Verdens bedste sejlervand

Af: Anders Hansen

De mere end 280 sejlerne til 2008 VOLVO Youth Sailing ISAF World Championship har noget at glæde sig til, når startskuddet lyder. Betingelserne for den perfekte sejlads har nemlig aldrig været bedre, end de er her i Århus Bugt.

”Århus Bugt er verdens bedste sejlsportssted” lyder det fra Finn “Beton” Jensen, der til daglig fungerer som cheftræner og sejlsportsekspert ved Kaløvig Bådelaug, nord for Århus. Finn kender Århus Bugt bedre end nogen anden.

Ikke blot er Århus Bugt hans arbejdsplads til daglig, men han har også selv som aktiv benyttet sig af bugtens unikke kvaliteter. Men hvad er det så, der gør bugten helt unik til sejlsport? Ifølge Finn er der mange aspekter, der spiller ind: Århus Bugt er i kraft af det omkringliggende fastland og øen Samsø et beskyttet farvand. Fastlandet og Samsø beskytter bugten mod dønninger og store bølger, der kommer langvejs fra. Den beskyttede bugt er dog stadig så stor, at bugten har ”sit eget liv”, som Finn udtrykker det. For der er liv i bugten, faktisk er Århus Bugt det sted med mest ”liv” i Danmark i kraft af flest sejladsdage per år, da der yderst sjældent er vindstille. Og lige præcis vindforholdene er et af de unikke aspekter ved Århus Bugt; Vindstyrken og vindretningen på bugten varierer med de forskellige vejrtyper. Så alt efter om der er frontvejr eller højtryksvejr stiller bugten forskellige krav til sejleren, der er nødt til at være en god ”all round” sejler for at vinde en sejlads på bugten.

Der bliver stillet mange krav til en sejler, der vil gøre sig godt på Århus Bugt, for selvom det er verdens bedste sejlervand, er det langt fra det nemmeste. En kapsejlads på Århus Bugt bliver ikke afgjort af strøm eller vindforhold alene, da disse parametre hurtigt ændrer sig i løbet af sejladsen. De konkurrerende sejlere må derfor indstille sig på, at de taktiske og strategiske beslutninger skal ændres undervejs. Finn siger: ”Her på Århus Bugt er der basis for spændende sejladser, her er der nemlig ikke et afgørende parameter. Det kan være vanskeligt at vinde sejladser på bugten bare fordi man sejler hurtigt, eller fordi man er god til at vælge den rigtige side af banen. Hvis man skal vinde på Århus Bugt er man nødt til at være en komplet sejler”.

Århus Bugt er som verdens bedste sejlervand klar til at tage imod verdens bedste ungdomssejlere. De 280 sejlere kan se frem til spændende og alsidige sejladser. Århus Bugts mange kvaliteter vil betyde at sejlerne får brug for at beherske alle sportens aspekter for at vinde titlen. The VOLVO Youth Sailing ISAF World Championship 2008 i Århus har på forhånd alle muligheder for at blive det bedste ungdomsstævne nogensinde.