Visionsmagerne – Sailing Aarhus

Af: Ulrik Høj Johnsen – www.minbaad.dk

Sailing Aarhus arrangerede det prestigefyldte ISAF Youth World Championship 2008, der netop har været afholdt i Århus. Vi har sat formand for Sailing Aarhus, Per Risvang, i stævne på havnen ved Aarhus Sejlklub til en snak om organisationens baggrund og visioner.

Sailing Aarhus tog sin begyndelse allerede i 1999. På det tidspunkt overvejede sejlklubberne i Århus at byde på afholdelsen af verdensmesterskaberne for seniorer. Det blev imidlertid hurtigt klart, at en enkelt klub ikke ville kunne tiltrække verdenseliten inden for sejlads. Men sammen stod de fem sejlklubber i Århus meget stærkere, fortæller formand for Sailing Aarhus, Per Risvang, til minbaad.dk.

Sammen gør stærk
Derfor oprettede Kaløvig Bådelaug, Egå Sejlklub, Århus Sejlklub, Sejlklubben Bugten og Marselisborg Sejlklub paraplyorganisationen Sailing Aarhus.

”Formålet med organisationen har siden både været at tiltrække og afvikle større kapsejladser, event og tilhørende sociale aktiviteter og mere generelt at fremme og udbrede kendskabet til sejlsport”, forklarer Per Risvang.

2800 medlemmer
Sailing Aarhus repræsenterer i dag over 2800 sejlklubsmedlemmer, der alle er hjemhørende i Århus Kommene. Udover det rekordstore antal medlemmer råder organisationen over de forskellige klubbers erfaringer med afholdelse af konkurrencer på Århus bugten lige fra Danmarks første internationale kapsejlads den 29.  august 1866.

Mange konkurrencer
Siden da er det blevet til utallige kapsejladser, lige fra lokale konkurencer til omfattende internationale event som for eksempel Junior Nordiske Mesterskaber i 2007, opvisningssejladser og events i forbindelse med Tall Ships Race Århus 2007 – og altså i år VOLVO Youth Sailing ISAF World Championship i 2008.

Til at organisere ungdomsVM, der er den hidtil største satsning i Sailing Aarhus, blev der oprettet et sekretariat med event director Thomas Capitani Nielsen og volunteer resources og event manager Tiny Maerschalk i spidsen for flere hundrede frivillige.

Flere events, tak
Efter afviklingen af dette års ungdomsVM, går Sailing Aarhus ikke i sig selv igen. Tværtimod arbejder organisationen med Per Risvang i spidsen for at tiltrække flere internationale stævner til Århus.”Tendensen i international sejlsport er, at der kommer mere fokus på, at konkurrencerne tager form af events. Det handler om at få kadancen i gang”, forklarer Per Risvang.

”Man kan sagtens forestille sig, at Århus kunne blive vært for andre store internationale sejlsportskonkurrencer. Det kunne være alt lige fra mindre kølbådsstævner til afvikling af internationale event”, uddyber Per Risvang. ”Intet er for stort – og intet er for småt.”

International 505 og A-Cat
Sailing Aarhus har allerede det næste VM på programmet, nemlig VM i 2010 i ISAFklassen International 505. Det er en klasse, hvor Danmark traditionelt står stærkt. Derudover er der gang i en budproces på VM i den spektakulære konstruktionsklasse A-Cat i 2011, hvor der sættes alt ind på at få arrangementet til den jyske hovedstad. Og efter afviklingen af dette års ungdomsVM i ISAFs regi vil Sailing Aarhus også have blod på tanden i forhold til at få ISAF VM til Århus i 2013 eller 2015.

Stærkt brand
Sailing Aarhus får opbakning og hjælp fra Århus Kommune, der også er interesseret i at tiltrække internationale sejlsportsarrangementer til Århus. De er ligesom Sailing Aarhus interesseret i en positiv branding af Århus nationalt og internationalt.

Afviklingen af Youth Worlds 2008 har betydet en enorm international opmærksom på Danmark og Århus, og visionsmagerne i Sailing Aarhus er ikke i tvivl om, at fremtiden vil byde på meget mere sejlsport i Århus i den internationale topklasse.