Aarhus tiltrækker sejlere fra hele verden….

Aarhus tiltrækker sejlere fra hele verden....

I februar 2017, flyttede den irske sejler Ryan Seaton til Aarhus sammen med sin danske kæreste Jena Mai Hansen. De er begge professionelle sejlere i 49’er bådklassen, og da de skulle beslutte sig for et sted at bo, så de mange fordele i at flytte til Aarhus. Den positive energi, der omgiver sejlsporten i Aarhus pt. med det kommende VM i Sejlsport og det nye sejlsportscenter, der i 2018 forvandler Aarhus Ø til en maritim legeplads, gav parret flere anledninger til at være tæt på det hele.

VM i Sejlsport er et vigtigt skridt på vejen mod en OL kvalificering i Tokyo i 2020. Så at bo i hjertet af Aarhus Ø med bugten som sin egen baghave er meget fordelagtigt for parret, og blandt andet derfor faldt valget på Aarhus:

Jeg er meget spændt på at skulle konkurrere til VM og håber på at klare mig godt. Ved at kende omgivelserne og farvandet, der gør Aarhusbugten speciel og udfordrende, bliver jeg mere sikker i min teknik. Derudover er det også rart at kende byen og føle sig hjemme, når konkurrence-presset spidser til.” siger Ryan, imens han lægger vægt på, hvor spændende det er for byen med et VM, og den arv det efterlader hos byen og de danske sejlere.

Nemmere adgang til vandet, giver Aarhus en merværdi
Ryan er født og opvokset i Belfast i Irland. Irland er kendt for sine stolte sejltraditioner, og som Ø er sejlkulturen dybt forankret i den irske historie. For Ryan betyder det, at han som seks årig allerede havde modtaget sine første sejllektioner. Han har altid været meget bekendt med vandet eftersom hans familie hvert år, siden han var helt lille, har boet i deres båd hele sommerhalvåret. Ret hurtigt fandt han ud af, at han havde et talent og allerede tilbage i 1999, i en alder af blot 10 år, deltog Ryan i sit første store sejlsportsstævne i Syd Afrika.

Lige siden har sejlsport været en livsstil for Ryan, hvilket betyder, at han er meget på farten og dermed meget væk hjemmefra i perioder. Som eksempel rejste han op mod 200 dage om året, da han trænede sig op til OL i Rio i 2016. Med Aarhus som bopæl har han fundet en god løsning:

Jeg kan allerede nu mærke, at min tid hjemme er langt mere effektiv ved at bo i Aarhus. Når jeg er hjemme, skal jeg for eksempel ikke bruge lang tid på transport for at træne. Før kunne jeg nemt bruge op mod to timer på transport, men nu tager det blot et par minutter at nå ned til havnen, og det betyder rigtig meget for den tid, jeg har hjemme, når verden er min arbejdsplads.” Siger Ryan.

Derudover nyder Ryan godt af den mere åbne kultur i Danmark, hvor mentaliteten i de danske sejlsportsmiljøer handler om samarbejde og fællesskab, hvor man hjælper hinanden indbyrdes med træning og videndeling, selvom man på kapsejladsbanen er konkurrenter.

Vejen til 2020 OL-guldet i Tokyo
En nyetableret duo med irske Seafra Gilfoyle, skal få de to 49’er sejlere til OL i Tokyo i 2020. De har for nylig annonceret deres ”Going for Gold Tokyo 2020” kampagne, som skal hjælpe dem med at finansiere deres træning op til OL. Ryan er noget mere erfaren med sine to OL-deltagelser i henholdsvis London og Rio, imens Tokyo vil være Seafras første OL, hvis de kvalificerer sig. Samarbejdet er spået gode chancer, og deres duo bærer præg af at være meget ambitiøs med et mix af et stort ungdomstalent og olympisk erfaring samt et stærkt fælles mål om at vinde Irland første OL guldmedalje i Tokyo 2020.

Desværre får vi ikke mulighed for at opleve dem under Aarhus Sailing Week i Egå til August 2017, men som Ryan siger, så har de jo rig mulighed for at træne på bugten til dagligt, frem mod VM i Aarhus i 2018.