TORM U-GP Århus 2008 – DIF-DM i OK Joller – Århus Festuge CUP

Endnu engang lagde Århus vand til et stort kapsejladsstævne, denne gang det traditionsrige Århus Festuge Cup, der blev afholdt i weekenden 29.-31. august. 140 joller med mere end 165 sejlere i alderen 14-72 år konkurrerede i sejljoller i klasserne Laser, Laser Radial, Europa, Contender, OK Jolle, Hobie 405, 29ere og 470er.

Danmarksmesterskaberne for OK joller
Den dansk konstruerede OK Jolle, blev designet i begyndelsen af 1960erne og er den eneste dansk konstruerede jolle, der har opnået ISAF klassegodkendelse. OK jollen har stor, international udbredelse og er meget populær blandt andet i Tyskland, England, New Zealand, Australien og selvfølgelig også i Danmark. Der afholdes hvert år VM, og selv om Danmark ikke har vundet siden 1978 har vi tilgæld vundet det 6 gange i alt – sidste gang vandt Jørgen Lindhardtsen – og han var også med i Århus i weekenden.

 

OK Jolle klassen havde valgt Århus Festuge Cup til afholdelse af deres officielle DIF-Danmarksmesterskab, og her sejlede i alt 35 deltagere om mesterskabet; Guldet blev taget af Hvidovre sejleren Jørgen Lindhardtsen. Sølv tog Anders Andersen fra Horsens Sejlklub og bronze blev taget af Ulf Brandt fra Helsingør Amatør Sejlklub. Bedst placeret Århus sejler blev Jørgen Holm fra Kaløvig Bådelaug på en syvende plads.

OK Klassen er i øvrigt kendetegnet ved en meget stor aldersspredning, ældste sejler var således 72 år. Men man hævder nu også i OK Jolle kredsene, at man er juniorsejler indtil man er 40 år!!

På klassens hjemmeside www.okjolle.dk kan man læse følgende:

“Jollen er ikke særligt action-præget og det gør at ungdommen har lidt svært ved at få øje på den. Til gengæld har den noget andet: Den er ekstremt svær at sejle. Det er som at spille violin. Det er svært at lære. Der skal arbejdes for sagen. Hele tiden. Jollen sejler absolut ikke sig selv. Man skal være over den konstant. Slæk på koncentrationen i 20 sekunder og du har mistet 5 bådslængder. Tvivler du på, om det nu kan være rigtigt så prøv at lukke øjnene i tyve sekunder næste gang du er ude at køre bil, vel at mærke med dig selv ved rattet. Slipper du godt fra det, kan du blive en glimrende OK-jolle sejler”.

Olympiske klasser
I den olympiske LASER klasse deltog 9 sejlere, og her vandt Århusianske Thorbjørn Schierup fra Kaløvig Bådelaug. LASER RADIAL, som er olympisk fra 2012 havde 5 deltagere, og her vandt Horsens sejleren Maiken Fogth Schütt med Line Just Emsvang fra Kaløvig Bådelaug på en fjedeplads.

 

I den olympiske EUROPA klasse deltog ikke mindre end 46 sejlere, og denne klasse var således weekendens største klasse. Anne Marie Rindom fra Horsens Sejlklub tog en flot første plads. Den bedste (og eneste) Århusianer i denne klasse var Annemette Eskildsen på en 39. plads.

 

I den Olympiske 470er Klasse deltog ligeledes tre besætninger og her vandt Henrik Rask Søgård og Søren Kristensen fra KDY. Jakob Ege Friis fra Kaløvig Bådelaug tog sig sammen med Nicolas Brandt Hansen fra Horsens Sejlklub sig af anden pladsen kun eet poient fra første pladsen.

I den Olympiske RSX surfdiciplin deltog 11 besætninger, og her kom Jesper Nors, ind på en suveræn førset plads med Rie Christiansen fra Kaløvig Bådelaug som bedst placeret Århusianer.

Øvrige klasser
I 29er klassen, som sidst sås på Århus Bugten under ISAF YOUTH WORLDS i Juli, deltog 20 besætninger, og her tog Henriette Søster Frislev og Mathias Lehm Sletten sig af første pladsen. Henriette er fra Egå Sejlklub og Mathias fra Kaløvig Bådelaug. På en flot fjerde plads, kun eet point fra tredjepladsen finder man Ida Marie Baad og Marie Olsen fra Århus Sejlklub.

 

I HOBIE 405 klassen deltog 3 besætninger og her vandt Horsens Sejlklub besætningen Rasmus Antoft og Martin Hjortlulnd. Bjarke Levenhagen og Sejer Villadsen fra Århus Sejlklub blev nummer tre.

 

I CONTENDER klassen deltog 18 sejlere, heriblandt flere tyske besætninger, og her tog Jakob Lunding fra Hellerup Sejlklubben sig af første pladsen hvor bedst placerede Århusianer blev Jesper Dalgård på en fjerde plads.

ISAF Youth Worlds effekten
Ved dette års Århus Festuge Cup var det tydeligt at se, at det netop afholdte ISAF Youth Worlds (ungdomsverdensmesterskaberne i kapsejlads) havde gjort sin “effekt”. Flere af 29erne og RSX boardsene var udstyr, købt efter Youth Worlds, og bar endnu eksotiske nationalitetsmærker fra både Irland, Sydafrika og England. Også samtlige følgebåde bar Youth Worlds baneflag, stadig med Volvo sponsormærker på og på startbåden blev der tænkt på miljøet idet de til Youth Worlds udviklede, akustiske startanlæg blev anvendt i stedet for startpistoler.


Også ved Århus Festuge Cup samarbejder de 5 sejlklubber i Århus Bugten.
Her ses een af Kaløvig Bådelaugs mærkebåd “Lion” sammen med
Århus Sejklubs Race Committee båd “Færgen”.

Flere resultater og fotos
Du kan se alle resultaterne her http://www.arhusfestugecup.dk/joller/
Vil du se fotos fra Århus Festuge Cup, kan du finde dem herhttp://picasaweb.google.com/jens.thaysen/JollestVnet2931August2008

 

 

01.09.2008