International træningslejr i Aarhus baner vejen til OL 2020 …

International træningslejr i Aarhus baner vejen til OL 2020 ...

På en regnfuld dag i maj, gør Nethra fra Chennai, Indien, sig klar til at begynde dagens træning i sin Laser Radial i Egå Sejlklub lige uden for Aarhus centrum. Vejret står i skarp kontrast til det, hun er vant til i Chennai, men chancen for at træne under helt unikke vindforhold med andre sejlere på Aarhusbugten overskygger det kolde vejr denne onsdag. Humøret er højt og Nethra føler sig heldig over at kunne deltage i et Emerging Nations Program (ENP-træningslejr, red.) som tilbydes, i forbindelse med VM i sejlsport i 2018, til sejlere fra nationer hvor sejlforbundene er små, og der ikke er mange træningsfaciliteter til rådighed.

Nethras interesse for sejlsport tog fart, da hun tilbage i 2012 deltog i en sommerlejr i Indien, hvor sejlads var en del af programmet. Selvom hun er en af de få, der dyrker sejlsport i Indien, har hun været bidt af sporten lige siden og har et fast træningsprogram, der byder på træning hver dag. I dag er Nethra 19 år.

Det lille sejlsportsmiljø i Indien gør det svært for Nethra at udfordre og udvikle sin træning. Derfor er hun meget glad for at være inviteret til en ENP-træningslejr i Danmark, så hun kan forbedre sine færdigheder inden VM i sejlsport næste sommer. Og i sidste ende være et skridt nærmere hendes drøm om at kunne kvalificere sig til OL i Tokyo i 2020.

Unikke vindforhold på Aarhusbugten

For Nethra er det en kæmpe fordel at komme til Aarhus og teste farvandet og de vindforhold, der karakteriserer Aarhusbugten. Hvis ikke hun var blevet inviteret, ville hun ikke have haft ressourcerne til at rejse til Aarhus før VM, selvom mange sejlere ofte prioriterer dette som en vigtig forberedelse før store stævner.

”Bølgerne i Aarhusbugten kan være forskellige fra dag til dag, og det udfordrer min teknik. Vi har både oplevet vinden i sydøst, som giver store runde bølger og en vestenvind, der giver korte og skiftende bølger, som stiller krav til min teknik. Så mentalt og fysisk er det en vigtig erfaring, jeg får med mig og som betyder, at jeg har et kendskab til vind-, bølge- og strømforhold, når jeg kommer tilbage til Aarhus Sailing Week – test eventen 2017 og igen til VM i 2018″, udtaler Nethra, som også nyder godt af at opleve et levende sejlsportsmiljø med meget aktivitet på Aarhusbugten i modsætning til Chennai, hvor sejlsporten fylder meget lidt.

Danmarks stærke holdånd

Udover at give sejlerne en mulighed for at prøve kræfter med farvandet, så sigter ENP-træningslejren også mod at udfordre sejlerne og forbedre deres teknik. I den sammenhæng har Danmark vist sig at være unik i måden at organisere træningssessioner i hold, hvor sejlerne videndeler og samarbejder på tværs. Det er en metode, som har vist sig at være meget effektiv og blandt andet hjulpet den dansk bronze medaljevinder, Anne Marie Rindom til at skabe hurtige forbedringer og resultater. Også Nethra sætter stor pris på metoden:

”Når vi træner i en gruppe, kan jeg bedre sammenligne mig med de andre og se, hvor jeg kan forbedre mig. Derudover er det meget motiverende at træne i et åbent miljø, hvor vi hjælper hinanden, hvilket jeg slet ikke er vant til. Jeg kan tydeligt mærke, at det giver rigtig meget at få lov til at sejle med andre sejlere på ENP-lejren.”

ENP-træningslejrene er arrangeret af Aarhus 2018-organisationen i samarbejde med World Sailing.

Målsætningen med ENP-lejrene er at få flere nationer til at kvalificere sig til OL. Dette mål understøttes af træningslejre, hvor sejlere fra små sejlsportsnationer inviteres til at deltage med henblik på at udvikle deres kompetencer op mod VM i 2018. De kommende ENP-træningslejre vil blandt andet bestå af træningssessioner med sejlere fra det danske sejlerlandshold.