindvis af lokale aftenmatcher til omfattende internationale events som eksempelvis A-Cat Worlds, Melges 24 Euroepans, Laser Worlds, Yngling Worlds, Star Europeans, Danish Open World Matchrace Tour, TORM J/U DM, 505 Worlds og mange flere (se komplet liste her).

Saling Aarhus klubberne råder over et omfattende lager af kapsejladsgrej og fartøjer ligesom uddannelsniveauet på race management og jury/umpire nivau er af høj, international standard.

Omfattende netværk
Sailing Aarhus har et omfattende netværk i erhvervslivet og i sejlsportsverdenen og har tætte relationer til det offentlige Aarhus, det Aarhusianske uddannelse-, udviklings- og forskningsmiljø samt til en lang række øvrige myndigheder og organisationer. Sailing Aarhus har adresse midt i den sportspolitiske centrum, i Idrættens Hus Vest ved Aarhus Stadion, i bekvem nærhed af Aarhus Elite Sport Aarhus, Sport Aarhus Events, Idrætssamvirket og en lang række øvrige interesseorganisationer inden for sporten.

Sailing Aarhus har en resultatkontrakt med Aarhus Kommune om at tiltrække og afvikle internationale kapsejladsevents ligesom vi samarbejder med Aarhus Kommune, Dansk Sejlunion og Team Danmark om at drive “Danish Olympic Elite Training Center” – i daglig tale kaldet Team Danmark Kraftcenter Aarhus.

Disse forudsætninger danner rammerne for Sailing Aarhus ambitiøse mål om at tiltrække og afvikle endnu flere aktiviteter og events, og skabe grubund for internationale resultater op til OL medaljenivau til gavn og glæde for alle der elsker sejlsporten i Aarhus.

 

2011 X-35 World Championship – Marselisborg