Godt nytår fra Sailing Aarhus…

Godt nytår fra Sailing Aarhus...

Med et helt nyt og ubrugt 2017 forude, er det tid til at ønske alle Sailing Aarhus venner, samarbejdspartnere og klubmedlemmer et fantastisk nyt og godt sejlsports år.

2016 var et overordentligt god år for Aarhusiansk sejlsport, og bød på masser af spændende oplevelser men også et par triste begivenheder indtraf, idet vi mistede to af dansk sejlsports store personligheder; Paul Elvstrøm og Viggo Jacobsen, Viggo i april og Paul i december – æret være deres minde.

Vi har fået sat turbo på planlægningen af den største sejlsportsevent i Danmark nogensinde, 2018 Sailing World Championships, vi var værter for en række spændende og spektakulære kapsejladser fra og endelig fik vi gravet det første spadestik til Danmarks kommende sejlsportsarena, Aarhus Internationale Sejlsportscenter – den største enkelte investering i sejlsporten i Danmark nogensinde, og et kommende internationalt fyrtårn for dansk sejlsport.

De sportslige præstationer har også været på det højeste niveau nogensinde en række af vore dygtige elite og talentsejlere hjemtaget medaljer fra internationale og nationale kapsejladser – hele 38 gange skete det i 2016, hvilket er en fremgang på over 33% fra 2016, for ikke at tale om de flotte resultater fra OL i Rio 2016 hvor Kraftcenter Aarhus sejleren Anne Marie Rindom tog en OL bronze medalje i Laser Radial.

Det bør vi være stolte af, og som altid på denne tid, er det på sin plads med et lille tilbageblik over de aktiviteter som 2016 bød på. Det er også tid til et lille kik ind i fremtiden og give et indblik i, hvad Sailing Aarhus har at byde på de kommende år.

Tak fra alle os til alle jer for et forrygende 2016 – vi glæder os til et nyt år fyldt med sejleroplevelser og husk, det er på www.sailing-aarhus.dk du kan læse alle nyhederne om sejlsporten i Aarhus.

Rigtig godt Nytår fra hele Sailing Aarhus teamet

 

Internationale kapsejladser – vi forbereder os.

Samarbejdet mellem sejlklubberne i Aarhus, Aarhus Kommune og Sport Event Danmark er en velprøvet succes. Klubberne og de tusindvis af frivilliges utrættelige arbejde med at tiltrække og afvikle internationale kapsejladser startede nemlig formelt i 1999 med et studiebesøg i Melbourne (AUS) hvor det første fælles VM for olympiske klasser blev afviklet.

I Melbourne fandt Aarhus klubberne inspiration i det velfungerende samarbejde som de lokale klubber havde formaliseret i organisationen ”Sail Melbourne”, mange internationale relationer blev knyttet og grundstenen til Sailing Aarhus blev lagt.

Siden har der være afviklet en lang række internationale kapsejladser på Aarhus Bugten hvor det nærmest har været mere reglen end undtagelsen at der årligt blev afviklet to til tre internationale kapsejladser.

Siden 1999 er der blevet afviklet over 50 internationale kapsejladser på Aarhus bugten og der er snart ikke den olympiske eller internationale klasse som har været på besøg i Aarhus. Vores komplette CV kan læses her og ud fra gennemsnitlig betragtning var 2016 således et relativt roligt år hvad angår aktiviteterne på vandet, hvilket dog til en vis grad var selvvalgt idet vi jo også skulle bruge en del tid på at forberede os på VM2018 plus den store testevent i 2017.At hvile på laurbærrene er dog ikke en Aarhusiansk spidskompetence så da den olympiske Finn jolle klasse sent i 2015 spurgte om vi kunne være værter for et U-19 VM for klassen slog vi til, både fordi vi havde lyst og overskud til værtsskabet men også for at styrke det spirende, aarhusianske miljø i Finn jolleklassen, hvor de kommende til OL2020 deltagere skal findes.

U-VM for Finn joller afviklet i Kaløvig

U-VM for Finn joller afviklet i Kaløvig

U-VM for Finn joller blev afviklet af Kaløvig Bådelaug og den internationale Finn jolle klasse var begejstrede både for værtsskabet, de hyggelige rammer og muligheden for at sejle på det område, hvor VM2018 skal afvikles – et VM de fleste af de deltagende sejlerne ser frem til at deltage i.

Senere på året var Aarhus værter for en afdeling af M32 Scandinavian Series, og her var der faktisk tale om intet mere end en Aarhusiansk verdensnyhed.

Eventen blev, i samarbejde med Kaløvig Bådelaug, planlagt til afvikling i det indre havnebassin, foran DOKK1, et område som kun få måneder forinden af Aarhus Byråd var blevet omlagt fra industrihavneområde til rekreativt område, og det var således første gang at sejlsport – og sport i det hele taget – blev afviklet på vandet kun få meter fra Domkirken og tæt på de tusinder af gæster, der hver dag besøger DOKK1 og byrummet omkring DOKK1.

Eventen blev en bragende succes; mange tusinder af aarhusianere fik mulighed for at se de lynhurtige katamaraner på nært hold og rigtig mange fik endog fik mulighed for at være med i et “hot seat” på bådene under selve kapsejladserne.

Eventen tiltrak masser af overskrifter i medierne og rigtig mange fra det politiske og erhvervslivets beslutningstagere fik en god oplevelse sammen med de professionelle sejlere. Eventen viste sin berettigelse for at skabe opmærksomhed for sejlsport og for at bruge den indre havn til kapsejladsoplevelser – successen var så solid at der med Aarhus Festuge er indgået aftale om at M32 eventen skal være en fast del af Festugens program de kommende år.

M32 Scandinavian Series, det lokale Team Trifork med Jes Gram Hansen og Rasmus Køstner på hjemmebane foran DOKK1

Men selv om det ikke blev til så mange, internationale events i 2016 (set med lokal målestok), så blev der nu gennemført masser af andre, spændende arrangementer og året blev såmænd travlt alligevel – her er en lille oversigt over nogle af de væsentligste aktiviteter:

 • Finn Class Junior World Championships (KBL)
 • M32 Scandinavian Series (KBL)
 • Aarhus 2 Star (ASK)
 • KDY Vikingetræf (SBA)
 • Tunø Rundt (SBA)
 • Aarhus Festuge Cup (SBA-ASK)
 • 2 Øer (KBL)
 • 3 Broer (KBL)

Et dejligt Sailing Aarhus år; masser af frivillige og sejlere har igen besøgt vore klubber og havne, bugten og byen og fået en stor oplevelse af og lille forsmag på hvordan den helt store oplevelse bliver i 2018 når vi er værter ved 2018 World Sailing Championships – VM for alle olympiske klasser.

Derudover er der blevet sejlet hundredevis af klubmatcher, ungdomskapsejladser, firmamatchrace, SUP, kite- og surf stævner og meget meget mere – ingen tvivl om, at Aarhus Bugten og de 5 smukke sejlsportsanlæg er blandt de førende og foretrukne ”sailing venues” i verden.

Sportslige resultater – vi vandt medaljer

Som nævnt i indledningen har har Aarhusianske sejlere vundet medaljer som aldrig før. Hele 38 medajler af ædelt metal har sejlere fra Aarhus klubberne hevet hjem til byen og dertil kommer den flotte medaljeregn som sejlere fra Kraftcenter Aarhus bidrog med.

Anne Marie Rindom – OL bronze RIO 2016

Stærkest på himlen stråler Anne Marie Rindoms bronze medalje fra OL i Rio. Anne-Marie, som er fra Horsens, bor og læser til dagligt i Aarhus og er fast tilknyttet Kraftcenter Aarhus, hvilket gør os ekstra stolte, både af hendes resultat og det at hun aktivt til vælger Aarhus som bo- og træningssted.

Den flotte OL bronze medalje i 49er FX klassen som Katja og Jena fra Hellerup sejlede hjem er vi også stolte af og føler med en vis berettigelse har et stort Aarhus aftryk. Pigernes træner er nemlig vores alle sammens Peter Hansen, verdens bedste 49erFX træner der inden OL formåede at træne hele 3 danske FX besætninger ind i verdensranglistens top-10, så selve medaljen kunne lige så godt have været fra Aarhus eller Horsens – men dansk er den – ingen tvivl om det.

Tidligere OL guld vinder Jonas Warrer gjorde viste også gode takter i 49er klassen med sin OL 4 plads – en flot placering når man tage i betragtning at Jonas kun har sejlet med sin gast CP Lübeck under et år – det lover godt.

Ud over de flotte OL resultater, og en række toppræstationer af Kraftcenter Aarhus sejlerne ved World Cups og klassemesterskaber i de olympiske klasser, leverede en række af vore øvrige elite-, talent og sportssejlere topresultater i løbet af 2016, vi nævner herunder en række udvalgte:

 • Anna Livbjerg                                  VM guld og EM Guld i Europa jolle
 • Mogens Just                                     VM guld Wayfarer jolle
 • Niklas Lillelund                               U-VM guld i Formula windsurf
 • Anna Much                                       U-VM sølv i Europa jolle
 • Helen Wolff                                      VM sølv optimist
 • Peter Boye                                        VM bronze wayfarer
 • Kristian Præst                                 U-VM bronze i Europa jolle
 • Lærke Graversen/Iben Nielsby   U-VM sølv i 29er
 • Patrik Döpping                               U-EM sølv i Laser Standard

Se den fulde liste 2016-ÅRETS HELTE – Medaljetagere i Aarhusiansk Sejlsport her og hvis du mener at du eller dine klubkammerater mangler på listen så kontakt venligst Jens Villumsen på jens@sailing-aarhus.dk og vi får rettet op på det.

 2018 ISAF Sailing World Championships – vi konsoliderede organisationen

Den tæt på tyve årige indsats med at hverve, planlægge og gennemføre kapsejladsevents på Aarhus Bugten blev som bekendt i 2014 belønnet med den højeste, internationale anerkendelse af World Sailing (det internationale sejlsportsforbund, tidligere ISAF) idet den øverste ledelse af World Sailing tildelte Aarhus ansvaret for at afvikle 2018 Sailing World Championships – VM for samtlige 10 olympiske discipliner.

VM2018, som er et samlet VM for alle 10 olympiske sejlsportsdiscipliner, skal sejles lige ud for Aarhus Ø.

Det var tredje gang Aarhus søgte at tiltrække dette VM. Første gang i 2003 hvor vi tabte til Cadiz, anden i 2014 hvor vi tabte til Santander og tredje gang blev så lykkens gang, og Aarhus skal således i 2018 skal være værtsby for det største, olympiske sejlsportsstævne i verden og som samtidigt er det vigtigste kvalifikationsstævne til OL i 2020 Tokyo.

Den afviklende organisation udgøres af et konsortium bestående af Sailing Aarhus, Aarhus Kommune, Dansk Sejlunion og Sport Event Denmark. Repræsentanter fra de fire partnere udgør styregruppen med en udførende projektorganisation til at forestå den egentlige planlægning. Projektorganisationen blev i løbet af 2016 styrket og udvidet med en række markante sejlsportspersonligheder.

Først og fremmest blev Klaus Natorp ansat som projektleder (VM chef), som afløser for Franka Abrahamsen, der af personlige årsager fratrådte sin stilling. Klaus er kendt og respekteret i Aarhusiansk sejlsport for stor indsats i ungdomsarbejdet i Aarhus Sejlklub og har tidligere gennemført en OL kvalificerings kampagne i 470er med sin bror Paul Natorp.

Per Hjerrild blev ansat som sailing event manager med ansvar for alle sporlige aktiviteter; Per er fra Marselisborg Sejlklub og er en erfaren stævneleder med masser af events i sit CV, senest som stævnleder for kæmpestævnet 2015 Laser Standard og Radial EM i Kaløvig.

Thomas Jørgensen blev fast tilknyttet som sailing director, med øverste banelederansvar for de 8 kapsejladsbaner i 2017 og 2018. Thomas er kendt af de flest som en kompetent og dygtig, international baneleder, blandt med erfaring fra OL 2008 og 2012. Thomas er fra Svendborg Sunds Sejlklub men har nærmest været “fast inventar” de seneste mange år på Aarhus Bugten som baneleder, senest ved 2015 Laser Standard og Radial EM i Kaløvig

Anne Sophie Christensen blev ansat som sailing event coordinator, med ansvar for alle administrative funktioner i forhold til de god 5.000 sejlere, officials og frivillige der forventes at gæste Aarhus under VM2018. Sophie er også et velkendt navn i danske sejlerkredse, med en solid karriere i den tidligere, olympiske Europe klasse (op mod OL 1992) og senest som stævneleder for TORM Granprix’er i Egå Sejlklub.

1500 sejlere fra hele verden skal sejle VM i sejlsport på Aarhusbugten i 2018. Stævnet kommer under protektorat af H.K.H. Kornprinsen. (Billedet må ikke bruges uden tilladelse.)

1500 sejlere fra hele verden skal sejle VM i sejlsport på Aarhusbugten i 2018. Stævnet kommer under protektorat af H.K.H. Kornprinsen.

Endelig blev hele VM2018 organisationen både styrket og beæret ved, at Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik, i 2016 bekræftede sit protektorat for VM. Det er en stor ære for os at Kronprinsen tillader os at benytte ham som protektor og vi håber at vi med hans engagement i VM2018 kan styrke promoveringen og skabe yderligere interesse for sejlsport i Danmark.

Du kan læse mere om forberedelserne i de nyhedsbreve der udsendes løbende eller ved at følge med på www.aarhus2018.com

ISAF VM skal afvikles fra Aarhus Ø den 30 juli til 13 august 2018 og testeventen skal afvikles fra den 6. til 12. august 2017 fra Egå Marina/Egå Åkrog.

Aarhus Internationale Sejlsportscenter – vi gravede første spadestik

2016 blev også året hvor vi, efter flere års hårdt arbejde, endelig fik sat fuld fart på anlægget af af Aarhus Internationale Sejlsportscenter, den kommende nationalscene for dansk sejlsport –  med over 3.1000 kvm. og en samlet anlægssum på 78 mio. kroner.

Første spadestik til Danmarks nye nationalscene for sejlsport, Aarhus Internationale Sejlsportscenter

I 2015 fik vi den afgørende finansiering på plads med donationer fra A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal, Nordea-fonden, Salling Fondene, Lokale & Anlægsfonden samt Aarhus Kommune og i begyndelsen af 2016 sendte vi de tre storentrepriser i licitation. Kort før sommerferien var licitationen gennemført med NCC Construction Danmark A/S, GK Danmark A/S og Raunstrup Tømrer A/S som vindere.

Sejlsportscentret skal bygges på én af de mest attraktive byggegrunde Aarhus, beredvilligt stillet til rådighed af Aarhus Kommune, på den yderste spids af Aarhus Lystbådehavn ved bydelen Aarhus Ø og efter lidt forberedende arbejder på byggegrunden kunne vi i begyndelsen af oktober tage det første officielle spadestik – en skøn dag med god vind og solskin, masser af taler fra både Borgmesteren, Team Danmark, Dansk Sejlunion og Sailing Aarhus samt ikke mindst en velbesøgt byggegrund med over 300 sejlsportsinteresserede gæster.

Vi har i efteråret 2016 været i fuld gang med fundamentet og fra januar 2017 begynder vi for alvor at gå i højden med byggeriet og forventer at kunne invitere til rejsegilde i august 2017.

Sejlads på skoleskemaet.

2016 blev også året hvor det lykkedes os for alvor at få konsolideret vores samarbejde med Folkeskolen i Aarhus og få sat sejlsport på skoleskemaet i folkeskolerne i Aarhus.

Glade børn fra programmet DEN BLÅ SKOLE samarbejdet med UNO Friluftscenter/Aarhus Kommune

I et tæt samarbejde med UNO Friluftscenter (Aarhus Kommune, Børn & Unge) og Fonden Den Blå Rambla og Dansk Sejlunion fik vi gennemført en lang række aktiviteter som blev afviklet af sejlklubberne i Aarhus i løbet af sensommeren 2016 som et pilotprojekt.

Over 2.500 skolebørn har nu fået en forrygende og våd oplevelse og flere af dem fik så meget blod på tanden at de efterfølgende har meldt sig ind i én af klubberne – hvad der netop er vores formål med at indgå i samarbejdet.

Vi ser nu frem til et 2017 hvor vi får sat yderligere turbo på samarbejdet med Aarhus Kommune og Uno Friluftscenter.

Kapsejladser i 2017 og fremefter – vi har store ambitioner

Hvervning og gennemførsel af internationale sejlsportsevents er et af Sailing Aarhus væsentligste indsatsområder og for at understøtte vores position som et af verdens førende sejlsports-venues, fastholder vi et højt international kontaktniveau for at hele tiden at vedligeholde og udbygge vores netværk og internationale relationer.

I efteråret og vinteren 2016/2017 fyldte dette arbejde rigtigt meget. Vi deltog i World Sailings årsmøde i Barcelona, hvor vi samtidigt var med til at understøtte DIF’s og Dansk Sejlunions succesfulde valgkampagne for at få Kim Andersen valgt som ny præsident. Vi var også på Malta hvor vi deltog ved den årlige Yacht Racing Forum, international sejlsports vigtigste konference, hvor vi deltog med vores egen “Aarhus” informationsstand og endelig skal vi deltage ved “Sport Accord” til april 2017, den største idrætspolitiske konference for internationale sportsforbund.

Aarhus er i øvrigt værter for 2017 Yacht Racing Forum og for 2017 Sport Accord.

Et af formålene med deltagelse i disse aktiviteter er at fastholde et højt kendskab til Aarhus hos sejlsportens beslutningstagere og vi har således gennemført en række vigtige møder med bl.a. World Sailing, Volvo Ocean Race, Americas Cup, WMRT/M32 og også en række af de olympiske og internationale klasser, alt med henblik på at drøfte mulighederne for værtsskab i Aarhus for nogle af klassernes events i de kommende 5-10 år.

Vi bliver mødt med respekt og begejstring og et “of course we know Aarhus and should like to go there soon” er mere reglen en undtagelsen og vi tør vist godt antyde, at et kik ind i Aarhus krystalkuglen lover endnu flere, spændende sejlsportsevents i fremtiden.

VII Puig Vela Classica Barcelona

I 2017 skal vi dog for alvor i skifte fra arbejdstøj til sejlertøjet med forberedelserne til VM 2018, ud over vi skal bygge sejlsportscentret færdig og klargøre de øvrige fysiske arealer i både Egå og Aarhus så skal vi jo endelig i kamp til august hvor vi skal gennemføre en testevent, som skal danne træningsgrundlag både for vores egen organisation men også for de 10 olympiske klasser og godt 500 sejlere/teams der får mulighed for at deltage.

Men ud over testeeventen der er også en dagligdag i 2017 hvor Aarhus vil igen vil være vært for et par internationale kapsejladser plus de sædvanlige, spændende nationale kapsejladser og sport events:

 • M32 Scandinavian Sailing Series – Finals (KBL)
 • 12mR Vessel & Vett Cup (MS)
 • Sejlsportsligaen 2017 – Finals (ES)
 • Yacht Racing Forum 2017 (SAA sammen med Aarhus Events og Visit Aarhus)
 • Sport Accord 2017 (SAA sammen med Aarhus Events og Visit Aarhus)
 • Aarhus 2 Star (ASK)
 • Tunø Rundt (SBA)
 • Aarhus Festuge Cup (Joller og klassebåde) (SBA-ASK)
 • 2 Øer (KBL)
 • 3 Broer (KBL)

Og sikkert mange mange flere….

 

 

Tak til alle frivillige.

Alle disse aktiviteter er jo fantastiske og der er ingen tvivl om, at Aarhus er i sejlsportens superliga.

Men alt dette kan primært kun lade sig gøre på grund af den massive og omfattende energi og arbejdsindsats en lang række frivillige fra medlemsklubber udfører i løbet af året.

Der skal lyde den allerstørste tak til jer alle.

Men også de mange samarbejdspartnere, kommunale som statslige, private virksomheder og enkelt personer, der hver især tror på og investerer i aarhusianske sejlsport skylder vi en stor tak – uden jeres indsats ville mange af vore initiativer ikke kunne have det internationale og professionelle omfang som har bragt os til hvor vi er nu.

 

Godt Nytår.