Generalsekretær gjorde comeback ved VM i ungdomssejlads 2008

Af: Anders Hansen

Generalsekretæren fra Dansk Sejlunion Dan Ibsen hoppede i vandet for at hjælpe en tilskadekommen mexicansk 29’er besætning og fik derefter tørt på.

VM i ungdomssejlads blev indledt med en tragikomisk episode for en mexicansk 29’er besætning og for Dansk Sejlunions Dan Ibsen. For de mexicanske sejlere var det deres første stævne i 29’er klassen, og man kan roligt sige, at de måtte gennemgå en ilddåb.

Det startede  uheldigt for den mexicanske sejler Carlos Pereda på 15 år, da han efter at have fået sin ankel i klemme på båden måtte opgive at sejle videre. Han blev derfor hjulpet over på en af stævnets redningsbåde. Efterladt var nu den jævnaldrende Federico Ortiz tilbage i 29’eren Han kæmpede med at genvinde kontrollen over båden, som skal sejles af to.

Situationen var tydeligvis ikke holdbar og den mexicanske sejler måtte have hjælp. Heldigvis var hjælpen nær personificeret i Generalsekretær Dan Ibsen, der havde observeret hændelsen fra en nærliggende VIP båd. Dan sprang i vandet, og kort efter fungerede han som gast på den mexicanske båd, som nu kunne sejles sikkert i havn. Efter redningsaktionen var det en våd og kold generalsekretær, der kom i land. Generalsekretæren fik vel i havn tørt på af Torben Precht fra Århus Sejlklub.

Komisk var det, at vi med episoden fik den til dato ældste deltager i en båd til et VM i ungdomssejlads. På spørgsmålet om, hvordan det var at deltage i et ungdomsstævne svarede Dan Ibsen:

”Båden minder faktisk lidt om min allerførste båd, en 420 jolle, og i den deltog jeg i det allerførste VM i ungdomssejlads i 1971, så det var mig ikke helt uvant”. Der kan altså tales om noget af et ”comeback” for den rutinerede sejler, der nok må lægge øre til historien nogle år ud i fremtiden.

Det internationale sejlsportforbund – ISAF – som var teknisk ansvarlig for stævnet, kommenterede: “vi ser her tydeligt huller i arrangørenes sikkerhedsprocedure, sejleren der kom i land havde for det første ikke det korrekte “hundetegn” på, som alle sejerne SKAL bære på vandet og desuden var det klart, at det alderstjek, der blev gennemført ved registering af alle sejerne, ligeledes har været mangelfuldt”.

Helt tragisk endte det ikke for den mexicanske besætning, som allerede var på vandet dagen efter episoden, som dog har påvirket den mexicanske målsætning: ”Vores mål er at fuldføre alle de resterende sejladser, det ville gøre os gladeGeneralsekretæren fra Dansk Sejlunion Dan Ibsen hoppede i vandet for at hjælpe en tilskadekommen mexicansk 29’er besætning og fik derefter tørt på.