Aprilsnar: Offshore kølbådssejlads skal på OL programmet og skal testes allerede i Aarhus i 2018..

Aprilsnar: Offshore kølbådssejlads skal på OL programmet og skal testes allerede i Aarhus i 2018..

Det er efterhånden en kendt sag, at det internationale sejlsportsforbund kæmper for at få offshore sejlsport på OL programmet.

De massive medie-begivenheder Vendee Globe og Volvo Ocean Race taler deres eget sprog med millioner af online- og tv-seere og hundrede tusinder af  publikummer i havnene er med  til at gøre sejlsporten kendt langt uden for den aktive deltagerkredsen.

Det har man noteret hos IOC (den internationale olympiske komitee) og IOC har derfor opfordret det internationale sejlsportsforbund om at gå i tænkeboks og komme frem med et offshore kapsejladsformat som vil kunne introduceres ved OL, allerde som testevent fra OL 2020 i Tokyo og hvis det er en success, derefter fast på OL programmet fra 2024.

Fordelene er åbenlyse, man ønsker at genskabe det drama som åben havkapsejlads er, i Olympisk format – menneskets kamp mod elementerne, spændingen, dramaet og eventyret – noget som ingen anden olympisk disciplin kan byde og som IOC derfor har store forventninger til, vil give sky-høje seertal og dermed skabe et forøget, økonomiske indtægter til den Olympiske familie.

Det er nu op til det internationale sejlsportsforbund at vælge den bådklasse, som bedst vil kunne benyttes ved OL. Kravene er at båden skal være relativ billig og let tilgængelig, kunne sejles af 3-4 personer og have basale overnatningsmuligheder til off-shore sejlads i 2-3 dage.

Og hvorfor skriver vi så om det ?! …..jo, for der er jo selvfølgelig en Aarhusiansk vinkel: 

Spækhuggeren måske til OL..
I forbindelse med at ledelsen fra det internationale sejlsportsforbund var på besøg i Aarhus i sidste uge, for at holde statusmøde omkring forberedelserne til VM2018, faldt diskussionen også på den nye offshore disciplin. I forvejen er Aarhus blevet bedt om at inkludere Kitesurfing i VM2018 og Aarhus er derfor helt naturligt også blevet bedt om at inkludere offshore sejlads på programmet i 2018.

Per Hjerrild, sportchef for VM2018, gennemgår de danske bud på en OL-offshore båd for det internationale sejlsportsforbunds top-ledelse ved møde i Aarhus

Per Hjerrild, sportchef for VM2018, gennemgår de danske bud på en OL-offshore båd for det internationale sejlsportsforbunds top-ledelse ved møde i Aarhus

Som en gestus til Aarhus, og som anerkendelse for den dominans og position som Danmark har som sejlsportsnation, har de aarhusianske VM2018 arrangører fået mulighed for at udpege den bådtype, som både skal bruges i Aarhus i 2018 og som senere skal bruges ved OL i Tokyo.

Efter en nøje gennemgang af de forskellige bådtyper som sejlers i Aarhus, er valget faldet på to kandidater – den klassiske Spækhugger og den slanke og moderne H-Båd. To både der har stor udbredelse i dansk og aarhusiansk sejlsportsmiljø og som ved utallige lejligheder har bevist deres værdier på en langdistance kapsejladsbane.

Det internationale sejlsportsforbund og arrangørerne af VM 2018 i Aarhus skal nu gennemføre en nøje gennemgang af de to bådes tekniske kvaliteter ligesom der skal indgåes aftaler med værfter, der vil kunne producere nye både for at imødekomme den forventede, øgede efterspørgsel.

Det endelige valg af bådtypen forventes truffet i løbet af den kommende måned.

Så de af jer, der allerde har en Spækker eller en H-Båd kan godt begynde at gå i skarp træning og allerede i idag vil være en god dag at starte 🙂