At være frivillig er en livsstil

Af: Gregers Pedersen

For Jørgen Møller, en af stævnets førstehjælpere, er det at være frivillig en livsstil. Oplevelserne bærer lønnen i sig selv og man møder aldrig et surt menneske til stævner som dette ungdoms-VM. Heldigvis har førstehjælp indtil videre været begrænset til et kig åpå småskræmmer og udlevering af to hovedpinepiller.

Han har siden stævnets start holdt til i klubhuset hos Århus Sejlklub, hvor han har fået tiden til at gå med snak og en pibe tobak. Og godt det samme. Som stævnets førstehjælper er han jo egentligt ikke en som man har lyst til at møde, i hvert fald ikke i professionelt øjemed.

Jørgen Møller er stævnets førstehjælper og han bruger til dagligt sin tid som instruktør i førstehjælp hos Beredskabsstyrelsen i Herning. Heldigvis har hans komperencer endnu ikke, 7-9-13, været alvorligt udfordret. Dog fik en mexicansk sejler tidligere på stævnet sin ene fod i klemme på vandet som krævede en forbinding og senere hen en røntgenfotografering. Heldigvis var der ikke sket noget alvorligt udover de blå mærker og ømme muskler som dog ikke har sat deltagelsen i resten af stævnet i fare. Det skal siges at den uheldige mexicanske sejler var meget tilfreds med den førstehjælp han modtog, og at han regner med at kunne give den fuld gas på dansegulvet til aftenens højdepunkt, nemlig Vikingefesten som foregik i Toldboden mandag aften. En anden uheldig sejler har Jørgen Møller også haft under benhandling. Denne havde fået en bom I hoved og måtte ligesom mexicaneren til røntgenfotografering på sygehuset. Dette krævede dog heller ikke andet end nogle smertestillende medikamenter. “De unge er lidt anderledes at give førstehjælp til end ældre. Deres lyst til at fortsætte deltagelsen i konkurrencen er større end deres lyst til at lade sig holde i land på grund af smerter og skader. Det skal være slemt før de stopper.” siger Jørgen Møller

Frivillig til flere stævner
For Jørgen Møller er hans deltagelse som frivillig i et stævne af denne størrelse ikke første gang. Har har også været førstehjælper til VM i gymnastik, ligeledes i Århus og førstehjælper til flere hærvejsmarcher. Han har erfaret at der dog er forskel på hvordan læger og førstehjælpere griber en skade an, en førstehjælper har mere fokus på om man kan fortsætte med en skade, end en læge som hellere ser hvile som en vigtig faktor i en sygeforløb. Foreksempel har nogle af sejlerne fået nogle brandvabler i hænderne. Hvor en læge typisk ville lade sådan en skade helbrede sig selv, mener Jørgen Møller at der skal prikkes hul i den, for at sejleren skal være sejlklar til næste konkurrencedag.

Jørgen Møller ser sin deltagelse som frivillig som lidt af en livsstil. Det er absolut ikke alle der vil bruge ti dage af sin ferie på en begivenhed uden at få noget for det. Men oplevelsen som ligger i det at være med til et stort stævne, fællesskabet og samtalerne med andre mennesker er lønnen i sig selv. Selvfølgelig kan der i løbet af ti dage sagtens opstå uenigheder om hvordan en given sag skal løses, men så tager man den diskussion uden at bære nag. Det er frivillighedens styrke. Man møder ikke sure mennesker blandt frivillige, fordi folk jo er der af egen lyst og drift, og ikke af tvang.

I Århus har vi en styrke i de frivillige, blandt andet i form af hjemmesiden www.defrivillige.dk hvor arrangementer og begivenheder som har brug for frivillige kan lægge deres behov ud, og så kan man melde sig hvis man har lyst. Og at det er lysten som driver værket og som gør at man gerne bruger ti dage på det, er vigtigt. Hvis man gør det for at få penge for det, skal man lade være. Man bliver rig på oplevelser i stedet” slutter Jørgen Møller.